Βίοι αντίθετοι για Ιταλία, Γερμανία

Βίοι αντίθετοι για Ιταλία, Γερμανία

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλία και Γερμανία μπαίνουν ξανά στα γήπεδα το Σαββατοκύριακο, για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου με τις δύο χώρες να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Η Serie A μοιάζει να διαγράφει φθίνουσα πορεία, γεγονός που αποδεικνύεται από τη φτωχή παρουσία των ιταλικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντιθέτως, η Μπουντεσλίγκα είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πρωτάθλημα με πλουσιοπάροχες τηλεοπτικές συμβάσεις για τους συλλόγους, αλλά και μια αισθητή βελτίωση της ποιότητάς του τα τελευταία χρόνια. Αν και η Γερμανία φημίζεται παραδοσιακά για την αμυντική προσέγγισή της στο παιχνίδι, το εγχώριο πρωτάθλημα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι συνώνυμο του γκολ. Ανάμεσα στα πέντε βασικότερα πρωταθλήματα (αγγλικό, ισπανικό, ιταλικό, γαλλικό, γερμανικό), βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τα περισσότερα γκολ ανά παιχνίδι, θέση που κρατάει τα τελευταία 15 χρόνια. Επιπρόσθετα, είναι το μόνο πρωτάθλημα που παρουσιάζει συνεχή αύξηση προσέλευσης φιλάθλων, ενώ παράλληλα η πληρότητα των γηπέδων βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, το πρωτάθλημα σαφέστατα έχει δεχθεί ένα καίριο πλήγμα με την αποχώρηση δύο πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών της Μίλαν. Του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά και του Βραζιλιάνου αμυντικού Τιάγκο Σίλβα που αμφότεροι εντάχθηκαν στο δυναμικό της ανερχόμενης δύναμης Παρί Σεν Ζερμέν. Τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για τους δύο ποδοσφαιριστές, έφθασαν τα 65 εκατομμύρια ευρώ για τις δύο πιο «ηχηρές» μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού. Συνολικά οι ιταλικές ομάδες, έδωσαν για μεταγραφές ποδοσφαιριστών το ποσό των 282 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εισέπραξαν 295. Κερδισμένη οικονομικά, αλλά αναμφίβολα ζημιωμένη αγωνιστικά ήταν η Μίλαν παρότι τα λεφτά από τις μεταγραφές παραμένουν στα ταμεία της. Το αντίκτυπο στους φιλάθλους της ήταν όμως φανερό καθώς τα εισιτήρια διαρκείας παρουσίασαν πτώση της τάξης του 45%. Για άλλη μια χρονιά στην Ιταλία, παρατηρήθηκε το φαινόμενο των συνεχών ανταλλαγών ανάμεσα στις ομάδες, μιας μεταγραφικής λογικής ιδιαίτερα συνηθισμένης στη γείτονα χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη ανταλλαγή Πατσίνι-Κασάνο ανάμεσα στις αιώνιες αντιπάλους του Μιλάνου, Ιντερ και Μίλαν.

Το γερμανικό μοντέλο

Οι πρόσφατες οικονομικές συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων ετών, εξασφαλίζουν μια δεδομένη ανάπτυξη στο πρωτάθλημα της Γερμανίας, με τα έσοδα για όλες τις ομάδες να αυξάνονται σημαντικά. Κατά τη φετινή χρονιά, τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ανέρχονται στα 412 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την επόμενη περίοδο το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 628, με ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σε ορίζοντα πενταετίας. Το γεγονός αυτό, λειτούργησε καταλυτικά για αρκετούς συλλόγους που προχώρησαν σε αρκετά ακριβές μεταγραφές. Σάλκε, Αμβούργο, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Βόλφσμπουργκ δαπάνησαν κατά μέσο όρο 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για όλο το πρωτάθλημα έφθασε τα 179 εκατ. ευρώ. Πρώτη στη σχετική κατηγορία ήταν η Μπάγερν Μονάχου που έβγαλε από τα ταμεία της 27 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή, μετά την πικρή γεύση που άφησε η περσινή σεζόν με την απώλεια του πρωταθλήματος από την Ντόρτμουντ, αλλά και την ήττα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι στο γήπεδό της. Τα συνολικά έσοδα για τις ομάδες από τις μεταγραφές, είναι μέχρι στιγμής 130 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη οικονομικά και αγωνιστικά μοιάζει η Ντόρτμουντ, καθώς παρά το γεγονός πως ο Καγκάβα παραχωρήθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 14 εκατ. ευρώ, ο σύλλογος ενισχύθηκε με το ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού ποδοσφαίρου Μάρκο Ρόις που αποκτήθηκε από την Γκλάντμπαχ.

Μπάγερν και Γιουβέντους τα δύο μεγάλα φαβορί

Διοργανώσεις με ξεκάθαρα φαβορί και αουτσάιντερ και ευδιάκριτες εν δυνάμει «εκπλήξεις» μοιάζουν να είναι τόσο το ιταλικό όσο και το γερμανικό πρωτάθλημα. Στη Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου με αέρα ανανέωσης και πιο σημαντική μεταγραφή αυτή του Μάντζουκιτς από τη Βόλφσμπουργκ μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο. Με σταθερές αξίες τους Ριμπερί και Ρόμπεν, παρά το γεγονός πως ο τελευταίος έμοιαζε να είναι ξένο σώμα μετά τον περσινό χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, την προσθήκη του Πιζάρο αλλά και του Ντάντε από την Γκλάντμπαχ φιλοδοξεί να ξαναπάρει τα σκήπτρα από τη δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ. Οι «κιτρινόμαυροι» από την άλλη πλευρά, δεδομένα θα παρουσιαστούν δυνατοί ωστόσο από τις περισσότερες εταιρείες στοιχήματος που στις αποδόσεις τους σπανίως κάνουν λάθος, θεωρούνται δεύτερο φαβορί. Η ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας ακούει στο όνομα, Μάρκο Ρόις, με τους υπόλοιπους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές να προέρχονται είτε από τις ακαδημίες, είτε να αποκτήθηκαν προκειμένου να κερδίσουν εμπειρίες ως δανεικοί σε άλλες ομάδες. Δυνατά σύνολα, παρουσιάζουν και οι Σάλκε με τη Λεβερκούζεν φιλοδοξώντας να μπουν στο δίδυμο της κορυφής. Στην Ιταλία, ειδικότερα μετά τη φανερή αποδυνάμωση της Μίλαν, η Γιουβέντους μοιάζει να είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της κι αν μια ομάδα φαίνεται ικανή να κάνει το βήμα παραπάνω, αυτή είναι η Νάπολι. Σημαντικός παράγοντας, ο νεοαποκτηθείς επιθετικός Εντουάρντο Βάργκας να αποτελέσει ισάξιο αντικαταστάτη του Λαβέτσι που μετακόμισε στο Παρίσι και την ΠΣΖ. Η Ιντερ αποτελεί γρίφο, καθώς μοιάζει να έχει απολέσει τη δυναμική της, ωστόσο η φανέλα της είναι πάντοτε «βαριά». Πρωταγωνιστικό ρόλο, αναμένεται να παίξει και η Ρόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή