Αρχίζει το (δικό τους) ματς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επικράτησε αλαλούμ στο ποδόσφαιρο μέχρι την παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίκγας. Πρωταγωνιστές οι προβληματικές ΠΑΕ και οι φορείς τους ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα).

Επιχειρήθηκε να βρεθούν λύσεις με κύριο γνώμονα τη σωτηρία των προβληματικών ΠΑΕ ακόμη και αν διάφορες αποφάσεις επρόκειτο να κινηθούν στα όρια της νομιμότητας – αν όχι να τα ξεπεράσουν.

Το μείζον πρόβλημα ήταν οι σύλλογοι της Σούπερ Λίγκας χωρίς φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο τώρα, αλλά όλους τους τελευταίους μήνες, για τους οποίους κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα προκειμένου να διασωθούν, να νομιμοποιηθούν και να παίξουν αξιοπρεπώς στο πρωτάθλημα.

Η Σούπερ Λίγκα βρέθηκε για μία ακόμη φορά σε περιδίνηση. Στην αρχή σκέφτηκε να αναβάλει την πρεμιέρα, ώστε να αγοράσει χρόνο. Οταν διαπίστωσε ότι η αγορά χρόνου κοστίζει ακριβά και το συνδρομητικό κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα απειλεί με ενεργοποίηση της ρήτρας, εγκατέλειψε τη σκέψη και άλλαξε ρότα.

Απευθύνθηκε στη «μαμά ΕΠΟ» και της ζήτησε να κάνει τα στραβά μάτια και να εκδώσει δελτία βαπτίζοντάς τα «προσωρινά», για τις ομάδες που δεν έχουν ενημερότητα και βάσει κανονισμού δεν μπορούν να κάνουν μεταγραφές.

Οταν διαπιστώθηκε ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την απόφαση είτε μέσω Δ.Σ. είτε μέσω της εκτελεστικής γραμματείας, αφού λόγω της προεκλογικής περιόδου και των απειλών του Αλ. Κούγια κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, έβαλε σε εφαρμογή το plaΒ.

Οι τρεις ομάδες χωρίς φορολογική ενημερότητα (ΑΕΚ, ΟΦΗ, Πανιώνιος) οδηγήθηκαν στην Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών της ομοσπονδίας, ζητώντας την έκδοση προσωρινών δελτίων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αγκάθι αποτέλεσε η στάση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία, παρά τις προτροπές για χορήγηση πιστοποιητικών ή για μεγάλη σε διάρκεια παράταση, έδινε μόνο μικρές παρατάσεις.

Ομως, το πρόβλημα με την… ξεροκεφαλιά της ΕΕΑ ξεπεράστηκε από την τετραπέρατη Σούπερ Λίγκα.

Η σκέψη ήταν απλή: Η επιτροπή δικαιούται να μη δώσει πιστοποιητικό, όμως δεν επιβάλλει ποινή. Η ποινή αποτελεί κεκτημένο του οργανωμένου ποδοσφαίρου. Η διαδικασία είναι η εξής: Η ΕΕΑ εκδίδει πόρισμα και το στέλνει στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ το διαβιβάζει στη Σούπερ Λίγκα και αυτή στο πειθαρχικό της όργανο, το οποίο συνεδριάζει, εκδικάζει και εκδίδει την απόφαση.

Εν συνεχεία, ο θιγόμενος δικαιούται να προσφύγει σε δεύτερο και τελευταίο βαθμό στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Ολη αυτή η διαδικασία, όταν βρίσκεται στα χέρια του οργανωμένου ποδοσφαίρου, μπορεί να έχει τόση διάρκεια όση χρειάζονται οι ομάδες για να λύσουν τις εκκρεμότητές τους.

Αρα, η παράταση της ΕΕΑ ήταν αχρείαστη.

Κι ενώ ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας διατράνωνε την αβεβαιότητά του για το αν θ’ αρχίσει, πώς θ’ αρχίσει αλλά και πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα, η ΕΠΟ τού ζητούσε να πάρει θέση και μάλιστα άμεσα στην πρόταση της Φούτμπολ Λιγκ ν’ ανέβουν του χρόνου πέντε αντί για τρεις ομάδες.

Η ΕΠΟ, η διοίκηση της οποίας πνέει τα λοίσθια, παριστάνει τον τροχονόμο μεταξύ των δύο επαγγελματικών λιγκών και στέλνει «ραβασάκια» με τα οποία επιδιώκει την τοποθέτηση των «αδικημένων» Ηρακλή, Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας στη Φούτμπολ Λιγκ, εγγυώμενη τη νομιμοποίηση των… μη νόμιμων αποφάσεων σε δεύτερο βαθμό.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η περυσινή τραυματική εμπειρία με τα σκάνδαλα των «στημένων», των αδειοδοτήσεων και των πλαστογραφιών δεν δίδαξε τίποτε.

Η ποδοσφαιρική νομενκλατούρα παραμένει κατώτερη των περιστάσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή