Το ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε άλλη μία παράταση

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε άλλη μία παράταση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά το συντεταγμένο ποδόσφαιρο δέχθηκε με ευχαρίστηση την «κρατική παρέμβαση» (sic) στο θέμα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και τις προτροπές προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ώστε να αντιμετωπίσει με κατανόηση τις «προβληματικές» ΠΑΕ.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η «κρατική παρέμβαση» δεν επιδιώχθηκε από την πλευρά του ποδοσφαίρου, δεν μπορούμε να μην υποστηρίξουμε ότι έγινε δεκτή με ανακούφιση. Στην πραγματικότητα, ποδόσφαιρο και πολιτεία πορεύτηκαν χέρι – χέρι με σκοπό να σώσουν τις «προβληματικές» ΠΑΕ και να διασώσουν την «τιμή» και την υπόληψη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

Η κάθε πλευρά κινητοποίησε τις δικές της δυνάμεις. Η Σούπερ Λίγκα απευθύνθηκε στην ΕΠΟ και ζήτησε να εκδώσει «προσωρινά δελτία» στις τρεις ΠΑΕ που δεν είχαν φορολογική ενημερότητα (ΑΕΚ, ΟΦΗ και Πανιώνιος) ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν του παίκτες που απέκτησαν στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Την περασμένη Πέμπτη η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών εξέδωσε τα δελτία και έδωσε παράταση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου – ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να προσκομιστεί η φορολογική ενημερότητα που βάσει κανονισμών απαιτείται για την έκδοση δελτίων. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε μεγάλη σημασία γιατί στην ουσία ήταν αυτή που «επικύρωσε» την ομαλή έναρξη του πρωταθλήματος λίγες ώρες πριν από τη σέντρα.

Αν η απόφαση της επιτροπής της ΕΠΟ ήταν διαφορετική, τότε τουλάχιστον για τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης θα έμπαινε θέμα αναβολής και κατά πάσα πιθανότητα θα αναβαλλόταν αφού η ΑΕΚ δεν θα είχε τη δυνατότητα να παρατάξει ενδεκάδα!

Ομως και η κυβέρνηση θέλησε να βοηθήσει και όχι να «τιμωρήσει» τις ΠΑΕ που παρουσίασαν ελλείψεις στον έλεγχο νομιμότητας -οικονομικής και διοικητικής- που ασκεί κάθε χρόνο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Προς τούτο συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης των χρεών. Προχθές ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, κατέθεσαν τροπολογία η οποία επικαλείται την «αδήριτη ανάγκη για την ομαλή έναρξη του πρωταθλήματος», δίνοντας προθεσμία.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια της πολιτείας προς την ΑΕΚ. Με παρεμβάσεις που έγιναν απελευθερώθηκαν τα χρήματα που προβλέπονται από τη χορηγία του ΟΠΑΠ για τη φετινή περίοδο. Τα χρήματα αυτά είχαν μπλοκαριστεί από το ΟΑΚΑ προς το οποίο η ΑΕΚ έχει οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΟΑΚΑ συμφώνησε να εισπράξει τις επόμενες δόσεις και έτσι η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει τα χρήματα του ΟΠΑΠ και να τα δώσει στην εφορία.

Ο ΟΦΗ ήταν η μόνη ομάδα που τελικά δεν πήρε πιστοποιητικό, αλλά συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα και θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα.

Τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα προκειμένου το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας να αρχίσει αξιοπρεπώς καταδεικνύουν τις μεγάλες οικονομικές και οργανωτικές αδυναμίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η βιτρίνα του οποίου έχει εδώ και καιρό ραγίσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή