Η «καυτή» ολυμπιακή δάδα στα χέρια της Βραζιλίας

Η «καυτή» ολυμπιακή δάδα στα χέρια της Βραζιλίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοδοξεί να γίνει το επίκεντρο του πάρτι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016. Κάθε καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες και νύχτες όλη η πόλη χορεύει στους ρυθμούς της Σάμπα σε ένα απίθανο σκηνικό μουσικής, χορού και διαφορετικών χρωμάτων. Ωστόσο, τα τωρινά πάρτι αν και παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες με το σκηνικό των αγώνων, όσον αφορά τη διασκέδαση, δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Κι αυτό, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η επιτομή του διεθνούς αθλητισμού, και όπως μαρτυρούν αρκετοί Βραζιλιάνοι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα.

Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το Ρίο παρέλαβε τη δάδα ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη, και μάλιστα η πρώτη της Νοτίου Αμερικής που αναλαμβάνει το μεγάλο γεγονός. Συμπληρωματικά, σε δύο χρόνια θα διεξαχθεί στη χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Οι Βραζιλιάνοι θέλουν να πιστεύουν πως και οι δύο διοργανώσεις θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης, θα γοητεύσουν τον κόσμο και θα τονίσουν τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη χώρα. Οπως μάλιστα δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Εντουάρντο Πάες «οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2016 θα είναι οι καλύτεροι που έχουν γίνει ποτέ…».

Η Βραζιλία σκοπεύει να δαπανήσει 15 δισ. ευρώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα οδικά δίκτυα, στην κατασκευή κτιρίων αλλά και σε έργα αστικής ανάπλασης, ποσό που είναι το μισό από όσο επενδύθηκε στο Πεκίνο. Εχοντας ως φόντο τις χρυσές αμμουδιές, τους δασώδεις λόφους και τις λιμνοθάλασσες με τους φοίνικες οι Αγώνες μπορεί να είναι οι πιο εντυπωσιακοί -από οπτικής πλευράς- που έχουν διεξαχθεί ποτέ.

Η παραλία της Κοπακαμπάνα θα φιλοξενήσει τους αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, το μπιτς βόλεϊ αλλά και το κάιτ σερφ. Η κωπηλασία θα διεξαχθεί κάτω από το περίφημο άγαλμα του Χριστού, ενώ το θρυλικό Μαρακανά που είχε φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 ανακαινίζεται με υψηλό κόστος, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλούς πολίτες. Προβληματισμό δημιουργεί η επαναφορά του Γκολφ ως Ολυμπιακό άθλημα, καθώς αναζητείται χώρος που να πληροί τις προδιαγραφές της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Παρά το γεγονός πως εκφράζεται αισιοδοξία σε σχέση με τις εγκαταστάσεις, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που γεννάται είναι η έλλειψη χώρων υποδοχής για τους τουρίστες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις 20.000 διαθέσιμα κρεβάτια που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επισκέπτες. Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε ξενοδόχους προκειμένου να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους και με τα τωρινά δεδομένα ως βασικότερο κέντρο ξενοδοχείων προορίζεται το Λιμάνι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που πλησιάζει… επικίνδυνα φανερώνει κατά κάποιο τρόπο την κωλυσιεργία που υπάρχει σε σχέση με τα ημιτελή έργα. Είναι χαρακτηριστικό, πως εκ των 101 σημείων που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός, τα 41 είναι ακόμα στο χαρτί χωρίς να έχει τοποθετηθεί ούτε το πρώτο τούβλο. Ετσι, παρά το γεγονός πως η Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει πως είναι εντός προγράμματος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη FIFA που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με συνεχείς προειδοποιήσεις.

Το οργανωμένο έγκλημα

Το δεδομένο είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο αναμένεται να φωτίσουν τις «σκοτεινές γωνιές» κάποιων πόλεων αλλά και του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Το έγκλημα είναι συνεχές και κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Παρά το γεγονός πως η Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις προσπαθώντας να περιορίσει την εγκληματικότητα, αυτή ναι μεν μειώθηκε, αλλά δεν εξαφανίστηκε. Τα όπλα και τα ναρκωτικά είναι καθημερινό φαινόμενο στην πόλη το οποίο μάλιστα έχει αυξητικές τάσεις.

Στην προσπάθεια των Αρχών για αντιμετώπιση των προβλημάτων, παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα καταπάτησης δικαιωμάτων των πολιτών, γεγονός που οδήγησε διάφορους ανεξάρτητους οργανισμούς να το καταγγείλουν. Τα οικονομικά σκάνδαλα, μάλιστα, δεν λείπουν εμπλέκοντας μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επιπρόσθετα, τον θυμό των πολιτών προκάλεσε η απόφαση περί ανακατασκευής του Ποδηλατοδρομίου που ενώ κατασκευάστηκε πρόσφατα, εντέλει δεν πληρούσε τα Ολυμπιακά κριτήρια με αποτέλεσμα να πρέπει να χτιστεί εξαρχής. Ο υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, ωστόσο, δήλωσε πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αθλητικό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή