Το πρόβλημα είναι η ποδηλασία κι όχι ο Αρμστρονγκ

Το πρόβλημα είναι η ποδηλασία κι όχι ο Αρμστρονγκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ δύσκολη ανηφόρα έχει μπροστά του πλέον το άθλημα της ποδηλασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την καθαίρεση του βασιλιά του, του Λανς Αρμστρονγκ, καθώς εκτός από τον 41χρονο Αμερικανό που έχασε τους σημαντικότερους τίτλους, το άθλημα κινδυνεύει να απολέσει και όσο κύρος τού έχει απομείνει, αν δεν κινηθεί δραστικά.

Μετά το πόρισμα-καταπέλτη του αμερικανικού οργανισμού αντιντόπινγκ (USADA), η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας (UCI) άφησε κατά μέρος τους δισταγμούς της, αφαίρεσε τους επτά τίτλους του Αρμστρονγκ στον Γύρο της Γαλλίας και τον απέκλεισε διά βίου από το άθλημα. Με τη δήλωση ότι «ο Λανς Αρμστρονγκ δεν έχει καμία θέση στην ποδηλασία», ο πρόεδρος της UCI έβαλε την εβδομάδα αυτή οριστικά τέλος στον μύθο του Αμερικανού ποδηλάτη, που έχοντας νικήσει τον καρκίνο επέστρεψε στις κούρσες και ανέκτησε τα σκήπτρα του στην ποδηλασία, ώσπου αποκαλύφθηκε από δεκάδες μαρτυρίες ότι «έκλεβε».

Ο USADA, δικαιωμένος για την επιμονή του να αποκαλύψει ότι ο βασιλιάς της ποδηλασίας ήταν γυμνός, δήλωσε ότι τώρα σκοπεύει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο του αγωνίσματος αυτού, καθώς προφανώς έχει ενδείξεις και για πολλές άλλες περιπτώσεις. Καθήκον της UCI πλέον είναι όχι μόνο να μην απορρίπτει τα ευρήματα των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως είναι οι οργανισμοί κατά του ντοπαρίσματος, αλλά και να κάνει το παν ώστε να δείξει ότι το άθλημα διεξάγεται επί ίσοις όροις, με ή χωρίς κάποιες ουσίες.

Ο Αρμστρονγκ δεν αποτελεί, όπως φαίνεται, εξαίρεση, και οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει δεν αποτελούν λύση. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ποδηλάτης που εμφανίζεται να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ηδη μετά την αποκάλυψή του, ο πρώην συναθλητής του, Στέφεν Κγιέργκααρντ, ομολόγησε ότι κι αυτός ντοπαριζόταν λέγοντας πως «επί 15 χρόνια ζούσα ένα ψέμα».

Το θέμα είναι πώς μπορεί να προληφθεί το φαινόμενο αυτό. Η λύση του βιολογικού διαβατηρίου, της στατιστικής καταγραφής δηλαδή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των ποδηλατών ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να εντοπιστούν τυχόν αυξομειώσεις, έχει μικρή έως τώρα απόδοση κατά τα φαινόμενα. Η πραγματικότητα παραμένει δυστυχώς ότι όποιος θέλει να ντοπαριστεί θα το κάνει, αφού το κίνητρο της επιτυχίας παραμένει μεγαλύτερο από τον φόβο της διαπόμπευσης.

Ωστόσο το φαινόμενο Αρμστρονγκ έχει και μια άλλη διάσταση. Γιατί όσο κι αν πολλοί τον θέλουν να ντροπιάζεται στα μάτια όλων για τη λήψη ουσιών που μετά βδελυγμίας έλεγε ότι αποφεύγει, δεν μπορεί κανείς να εκμηδενίσει και το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο υπέρ των καρκινοπαθών μέσω της οργάνωσής του, «Λίβστρονγκ», το οποίο συνεχίστηκε ακόμη κι αυτή την εβδομάδα, έστω κι αν ο Αρμστρονγκ παραιτήθηκε από πρόεδρός της.

Γι’ αυτό και στα μάτια πολλών θα παραμείνει μοναδικός: γιατί ακόμη κι αν «έκλεψε» ώστε να σαρώσει τους τίτλους, χρησιμοποίησε τη διασημότητά του προς όφελος όσων υποφέρουν από την ίδια πάθηση με αυτόν. Κι ο τίτλος της ζωής έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από μία ή έστω επτά κίτρινες φανέλες στον Γύρο της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή