Είδος… πολυτελείας ο τίτλος του πρωταθλητή

Είδος… πολυτελείας ο τίτλος του πρωταθλητή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΒΑ πάντα φρόντιζε να εναρμονίζεται με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και να μη δημιουργεί τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Οποιος θέλει να ξεχωρίσει θα το πληρώσει… ακριβά. Το σάλαρι καπ (ουσιαστικά το μισθολόγιο κάθε ομάδας) παρέμεινε αμετάβλητο με πέρυσι στα 58,044 εκατ. δολάρια, ενώ δεν άλλαξε ούτε ο φόρος πολυτελείας από τα 70,307 εκατ. δολάρια. Οποια ομάδα το ξεπεράσει θα κληθεί να πληρώσει ένα δολάριο επιπλέον για κάθε ένα που θα ξοδεύει…

Η προσπάθεια των Λέικερς να ανακτήσουν τα πρωτεία στο ΝΒΑ θα έχει και το ανάλογο τίμημα. Το φετινό τους μπάτζετ αγγίζει τα 100 εκατ. με τους νεοαποκτηθέντες Χάουαρντ και Νας να λαμβάνουν φέτος 19.536.360 και 8.900.000 αντίστοιχα. Σε αυτά αν προστεθούν τα 27.849.149 του Μπράιαντ και τα 19 του Γκασόλ, το σάλαρι καπ υπερκαλύπτεται από μόλις τέσσερις παίκτες! Πιο συνετοί στις επιλογές τους οι πρωταθλητές Χιτ χρυσοπληρώνουν τα τρία «αστέρια» τους (περίπου 17,5 εκατ. παίρνουν έκαστος οι Τζέιμς, Μπος και Γουέιντ), αφήνοντας χώρο και για τους υπόλοιπους. Πάντως και αυτοί ξεπέρασαν το όριο, με το μπάτζετ να φθάνει τα 82.653.251 εκατ. δολάρια.

Η τρίτη ομάδα που θεωρείται φαβορί για να φθάσει μέχρι τέλους, η Οκλαχόμα, ακολουθεί ακόμα πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, φθάνοντας τα 68.587.687 εκατ. (τα 16,6 στον Ντουράντ και τα 13,6 στον Ουέστμπρουκ).

Οι Σπερς (69 εκατ.) και Σέλτικς (72 εκατ.) που επίσης διεκδικούν το πρωτάθλημα δεν έκαναν κάποια υπέρβαση, ενώ για ακόμα μία χρονιά οι Νικς (80 εκατ.) ξεπέρασαν τα… όρια. Η ομάδα της Νέας Υόρκης είναι η ομάδα που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό, αφού ο τίτλος μένει μακριά από το «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» από το 1973!

Βέβαια, δεν είναι όλοι τόσο… γαλαντόμοι. Οι Καβαλίερς αρκούνται στα 48 εκατ., οι Σανς στα 50, οι Ρόκετς στα 55, οι Μπλέιζερς στα 56 και οι Κινγκς στα 57. Σαν έκπληξη μπορούν να θεωρηθούν τα περίπου 59 εκατ. δολάρια που ξόδεψε ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος συνήθιζε να πληρώνει αδρά για μεταγραφές. Η εξήγηση για το κλείσιμο της κάνουλας έχει τις ρίζες του στο 2011, όταν η ομάδα του Ντάλας εκπλήρωσε το όνειρο του Κιούμπαν κατακτώντας το πρωτάθλημα. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, πάντως, συνεχίζει να προσθέτει στο λογαριασμό του περί τα 20 εκατ. δολάρια ετησίως.

Οι όροι του παιχνιδιού από την επόμενη χρονιά γίνονται ακόμα πιο σκληροί και ασύμφοροι για τις ομάδες. Αν μία ομάδα ξεπεράσει κατά 10 εκατομμύρια δολάρια τον φόρο πολυτελείας, τότε θα πληρώσει 1,5 δολάρια για κάθε ένα από τα πρώτα πέντε εκατ. και 1,75 για τα επόμενα πέντε. Αν ξεπεράσει το όριο για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, τότε το 1,5 δολάριο μετατρέπεται σε 2,5 και το 1,75 σε 2,75…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή