Τα εισιτήρια ακολουθούν ανάλογη πορεία με το θέαμα

Τα εισιτήρια ακολουθούν ανάλογη πορεία με το θέαμα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα στις εξέδρες είχε την ίδια πτωτική πορεία με την ποιότητα των ομάδων εντός αγωνιστικών χώρων. Ο ήδη χαμηλός μέσος όρος εισιτηρίων στις προηγούμενες διοργανώσεις έγινε ακόμη μικρότερος, με τα ποσοστά των απωλειών να ξεπερνούν το 20% για τις δύο πιο δημοφιλείς ομάδες (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό) και συνολικά το 10% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Η συνολική πτώση ίσως να μην μοιάζει μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά όταν οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι από πέρυσι που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ επί Σούπερ Λίγκας, είναι σαφές ότι το πρόβλημα διογκώνεται. Ο μέσος όρος στον α΄ γύρο ήταν μόλις 4.653 εισιτήρια έναντι 5.063 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος από τη στιγμή που το ενδιαφέρον στην κορυφή είναι περιορισμένο και το γενικότερο περιβάλλον κάθε άλλο παρά ελκυστικό.

Οι οικονομικές δυσκολίες δικαιολογούν μόνο εν μέρει το φαινόμενο της άδειας εξέδρας. Υπήρξαν κι άλλες εποχές πολύ πιο φτωχές από τη σημερινή, αλλά ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα γιατί το ποδόσφαιρο του πρόσφερε μια καλή διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Η πλειοψηφία των φιλάθλων έχει την αίσθηση (αν όχι τη βεβαιότητα) ότι το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα και χρόνο με τον χρόνο δείχνει ολοένα και περισσότερο την αποστροφή της για ένα «προϊόν» που γεννήθηκε για να διασκεδάζει τον κόσμο και όχι για να τον δηλητηριάζει. Η διαιτησία και κυρίως τα θεσμικά όργανα που την ελέγχουν τελούν υπό μόνιμη αμφισβήτηση, με τον Παναθηναϊκό να ανεβάζει από την αρχή τους τόνους σε μια προσπάθεια να προκαλέσει εξελίξεις. Αν υπήρξε κάτι ελπιδοφόρο στην εικόνα της εξέδρας, είναι ότι σε σχέση με άλλες χρονιές, τα περιστατικά βίας εντός και πέριξ των γηπέδων περιορίστηκαν σημαντικά.

Τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν τις ομάδες να δώσουν χώρο και χρόνο σε νέους ποδοσφαιριστές, κυρίως από τα τμήματα υποδομών τους. Αν η ανέλιξή τους βασιζόταν σε οργανωμένο σχέδιο και γινόταν με ομαλό τρόπο, η εμφάνιση τόσο πολλών νέων παικτών θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αναδείξει τους δικούς του πρωταγωνιστές. Αυτό θα ήταν ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που θα μπορούσε να γεννήσει η οικονομική κρίση. Αρχισαν ήδη να ξεχωρίζουν κάποια ταλέντα που άλλες εποχές θα είχαν σαφώς λιγότερες ευκαιρίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η απότομη βουτιά στα βαθιά μπορεί να «κάψει» σε βάθος χρόνου μια ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών. Παραμένει, πάντως, ένα μεγάλο στοίχημα που αν καταφέρει να το κερδίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα καταφέρει και να απαλλαγεί από την άκρατη ξενομανία που ανέκαθεν το χαρακτήριζε και να δημιουργήσει συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο, με βάσεις πιο γερές από τα πήλινα πόδια όπου είχε μάθει να στηρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή