Το ποδόσφαιρο ενώνει την Κύπρο

Το ποδόσφαιρο ενώνει την Κύπρο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τολμηρή πρωτοβουλία για την επανένωση του κυπριακού ποδοσφαίρου -ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού- παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου, λαμβάνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αρχίζοντας επαφές με την «ομοσπονδία» των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις που μια τέτοια πρωτοβουλία προκαλεί, οι ηγεσίες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας είχαν την περασμένη εβδομάδα την πρώτη τους συνάντηση στα γραφεία της ΚΟΠ σε κλίμα θετικό και συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους για ενοποίηση στις 17 Ιανουαρίου στην έδρα της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας.

Εχουν συμπληρωθεί 58 χρόνια από την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο νησί, λίγο πριν αρχίσει το 1955 ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελληνοκυπρίων κατά της αγγλοκρατίας. Από τότε οι επαφές των δύο πλευρών του νησιού σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ήταν μηδαμινές, μέχρι φέτος.

Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις, είναι προσεκτικός σχετικά με τις προοπτικές ενός εγχειρήματος τόσο ευαίσθητου από πολιτικής πλευράς και τόσο σύνθετου από ποδοσφαιρικής.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις», δήλωσε στην «Κ» ο επί εννέα χρόνια πρόεδρος της ΚΟΠ, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμη δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Θα προχωρήσουμε στις επαφές και αν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο βλέπουμε».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κουτσοκούμνης είχε πει ότι «η ποδοσφαιρική κοινότητα της Κύπρου θέλει λύση στο ποδοσφαιρικό πρόβλημα που υπάρχει. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε πως υπάρχει έδαφος για ενοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Και οι δύο πλευρές έχουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να λύσουμε το πρόβλημα, χωρίς να εμπλακούμε σε συζητήσεις οι οποίες θα πάνε σε βάθος χρόνου», είπε, κάνοντας έτσι παραλληλισμό με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Το νησί έχει υποφέρει από τους πολιτικούς», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου. «Εμάς μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και όχι η πολιτική. Ελπίζω να μην απογοητεύσουμε αυτούς που περιμένουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, και όταν τελειώσουμε, να έχουμε καλά νέα να σας πούμε».

Οι τουρκοκυπριακές ομάδες είναι σε πλήρη απομόνωση διεθνώς, καθώς παίζουν μόνο μεταξύ τους και με τις τουρκικές ομάδες που κατεβαίνουν στα Κατεχόμενα για κάποιο φιλικό παιχνίδι. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Μεταξύ των ιδρυτικών σωματείων της ΚΟΠ το 1934 συγκαταλέγεται και ο Τουρκικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκωσίας, που το 1949 συγχωνεύθηκε με την Τσετίν Καγιά της Λευκωσίας και το 1951 αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια Κύπρου, ενώ έγινε και η πρώτη ομάδα που κράτησε δική της την Ασπίδα της ΚΟΠ κατακτώντας τρεις φορές το Σούπερ καπ (1951, 1952 και 1954).

Δεν είναι σαφές αν οι συζητήσεις περιστρέφονται μόνο γύρω από τη δημιουργία κοινού πρωταθλήματος και κυπέλλου (κάτι που θα έχει σαφή εμπορικά πλεονεκτήματα) ή φτάνουν και μέχρι τη δημιουργία και κοινής εθνικής ομάδας, με τεράστιο πια πολιτικό ενδιαφέρον.

Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα του κοινού πρωταθλήματος της Βοσνίας, όπου εντάχθηκαν στην κροατομουσουλμανική λίγκα και οι σερβοβοσνιακές ομάδες, ωστόσο στην Κύπρο οι αντιδράσεις είναι ήδη σημαντικές στην πρωτοβουλία της ΚΟΠ.

«Δεν θα λύσει το Κυπριακό ο κύριος Κουτσοκούμνης, γι’ αυτό να παρατήσει τις δημόσιες σχέσεις με τους Τούρκους και να συγκεντρωθεί άμεσα στα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου», είπε ο Χριστόφορος Ποταμίτης, πρόεδρος του ερασιτεχνικού ΑΠΟΕΛ.

Ακόμη σκληρότερη ήταν η δήλωση του συνδέσμου φίλων της Ανόρθωσης, της ομάδας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο: «Θα μπορούσαμε εμείς να πάμε ποτέ να αγωνιστούμε σαν φιλοξενούμενοι στην ίδια μας την πόλη, την οποία εδώ και 38 χρόνια λαχταρούμε; Την οποία κατέχει ο Τούρκος κατακτητής με παράνομο τρόπο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή