Τα επιστημονικά δεδομένα των εγκεφαλικών τραυματισμών μπορούν να οδηγήσουν στην απαγόρευση της πυγμαχίας;
Ο Ρίτσαρντ Χάρντι είναι γιατρός που ειδικεύεται στην έρευνα για παθήσεις άνοιας όπως το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η αγγειακή άνοια. Οπως αποκαλύπτει στο Reuters, σοκαρίστηκε όταν είδε γυναίκες να αγωνίζονται στην πυγμαχία για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο. «Δεν θα έπρεπε να παρακολουθούμε χαρούμενοι και με αγωνία δύο ανθρώπους να προξενούν εγκεφαλικά τραύματα ο ένας στον άλλο», ανέφερε ο κ. Χάρντι επικεφαλής του τμήματος μοριακής βιολογίας και νευρολογικών παθήσεων του University College του Λονδίνου.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η περαιτέρω ανάπτυξή της, επιτρέπει μια καλύτερη και πιο σφαιρική εικόνα για τις μακροχρόνιες παθήσεις, αλλά και τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. «Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, προξενούνται συνεχείς μικροσκοπικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ παράλληλα φθείρονται νευρικά κύτταρα κοντά στα αγγεία. Ολη η προαναφερθείσα διαδικασία, οδηγεί στα προβλήματα της νόσου Αλτσχάιμερ», τόνισε ο Βρετανός γιατρός.
Η πυγμαχία, ωστόσο, δεν είναι το μόνο άθλημα του οποίου η φύση οδηγεί σε συνεχή χτυπήματα. Τόσο το αμερικανικό ποδόσφαιρο, όσο και το χόκεϊ επί πάγου σε μικρότερο ίσως βαθμό, οδηγούν σε φθορά εγκεφαλικών λειτουργιών.
Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδία του NFL ανακοίνωσε πως επιχορηγεί με 48 εκατομμύρια ευρώ νευρολόγους και άλλους ερευνητές προκειμένου να επισπεύσουν τις έρευνες διάγνωσης και θεραπείας, ούτως ώστε το θέμα να πάρει περισσότερη προβολή σε παθήσεις που προκαλούνται από τον αθλητισμό.
Πέρσι, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που αποδείκνυε πως ακόμη και τα «ήπια» χτυπήματα στο κεφάλι σε αθλήματα, μειώνουν τη μαθησιακή δυνατότητα των αθλητών μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, λόγω της κεφαλιάς, παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα. Το θέμα ίσως να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστό στην Ελλάδα, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φθάσει στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε αλλαγές σε κάποιους κανόνες του NFL έτσι ώστε να περιοριστεί η βίαιη επαφή.
Το θέμα της βίαιης σωματικής επαφής σε αθλήματα, προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μια δήλωση που να αποδεικνύει του λόγου το αληθές, θα ανατρέχαμε σίγουρα σε αυτήν του πρώην πρωταθλητή ελαφρών βαρών Μπάρι Μακγκίγκαν που είχε πει το 1988: « Το μποξ καταστρέφει τον εγκέφαλο, μην αφήσετε τον οποιονδήποτε να σας πει το αντίθετο». Ο συναθλητής του Μακγκίγκαν, Τέρι Μαρς, είχε πει την ίδια περίοδο πριν διαγνωστεί με επιληψία, πως «δεν χρειάζομαι τους γιατρούς να μου πουν πως το χτύπημα στο κεφάλι δεν κάνει καλό».
Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και αφορούν αρκετούς αθλητές που παρουσίασαν προβλήματα υγείας όπως ο Μοχάμεντ Αλι, ο Μάικ Τάισον, ο Φρανκ Μπρούνο και άλλοι. Ο κ. Χάρντι υποστηρίζει πως τα προβλήματα στις ζωές τον μποξέρ, αποδίδονται συνήθως σε άλλους παράγοντες, γεγονός όμως που αμφισβητεί ο γιατρός, αναφέροντας πως «το θέμα έχει να κάνει αποκλειστικά με τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, την απώλεια του ελέγχου και κυρίως την εξέλιξη της ασθένειας. Στην επιστήμη, έχουμε γίνει πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουμε λειτουργίες και μηχανισμούς κάποιας πάθησης, ωστόσο αργούμε να βρούμε τις λύσεις», κατέληξε.
Οπως αναφέρεται, πολλοί είναι οι αθλητές του μποξ, αλλά και του αμερικανικού ποδοσφαίρου που σε κάποια περίοδο της ζωής τους κοντά στα 40, όπου πάσχουν από κατάθλιψη, πίνουν και δείχνουν επιθετική συμπεριφορά.
«Μεθυσμένη γροθιά» και κατάθλιψη
Το 1928 ο Αμερικανός παθολόγος Χάρισον Μάρτλαντ δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «μεθυσμένη γροθιά» (punch-drunk), στην οποία αποδείκνυε πως οι νικητές πυγμάχοι υπέφεραν από αρκετούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς. H πάθηση, ήταν η ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και το σύνδρομο επισήμως, ονομάζεται «χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια». Προκαλεί κατάθλιψη, επιθετικότητα, παρορμητικότητα και απώλεια μνήμης και συχνά οδηγεί ανθρώπους στην αυτοκτονία.
Η έκθεση είδε ξανά το φως της δημοσιότητας, μόλις πέρυσι, όταν ο πρώην παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου Τζούνιορ Σο αυτοκτόνησε, με τις εμπειρίες των ανθρώπων του περιβάλλοντός του να κάνουν λόγο για χρόνια κατάθλιψη.
Παρόμοια περίπτωση είχε σημειωθεί και τον Δεκέμβριο, όταν ο 25χρονος Γιόβαν Μπέλχερ, πρώην αθλητής της ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου του Κάνσας, δολοφόνησε την κοπέλα του 22 ετών και μετά έδωσε τέλος στη δική του ζωή. Και τότε, είχε δημιουργηθεί θέμα σε σχέση με τη φύση των αποκαλούμενων «σκληρών» αθλημάτων.