Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή, την Τρίτη, τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία Ολυμπιακών Αγώνων, ένα μήνα πριν από την ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, εν μέσω διάχυτων φόβων για νέο κύμα «επιθέσεων αυτοκτονίας».

Με προεδρικό διάταγμα τέθηκε σε εφαρμογή η λεγόμενη «απαγορευμένη ζώνη», που εμποδίζει την είσοδο στην πόλη από τους αυτοκινητοδρόμους και απαγορεύει ακόμη και στους κατοίκους του Σότσι να χρησιμοποιήσουν οδούς που οδηγούν σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις χωρίς ειδικές άδειες.

Στρατιώτες σε τεθωρακισμένα οχήματα και ναύτες σε περιπολία στη Μαύρη Θάλασσα θα αποτελούν τμήμα ενός σώματος 37.000 στελεχών ασφαλείας που θα επιτηρούν το διάστημα από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου την πολυδάπανη αθλητική διοργάνωση, που θα θέσει στο «μικροσκόπιο» την ηγεσία του κ. Πούτιν.

Το υψηλού κύρους αθλητικό γεγονός, που συχνά αναφέρεται ως «οι Αγώνες του Πούτιν», έχει ήδη στιγματιστεί από το μποϊκοτάζ ηγετών της Δύσης λόγω αυτού που θεωρούν ως διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων με την ανοχή του Κρεμλίνου, και την καταπάτηση πολλών άλλων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με φόντο τις πρόσφατες επιθέσεις στον σιδηροδρομικό σταθμό και σε τρόλεϊ του Βόλγκογκραντ, που προκάλεσαν τον θάνατο 34 ανθρώπων, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι ότι οι ισλαμιστές από τον γειτονικό Βόρειο Καύκασο θα προσπαθήσουν να προξενήσουν χάος στη διοργάνωση, στην οποία θα έχει στρέψει όλος ο κόσμος το βλέμμα του.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας που είναι ακόμη πιο σκληρά από αυτά που εφαρμόστηκαν στο Πεκίνο, στους Θερινούς Αγώνες του 2008. «Αρχίζοντας από τις 7 Ιανουαρίου, όλες οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των επισκεπτών στους Αγώνες τίθενται σε θέση μάχης», δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Συνθηκών, Βλαντιμίρ Πούτσκοφ.

Η αστυνομία επάνδρωσε σημεία ελέγχου στους αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Σότσι, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε οδηγούς αυτοκινήτων και φορτηγών με ειδικές διαπιστεύσεις στο παρμπρίζ τους.

Μέσα στην πόλη, ειδικές ολυμπιακές λωρίδες στους δρόμους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από οχήματα με άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις των Αγώνων. «Η είσοδος σε ολυμπιακή λωρίδα χωρίς άδεια επιφέρει πρόστιμο 5.000 ρουβλίων (110 ευρώ)», προειδοποίησε ο Ρουσλάν Βασίλιεφ, εκπρόσωπος της τροχαίας στην επαρχία Κρασνοντάρ, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση.

Οσοι οδηγοί δεν διαθέτουν άδεια εισόδου στην πόλη, θα πρέπει να παρκάρουν τα οχήματά τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από το κέντρο του Σότσι και να επιβιβάζονται σε επιβατικά τρένα.

Περίπου 12.000 οχήματα έχουν άδειες εισόδου στο Σότσι, εκ των οποίων 3.000 είναι για τη μεταφορά απαραίτητων προμηθειών και άλλες 9.000 έχουν πρόσβαση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Οι αξιωματούχοι ζητούν από τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν διαδρομές με τα οχήματά τους οι οποίες δεν είναι απαραίτητες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την προμήθεια αγαθών. «Δεν θα υπάρξει έλλειψη φαγητού, αυτό είναι το κύριό μας καθήκον, το φαγητό, τα φάρμακα και τα καταναλωτικά αγαθά. Ολα τα μαγαζιά, οι αγορές και τα καταστήματα χονδρικής θα λειτουργούν κανονικά», διαβεβαίωσε ο Βιτάλι Σουσπανίκοφ, αξιωματούχος της Ολυμπιακής Επιτροπής Μεταφορών.

Η ασφάλεια κατέστη ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα το περασμένο καλοκαίρι, όταν ένας καταζητούμενος Ρώσος ισλαμιστής υποσχέθηκε να εξαπολύσει εκστρατεία τρόμου εναντίον πολιτών, κάτι που προκάλεσε πολιτικό πονοκέφαλο στον Πούτιν και κράτησε μακριά πιθανούς επισκέπτες στο Σότσι.

Η σοβαρότητα του θέματος έγινε ακόμα πιο εμφανής με τις «δίδυμες» βομβιστικές επιθέσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου στην ενός εκατομμυρίου κατοίκων πόλη του Βόλγκογκραντ, ένα χτύπημα για το οποίο δεν είχε αναλάβει κανείς την ευθύνη, αλλά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το συνέδεσαν ευθέως με τους αντάρτες του Καυκάσου.

Ο Πούτιν αποκάλεσε τις επιθέσεις αισχρές και διαβεβαίωσε το ρωσικό έθνος ότι «θα πολεμήσω τους τρομοκράτες μέχρι την ολοκληρωτική τους καταστροφή». Η ηγεμονία Πούτιν έχει ταυτιστεί με τις διαμάχες στον Καύκασο που άρχισαν στην Τσετσενία κι έχουν εξαπλωθεί στην κυρίως μουσουλμανική επαρχία, όπου οι αντάρτες θέλουν να στήσουν το δικό τους κράτος. Ωστόσο, ο κ. Πούτιν είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στην εικόνα στο εξωτερικό για αδυναμία της Ρωσίας κι έτσι έχει προς το παρόν απορρίψει αιτήματα ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε προ ημερών ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει στο Σότσι «εάν αυτό του ζητηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή