Πληθαίνουν τα σενάρια για Σουμάχερ

Πληθαίνουν τα σενάρια για Σουμάχερ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκεώνα φημών σχετικά με την υγεία του Μίχαελ Σουμάχερ έχει προκαλέσει η επί πολλές ημέρες σιωπή τού μέχρι πρότινος λαλίστατου προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, δίνοντας την ευκαιρία σε γιατρούς σε Γερμανία και Μ. Βρετανία να γίνουν διάσημοι με εικοτολογίες για την κατάσταση του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1.

Το αποτέλεσμα της φημολογίας αυτής, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή επίσημη ενημέρωση από τους θεράποντες ιατρούς, ήταν να προκληθεί από χθες έντονη ανησυχία μεταξύ των φίλων και θαυμαστών του Σουμάχερ μήπως ο σοβαρά τραυματισμένος στο σκι ήρωάς τους δεν εξέλθει ποτέ από το κώμα.

Ρεπορτάζ σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες επικαλούνται ανώνυμες πηγές, που κάνουν λόγο για μη επαρκή βελτίωση στην υγεία του Γερμανού πιλότου, ώστε να καθίσταται αδύνατη προς το παρόν η ανάδυσή του από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται επί σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Ετσι η γερμανική «Μπιλντ», η ίδια εφημερίδα που προχθές είχε πληροφορίες για έξοδο του 45χρονου βετεράνου πιλότου από το κώμα, δημοσίευσε χθες τις εκτιμήσεις νευρολόγων, που ισχυρίζονται ότι δύσκολα θα συνέλθει ύστερα από τόσες ημέρες με τον οργανισμό του να υπολειτουργεί.

Μεταξύ αυτών υπάρχει η δήλωση του Χάιντζ-Πέτερ Μέκε, διευθυντή του Ινστιτούτου Ιατρικής Εκτάκτου Ανάγκης στην κλινική «Ασκληπιός» του Αμβούργου, ότι «όσο νωρίτερα τελειώσει ένα τεχνητό κώμα, τόσο ταχύτερα επιστρέφουν οι κανονικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αναπνοή». Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς διατηρούνται σε κώμα μόνο για μερικές ημέρες, το πολύ για δύο εβδομάδες, διότι μπορεί να υποστούν προβλήματα όπως εγκεφαλικό οίδημα ή βλάβη στο συκώτι λόγω των φαρμάκων.

Αλλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εκτιμήσεις ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας παραμένει υψηλός και αυτό εξηγεί γιατί ο Σουμάχερ θεωρείται ακόμη ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση παρά τη σταθερότητα που παρουσιάζει, ενώ στη Βρετανία κυκλοφόρησαν φόβοι πως και να βγει από το κώμα, ο Σουμάχερ δεν θα είναι ο εαυτός του.

Ωστόσο, το περιοδικό «Φόκους» –ενώ καταγράφει τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούν για την υγεία του Γερμανού θρύλου της Φόρμουλας 1– δημοσιεύει και τις δηλώσεις νευροχειρουργού από το Ολντενμπουργκ της Γερμανίας, ο οποίος ζητάει να αποφεύγονται οι απ’ έξω εκτιμήσεις για την κατάσταση του Σουμάχερ, αφού δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς τραύματα έχει υποστεί ο πρώην πιλότος της Μπενετόν, της Φεράρι και της Μερσέντες από την πρόσκρουσή του σε βράχο με το κεφάλι.

«Τα τραύματα στον εγκέφαλο είναι από τα πλέον περίπλοκα που μπορεί να σημειωθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, οι ατομικές εκτιμήσεις ή προβλέψεις ως προς την πορεία και τις πιθανές επιπλοκές δεν μπορούν σε κάθε περίπτωση να είναι αξιόπιστες», είπε ο Γερμανός χειρουργός, προσπαθώντας να βάλει ένα φρένο στην άκρατη φημολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή