Χρυσή Μπάλα, το Οσκαρ ενός διαφορετικού ποδοσφαιρικού θεάματος

Χρυσή Μπάλα, το Οσκαρ ενός διαφορετικού ποδοσφαιρικού θεάματος

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας, είναι ό,τι επισημότερο μπορεί να παρατάξει το ποδόσφαιρο εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του κόσμου, συνοδευόμενοι από εντυπωσιακές γυναίκες, επίσημα ντυμένοι στην γιορτή των καλύτερων. Οι κορυφαίοι όλων των εποχών, ξανασυναντώνται σε μια εκδήλωση για να τιμήσουν τους εν ενεργεία καλύτερους. Και εκτός των ποδοσφαιριστών, παρόντες και οι κορυφαίοι προπονητές.

Σε… ελεύθερη μετάφραση τα Οσκαρ του Ποδοσφαίρου. Μόνο που στον ρόλο της Ακαδημίας των Αμερικανών ηθοποιών ως εκλεκτόρων των καλύτερων, βρίσκονται οι εν ενεργεία προπονητές και αρχηγοί των Εθνικών Ομάδων, μαζί με συγκεκριμένους δημοσιογράφους που εκπροσωπούν κάθε χώρα-μέλος της FIFA. Οπως στα Οσκαρ βλέπουμε τις ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν, να προβάλλονται λίγες εβδομάδες πριν από την Τελετή της Απονομής, έτσι και στο ποδόσφαιρο πολλές φορές η συγκεκριμένη επιλογή των καλύτερων, συμπίπτει με τη εκάστοτε φόρμα των ποδοσφαιριστών.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ήταν δεδομένα ο καλύτερος των τελευταίων μηνών. Ηταν ο καλύτερος όλης της ημερολογιακής χρονιάς; Πιθανώς. Αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους, λαμβάνοντας 1.253, ενώ ο Λιονέλ Μέσι 1.228. Τρίτος ο Φρανκ Ριμπερί που συγκέντρωσε 1.101. Τα κριτήρια είναι προφανώς υποκειμενικά μιας και μιλάμε για ανθρώπους, ωστόσο, η γενική κουλτούρα της επιλογής των εθνικών ομάδων μπορεί να βασιστεί σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το γεγονός πως κάποιος επιλέγεται να είναι προπονητής μιας εθνικής ομάδας, επί της ουσίας σημαίνει πως έχει επιδείξει ένα αξιοπρεπές έργο που τον οδήγησε στη συγκεκριμένη θέση, συνεπώς λογίζεται ως αυθεντία στο ποδόσφαιρο.

Το ερώτημα όμως παραμένει ή σβήνεται οριστικά; Η Χρυσή Μπάλα, είναι πλήρως ανεξάρτητη των τίτλων που κατακτά ένας παίκτης; Σίγουρα ναι, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που η «Μπαλόν Ντορ» του γαλλικού Περιοδικού Φρανς Φουτμπόλ με ιστορία από το 1956, έγινε FIFA «Μπαλόν Ντορ» το 2010. Και εκεί ξεκινά η τεράστια κουβέντα περί των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί πιθανώς η FIFA, εκλέγοντας τους ποδοσφαιριστές που η ίδια επιθυμεί. Πολλοί θα πουν πως όλα είναι εικασίες, άλλοι πως υπάρχουν συμπάθειες. Ο Λιονέλ Μέσι, όμως κατακτούσε τον θεσμό τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Κι αν το άξιζε σίγουρα δύο, ή τρεις χρονιές με αντικειμενικά κριτήρια τίτλων και παρουσίας, σίγουρα φέτος δεν άξιζε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Η αξία του δεδομένη, αλλά η παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους το 2013, εξαιρετικά περιορισμένη λόγω τραυματισμών…

Τα τελευταία χρόνια, όσο το ποδόσφαιρο γινόταν ολοένα και πιο αθλητικό με παράλληλη «περιθωριοποίηση» των τεχνικών ικανοτήτων που χάνονταν στον βωμό του τρεξίματος, ένα καλό ποσοστό γκολ ανά εμφάνιση για έναν άξιο επιθετικό ανερχόταν στο «ένα γκολ, ανά δύο συμμετοχές».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε 69 γκολ σε 60 αγώνες και ο Αργεντινός πρόπερσι έφθασε τα 91. Εχουν όντως υπάρξει ποδοσφαιριστές καλύτεροι από αυτούς τους δύο;

Το 1956, πρώτος νικητής του νεοσύστατου Θεσμού που θέσπισε το Φρανς Φουτμπόλ, ήταν ο Στάνλεϊ Μάθιους, αγωνιζόμενος στην Μπλάκπουλ. Εκτοτε, το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 43 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Εξ αυτών, οι 37 ήταν Ευρωπαίοι και οι 6 από τον υπόλοιπο κόσμο. Εξι ονόματα θρύλοι της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Ριβάλντο, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Κακά, Μέσι και Ζορζ Γουεά. Μόλις 9 είναι οι ποδοσφαιριστές που το κατέκτησαν περισσότερες από μία φορά. Πολυνίκης ο Λιονέλ Μέσι με τέσσερις κατακτήσεις, ακολουθούμενος από τους Γιόχαν Κρόιφ, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο φαν Μπάστεν με τρεις. Δυο φορές το κατέκτησαν οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Φραντς Μπέκενμπαουερ, Κέβιν Κίγκαν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Ρονάλντο και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μόλις ένας εκ των ποδοσφαιριστών που κατέκτησαν τη Χρυσή Μπάλα ήταν τερματοφύλακας. Ο Λεβ Γιασίν της Ντιναμό Μόσχας το 1963. Δεκαέξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει ποδοσφαιριστές τους να κερδίζουν το βραβείο, ενώ η ομάδα με τους περισσότερους κατόχους είναι η Μπαρτσελόνα με 10 κατακτήσεις από 6 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές. Τους Μέσι, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Κρόιφ, Στόιτσκοφ και Σουάρεθ. Το υψηλότερο ποσοστό ανάδειξης ενός νικητή έχει ληφθεί από τον Λιονέλ Μέσι το 2009, που έλαβε το «δικτατορικό» 98,54% των ψήφων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί με 98,46% από το 1984.

Το κίνητρο κατάκτησης, τεράστιο για όλους τους ποδοσφαιριστές. Η χρονιά που ξεκινά, εκτός από τα εγχώρια πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, περιλαμβάνει στο καλεντάρι της και το Παγκόσμιο Κύπελλο, που πάντοτε αλλάζει τις ισορροπίες προτίμησης των ψηφοφόρων δημιουργώντας ένα νέο στοιχείο που επηρεάζει τις επιλογές. Τα φαβορί ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια, αλλά για τη Χρυσή Μπάλα του 2014, απομένουν πολλές μέρες και ακόμα περισσότερα γκολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή