Οι εγκαταστάσεις κερδίζουν το πρώτο στοίχημα

Οι εγκαταστάσεις κερδίζουν το πρώτο στοίχημα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλεψύδρα του χρόνου αδιάζει ενόψει των πολυσυζητημένων και πανάκριβων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Εν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων και έντονης αμφισβήτησης οι Ρώσοι καλούνται να κερδίσουν ένα στοίχημα στο οποίο οι ίδιοι έθεσαν τον πήχυ ψηλά. Πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η δημιουργία άρτιων εγκαταστάσεων και στον τομέα αυτό, το Σότσι έχει κάνει το πρώτο θετικό βήμα.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Φιστ, κόστισε περίπου 450 εκατ. ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό με τη χωρητικότητά του να ξεπερνά τους 40 χιλιάδες θεατές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επικείμενων Αγώνων. Και αυτό, διότι έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διοργανώσει η Ρωσία το 2018, με τη χωρητικότητα να αυξάνεται στις 47.500 θέσεις.

Σήμα κατατεθέν της κατασκευής, οι δύο οροφές που μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εικόνες για τους παρευρισκόμενους θεατές. Πρώτον, η δυνατότητα να ανοίξουν από τον βόρειο τομέα του Σταδίου, γεγονός που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στα βουνά Καρσνάγια Πολυάνα (Κόκκινο Ομορφο Ξέφωτο). Δεύτερον, το γεγονός πως η οροφή είναι γυάλινη, δημιουργεί αντανάκλαση του φωτός του ήλιου προς τη θάλασσα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο θα φιλοξενηθούν οι Τελετές Εναρξης και Λήξης της διοργάνωσης.

Δεύτερο σε χωρητικότητα είναι το Παγοδρόμιο «Μπολσόι», χωρητικότητας 12 χιλιάδων θεατών, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες χόκεϊ. Ανοιξε τις πόρτες του το 2012 και το κόστος του ανήλθε στα 133 εκατ. ευρώ. Επίσης για το χόκεϊ επί πάγου, που είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σπορ στις χώρες που παίζεται έχει κατασκευαστεί και η «Σάιμπα Αρίνα», χωρητικότητας 7 χιλιάδων θεατών. Το κόστος κατασκευής του δεν είναι απολύτως ακριβές, ωστόσο εκτιμάται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εξαιρετικές εγκαταστάσεις.

Για το πατινάζ ταχύτητας κατασκευάστηκε το «Αντλερ Αρίνα», με χωρητικότητα ελάχιστα μεγαλύτερη των 8.000. Είναι έτοιμο προς χρήση από το 2012 και κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ. Το καλλιτεχνικό πατινάζ, που ενδεχομένως να είναι και το πιο αναγνωρίσιμο Χειμερινό Ολυμπιακό σπορ θα φιλοξενηθεί στο «Iceberg Skating Palace», με χωρητικότητα 12 χιλιάδων θεατών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μετατροπή σε ποδηλατοδρόμιο στη μετα-Ολυμπιακή εποχή και το κόστος του έφθασε τα 32 εκατ. ευρώ. Τέλος, το Κέρλινγκ θα πραγματοποιηθεί στο «Κέρλινγκ Σέντερ» που μπορεί να φιλοξενήσει 3 χιλιάδες θεατές και κόστισε 8,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν των εγκαταστάσεων στα οποία θα διεξαχθούν αγωνίσματα, υπάρχει και το Ολυμπιακό Χωριό στο οποίο θα διαμένουν οι αθλητές των αποστολών από όλες τις χώρες και το Διεθνές Κέντρο Τύπου, στο οποίο οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή