Η Ελλάς φοράει τα… χειμερινά της

Η Ελλάς φοράει τα… χειμερινά της

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντίξοες οικονομικές και καιρικές συνθήκες αποδείχθηκαν μικρές μπροστά στη θέληση των Ελλήνων αθλητών του χιονιού να κυνηγήσουν το ολυμπιακό τους όνειρο. Στις 7 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η χειμερινή διοργάνωση του Σότσι και στην παρέλαση των χωρών θα βρεθούν, τουλάχιστον, επτά εκπρόσωποι της χώρας μας. Οι τελευταίες προκρίσεις αναμένεται να κριθούν μέσα στις επόμενες ώρες και αυτός ο αριθμός ενδέχεται να μεγαλώσει.

Η Ελλάδα, ως χώρα μεσογειακή, δεν έχει παράδοση στα χειμερινά σπορ. Ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας ήταν ο σκιέρ Δημήτρης Νεγρεπόντης, ο οποίος πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Από τότε, με εξαίρεση το 1960, η χώρα μας είχε πάντα εκπροσώπους και σε αυτή τη διοργάνωση. Φυσικά, μία διάκριση σε χειμερινούς Ολυμπιακούς αποτελεί για τους αθλητές μας άπιαστο όνειρο. Ομως ακόμα και η πρόκριση – συμμετοχή, και ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί επίτευγμα. «Η παρουσία της ελληνικής σημαίας στο Σότσι είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ισως κάποιοι πουν ότι η χώρα έχει σοβαρότερα προβλήματα και στηρίζει τους χιονοδρόμους, όμως και η χιονοδρομία είναι αθλητισμός. Στον τελευταίο μας αγώνα ήμασταν τρεις αθλητές χωρίς προπονητή, χωρίς συνοδό, χωρίς γιατρό. Βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο και μετά οδηγήσαμε για περισσότερο από 15 ώρες για να φτάσουμε στη χώρα μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι Ελληνες αθλητές θα είναι στο Σότσι και θα ανταγωνιζόμαστε αθλητές που μπορεί να μη μας θεωρούν αντάξιούς τους. Ο καθένας, όμως, κάνει τη δική του προσπάθεια και αυτή είναι σημαντική. Είμαι υπερήφανη για την πρόκρισή μας», λέει στην «Κ» η Παναγιώτα Τσακίρη.

Η 23χρονη θα πάρει μέρος για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αγωνιστεί στο σκι αντοχής και το δίαθλο. «Είμαι μεγαλύτερη και ωριμότερη, ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω κάποια πράγματα. Βέβαια, έχουν μεγαλώσει και οι ευθύνες. Δουλεύω στο Μπάνσκο στη Βουλγαρία, όπου έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση που ενοικιάζει εξοπλισμό για σκι. Ευτυχώς οι γονείς μου είναι παλαιοί πρωταθλητές και με στηρίζουν. Για να εξοικονομήσω και χρήματα για τις προετοιμασίες μου εργάζομαι τη χειμερινή περίοδο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ετσι η προετοιμασία μου γίνεται το καλοκαίρι, γι’ αυτό και το φθινόπωρο σημειώνω τις καλύτερές μου επιδόσεις», τονίζει η αθλήτρια.

Μία οικογενειακή επιχείρηση χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος από το όνειρο και του Απόστολου Αγγέλη. Ο 20χρονος ασχολείται εννέα χρόνια με το σκι και θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αγωνιστεί στα ίδια αθλήματα με την Παναγιώτα. «Ως μεσογειακή χώρα δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ελπίδες για κάποια διάκριση. Ζω στο Μέτσοβο, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για προπόνηση. Τώρα, για να προετοιμαστώ κάνω ρόλερ στον δρόμο. Ευτυχώς έχουμε ένα εστιατόριο όπου εργάζομαι για να μπορώ να πηγαίνω κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Εγινα χορηγός του εαυτού μου, αλλά οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι. Σε λίγες ημέρες το όνειρο της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς θα γίνει πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο 20χρονος πρωταθλητής Ελλάδος.

Η τρίτη συμμετοχή σε χειμερινούς Ολυμπιακούς καθιστά την Παναγιώτα Τσακίρη υποψήφια σημαιοφόρο. «Ακόμα δεν γνωρίζω τίποτα. Εχω το καλύτερο όριο. Εάν πάρω τη σημαία, θα αποτελέσει για μένα μεγάλη χαρά και τιμή. Θα το θεωρήσω ένα είδος διάκρισης», υπογραμμίζει η πρωταθλήτρια και αναφερόμενη στην… οικονομική προσπάθεια της συμμετοχής, τονίζει: «Εκτός από την οικογένειά μου, βοήθησαν ένας συντοπίτης μου από τη Δράμα και η ομοσπονδία. Με βάση την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον αθλητισμό μας, θα ήμουν αχάριστη εάν ζητούσα πολλά πράγματα από την ομοσπονδία μου».

Ελλειψη χιονιού και χρημάτων, τα μεγαλύτερα προβλήματα

Οι επτά αθλητές και αθλήτριές μας που θα βρεθούν στις πίστες του Σότσι έχουν, ήδη, κατακτήσει το πρώτο τους… μετάλλιο, που είναι αυτό της συμμετοχής. Οι Απόστολος Αγγέλης, Παναγιώτα Τσακίρη (σκι αντοχής και δίαθλο), τα παιδιά του αλπικού σκι, οι Σοφία Ράλλη (τεχνική και γιγαντιαία κατάβαση), Κώστας Συκαράς και Μάξιμος Βαλκαρέντι (τεχνική κατάβαση, γιγαντιαία κατάβαση και σούπερ γιγαντιαία κατάβαση), ο Νίκος Πολυχρονίδης (άλμα) και ο Αλέξανδρος Καφάλας (σκέλετον) ξέρουν ότι δύσκολα θα επιστρέψουν από τη Ρωσία με κάποια διάκριση. Γνωρίζοντας, όμως, τη δυσκολία της προσπάθειας για την κατάκτηση της πρόκρισης θα ταξιδέψουν στη διοργανώτρια πόλη ως νικητές.

«Αυτή η προσπάθεια κράτησε δύο χρόνια και, ευτυχώς, υπήρχε η στήριξη και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Είχαμε αθλητές που διεκδίκησαν προκρίσεις σε περισσότερα αθλήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Κάποιοι δεν κατάφεραν να προκριθούν για λεπτομέρειες. Οι αθλητές μας έχουν στόχο να πετύχουν μια επίδοση που θα ξεπερνάει την προσωπική τους βαθμολογία», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής, Τιμολέων Τσουρέκας.

Με… όπλο την εμπειρία από τους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ, θα ταξιδέψει στο Σότσι η 25χρονη Σοφία Ράλλη. Στο παλμαρέ της υπάρχουν 15 πανελλήνιες νίκες και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα, αλλά τα βουνά αποτελούν τη μεγάλη αθλητική της αγάπη. «Η συμμετοχή αποτελούσε ένα στοίχημα. Επειτα από 17 χρόνια σκληρής προπόνησης θα επιδιώξω μια αξιοπρεπή εμφάνιση», μας λέει η αθλήτρια από τη Νάουσα. Στο αλπικό σκι θα αγωνιστεί και ο 29χρονος Κώστας Συκαράς από την Αταλάντη Φθιώτιδας. «Είμαι 13 χρόνια στην Εθνική, αλλά πρώτη φορά θα αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς. Τα τελευταία χρόνια δούλεψα σκληρά και τα κατάφερα. Μπήκα στο α΄ κριτήριο επιλεξιμότητας. Στο σύνθετο αλπικό βρίσκομαι στους 500 καλύτερους του κόσμου (θέση 209)», υπογραμμίζει ο φοιτητής των ΤΕΙ Δομικών Εργων.

Τα προβλήματα είναι κοινά για τους πρωταθλητές μας. Βασικότερο όλων; Η έλλειψη χιονιού. «Στην Ελλάδα, λόγω του καιρού, δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα προπόνηση. Ευτυχώς βοήθησε η ομοσπονδία και πήγαμε τρία ταξίδια στο εξωτερικό», τονίζει ο Κώστας Συκαράς. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ο 29χρονος «χρηματοδότησε» το ολυμπιακό όνειρο με 30.000 ευρώ (εξοπλισμός, προετοιμασία κ.λπ.). Στην αποστολή για το Σότσι θα υπάρχουν και δύο Ελληνες από το εξωτερικό: ο άλτης του σκι Νίκος Πολυχρονίδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία, και ο Αλέξανδρος Καφάλας (σκέλετον), που ζει στην Ελβετία.

Το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν προβληματίζει κανέναν από τους αθλητές μας. «Εννοείται πως θα πήγαινα ακόμη και εάν ήξερα ότι υπάρχει κίνδυνος. Για έναν αθλητή η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή του», τονίζει ο Απόστολος Αγγέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή