Ο Πανιώνιος ξαναζεί ακόμη μία καταστροφή

Ο Πανιώνιος ξαναζεί ακόμη μία καταστροφή

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εορτασμός των 130 χρόνων από την ίδρυση του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης ταυτίστηκε χρονικά με την ειρωνεία της Ιστορίας για το αβέβαιο παρόν και δυσοίωνο μέλλον των δύο επαγγελματικών τμημάτων (ποδόσφαιρο και μπάσκετ) του προσφυγικού σωματείου, αλλά και της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Ερασιτέχνη που αδυνατεί να επωμιστεί τη λειτουργία δύο ανώνυμων εταιρειών. Ο σύλλογος των δύο αιώνων και των δύο ηπείρων, έχοντας δώσει το στίγμα του στον ελληνικό αθλητισμό με την καταγραμμένη ιστορικά ανάδειξη αθλητών, αθλητριών, προπονητών και παραγόντων, βρίσκεται για πρώτη φορά ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας και πιθανότητας. Εξαιρουμένων των ομάδων πόλο ανδρών και γυναικών και του στίβου που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία των, ο Πανιώνιος δεν θα εκπροσώπηση στην πρώτη «λίγκα» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η συμμετοχή της ανδρικής ομάδας μπάσκετ στην Α1 κατηγορία είναι πλήρως αβέβαιη και σε ερασιτεχνικό τα τμήματα βόλει ανδρών και γυναικών και το χάντμπολ  δεν συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία των αθλημάτων τους.

Ως ιδέα ο Πανιώνιος δεν θα «πεθάνει» ποτέ, όπως είχε πει ο Δημητρός Δάλλας, πριν από 96 χρόνια, στη μετεγκατάσταση του συλλόγου στη Νέα Σμύρνη, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά είναι δεδομένο ότι πρέπει να ισχύσει το «έχεις δικαίωμα να πέσεις, αλλά έχεις την υποχρέωση και επιβάλλεται να σηκωθείς». Αυτό υπαγορεύεται από την ιστορία των 130 χρόνων και για όσο διάστημα απαιτηθεί να γίνει αυτή η δύσκολη προσπάθεια. Να αποφύγει την πορεία άλλων σημαντικών συλλόγων που δεν άντεξαν στον χρόνο και «ζουν» ακόμα με τις αναμνήσεις ένδοξου παρελθόντος…

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, «μιλούν» τα χρήματα. Η ΠΑΕ Πανιώνιος, μετά τη δακρύβρεχτη παραίτηση του ενός εκ των μεγαλομετόχων της, Χρήστου Δάρρα, ο έτερος μέτοχος, Νίκος Ζαμάνης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές, από τα τέλη Ιουλίου. Αν και η ταυτότητα των ενδιαφερομένων δεν έχει αποκαλυφθεί, υποστηρίζεται ότι για το μέγεθος των  αγοραστών, αξίζει η αναμονή και συνδυάζεται άρρηκτα με την κατηγορία που θα συμμετάσχουν οι «κυανέρυθροι» την επόμενη περίοδο. Έχουν σταλεί οικονομικά στοιχεία, μέσω τηλεδιασκέψεων για το συνολικό χρέος της ΠΑΕ, σε Δημόσιο και ιδιώτες. Αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Πανιώνιος θα δηλώσει συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ 2, στην οποία και έχει υποβιβαστεί, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν τους διακανονισμούς των ιδιωτικών οφειλών (προσφυγές συμβολαίων) που βαραίνουν και τον Δάρρα, καθώς και τη δημιουργία ομάδας σχεδόν από μηδενική αφετηρία. Το deadline της πολυπόθητης απάντησης είναι η ερχόμενη Δευτέρα. Αν ακουστεί το «όχι», ο Πανιώνιος θα δηλώσει συμμετοχή στη Φούτμπολ Λιγκ, όπου θα μπορεί να έχει ερασιτεχνική ιδιότητα. Τα χρέη σε ιδιώτες θα «παγώσουν» (η ΠΑΕ λειτουργεί ήδη με διοίκηση Πρωτοδικείου) και θα πληρωθούν σε ποσοστό 50%, όταν ο Πανιώνιος επανεμφανισθεί σε επαγγελματική λίγκα.

Έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα για δήλωση συμμετοχής στο τοπικό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, καθώς και το σενάριο εξαγοράς άλλης «καθαρής» εταιρίας που θα υπαγόρευε και «συγχώνευση» ονομασίας στην νέα ΠΑΕ. Σε όποια κατηγορία κι αν αγωνισθεί ο Πανιώνιος θα συνεχίσει το ταξίδι του στον δεύτερο «αιώνα» της ζωής του, με το όνομα που ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1890.  

Η ΚΑΕ Πανιώνιος πωλείται τους τρεις τελευταίους μήνες. Η ομάδα έχει δηλώσει, θεωρητικά, συμμετοχή στην Basket League, αλλά είναι και η μοναδική που βρίσκεται στον… αέρα, χωρίς γραφεία, μεταγραφές, προπονητή. Αν η ΚΑΕ δεν πουληθεί και ο νυν ιδιοκτήτης δεν λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ, ο Πανιώνιος κινδυνεύει να μη δηλωθεί ούτε σε ερασιτεχνική κατηγορία (Γ΄ ΕΣΚΑΝΑ). Ο,τι συνέβη με το τμήμα μπάσκετ γυναικών, γιατί δεν αντικαταστάθηκαν οι παίκτριες που αποχώρησαν μαζί με τον πρώην προπονητή, ούτε με τις νεάνιδες και του χρόνου, θα γίνει επανασύσταση του τμήματος.

Παράλληλα, ο ερασιτέχνης Πανιώνιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το τμήμα ενόργανης γυμναστικής, από το οποίο άρχισε την λαμπρή σταδιοδρομία του στους κρίκους, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Λευτέρης Πετρούνιας. Μια καταιγίδα, τον προηγούμενο Μάϊο, λίγες μέρες μετά την λήξη της καραντίνας, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αίθουσας και κυρίως αρκετά στρώματα εκγύμνασης και άλλα όργανα (συνολική ζημία 40 χιλ. ευρώ). Στόχος του ερασιτέχνη συλλόγου είναι γρηγορότερη δυνατή αντικατάσταση τους, ώστε να αρχίσει άμεσα και η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή