Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να οδηγήσουν τον ελληνικό αθλητισμό σε νέα εποχή, απαλλάσσοντάς τον από τις σημερινές παθογένειες εισηγείται το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με γνώμονα τη διαφάνεια θα αναδειχθούν οι νέες διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και παλαιοί ολυμπιονίκες που εργάζονται ως προπονητές. Το περιθώριο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών παρατείνεται από 1/11/2020 έως τις 15/2/2021.  

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν αλλαγές στα όρια θητειών και ηλικίας, και, έτσι, όπως είχε νομοθετηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν θα μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος όποιος έχει συμπληρώσει συνολικά τρεις πλήρεις ή μερικές θητείες, ενώ όποιος έχει συμπληρώσει το 71ο έτος δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε διοικητικό συμβούλιο ομοσπονδίας. Σε ό,τι αφορά τις προσεχείς εκλογές των ομοσπονδιών δικαίωμα ψήφου θα έχουν σωματεία που φέρουν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό μητρώο. Κάθε σωματείο θα εκπροσωπείται στη γενική συνέλευση από μέλος του Δ.Σ., ενώ θα απαγορεύονται η συμμετοχή και η ψηφοφορία από πληρεξούσιο, κάτι που βάζει τέλος στον έλεγχο των ψήφων. 

Προκειμένου να δοθεί χρόνος στα σωματεία να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων αποφασίστηκε το περιθώριο διεξαγωγής των επικείμενων αρχαιρεσιών να επεκταθεί από την 1η Νοεμβρίου 20202 έως τις 15/2/2021, αντί για την 31η Δεκεμβρίου 2020. 

Το ποδόσφαιρο

Από αυτό το χρονικό περιθώριο δεν θα εξαιρεθεί η ΕΠΟ που έχει προγραμματίσει αρχαιρεσίες για τις 9/10. Στο άρθρο 7, στην παράγραφο 6, που εξαιρεί την ΕΠΟ από διατάξεις που αφορούν τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες (σ.σ. σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο), προστέθηκε πρόταση που αναφέρει ότι για τον χρόνο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών «ο νόμος κατισχύει κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης». Αυτή η πρόταση ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού FIFA και UEFA είχαν ζητήσει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.      

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που επιλύουν χρόνια προβλήματα του Παραολυμπιακού Κινήματος και κατοχυρώνουν δικαιότερη μεταχείριση των αθλητών ΑμεΑ. 

Η εισαγωγή του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα πραγματοποιηθεί αύριο.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή