Για ορμονοθεραπεία «στέλνει» το CAS τη Σεμένια Κάστερ

Για ορμονοθεραπεία «στέλνει» το CAS τη Σεμένια Κάστερ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον ολυμπιακό τίτλο της η Σεμένια Κάστερ, στο Τόκιο, εάν δεν υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία. Η δύο φορές «χρυσή» ολυμπιονίκης των 800 μ. έχασε την έφεση για τα επίπεδα της τεστοστερόνης, καθώς το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Ελβετίας (CAS) την απέρριψε, κάτι που ικανοποίησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού. Η αθλήτρια από τη Νότια Αφρική δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση φαρμάκων και θα συνεχίσει να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών.     

Σύμφωνα με την απόφαση του CAS, οι αθλήτριες με υψηλό φυσικό επίπεδο τεστοστερόνης έπρεπε να λαμβάνουν φάρμακα για να τη μειώσουν. Η Σεμένια Κάστερ κατέθεσε έφεση τον περασμένο Μάιο κατά της απόφασης του CAS που συμφωνούσε με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στις «υπερανδρογονικές» γυναίκες, με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», προκειμένου να πάρουν μέρος σε αγώνες.  

Οι «υπερανδρογονικές» αθλήτριες, όπως η Σεμένια Κάστερ, για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, η World Athletics (σ.σ. πρώην IAAF) αγωνίσθηκε για την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλες τις γυναίκες. Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του CAS που επιβεβαιώνει ότι ο κανονισμός μας σχετικά με τους αθλητές DSD είναι νόμιμος και αναλογικός», αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας. 

Η Σεμένια Κάστερ δήλωσε απογοητευμένη και τόνισε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. «Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτή την απόφαση, αλλά αρνούμαι να επιτρέψω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να μου χορηγήσει φάρμακα, ή να με εμποδίσει να είμαι αυτή που είμαι. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό που κάνω είναι σωστό και θα συνεχίσω να το κάνω», τόνισε η «χρυσή» ολυμπιονίκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή