Σέντρα στην εποχή της πανδημίας

Σέντρα στην εποχή της πανδημίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διάβα των τελευταίων χρόνων, κάθε σέντρα του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν ξεχωριστή, αλλά η ευχή για επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες κοινή και πολλές φορές κοινότοπη. Στην εποχή της COVID-19, η ευχή αυτή αποκτά πλέον άλλη διάσταση…   

Σε συνέχεια των πλέι οφ και των πλέι άουτ της περυσινής σεζόν και υπό τον φόβο διασποράς του ιού, η εκκίνηση της περιόδου 2020-21 έγινε σε πρώτη φάση χωρίς κόσμο, με την ελπίδα πως στην πορεία θα επιτραπεί έστω και περιορισμένος αριθμός φιλάθλων. Οι άδειες εξέδρες, όμως, δεν ήταν το μόνο εμπόδιο που ορθώθηκε, πριν ακουστεί το εναρκτήριο λάκτισμα.

Σενάρια αναδιαρθρώσεων, άλλοτε με 15, με 16, ακόμη και με 18 ομάδες, ένας τελικός Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακού με τον οποίο έπρεπε να κλείσει η προηγούμενη χρονιά και μπήκε «σφήνα» στην έναρξη της φετινής λόγω κρουσμάτων, αλλά και ένα θολό σκηνικό στα τηλεοπτικά, διατήρησαν την αβεβαιότητα μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα οι ομάδες που επέστρεψαν, ο Απόλλων Σμύρνης και ο ΠΑΣ Γιάννινα, θα ριχτούν στη μάχη από την 4η και την 3η αγωνιστική αντιστοίχως, με αποτέλεσμα, να επανεμφανισθούν λειψές αγωνιστικές και εμβόλιμα παιχνίδια, αναδεικνύοντας τη διαφωνία ΕΠΟ – Σούπερ Λιγκ 1 σε μία σειρά θεμάτων.

Το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχή σεζόν θα διεξαχθεί με 14 ομάδες και με σύστημα πλέι οφ (θέσεις 1-6) και πλέι άουτ (θέσεις 7-14). Λόγω, όμως, της υποχώρησης της χώρας μας στη 18η θέση της βαθμολογίας της UEFA, οι ομάδες θα διεκδικήσουν τέσσερα και όχι πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στον 1ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2021-22), ενώ οι θέσεις 2 έως 4 θα οδηγήσουν στον 2ο προκριματικό του νεοσύστατου Europa League Conference που αποτελεί την τρίτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

Ο κορωνοϊός όμως φέρνει και καινοτομίες. Μία εξ αυτών, το δικαίωμα πέντε αλλαγών που θα έχουν οι ομάδες αλλά και της παρουσίας 20 ποδοσφαιριστών αντί 18 στις αποστολές τους. Επίσης για να αναβληθεί ένας αγώνας θα πρέπει τα κρούσματα παραμονή του παιχνιδιού να είναι τουλάχιστον τρία. Η COVID-19 παρέτεινε και τη μεταγραφική περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ομάδες μπορούν να αποκτήσουν άνεργους ποδοσφαιριστές έως και τις 16 Οκτωβρίου.  

Στο παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η NOVA μετά την εθελουσίια έξοδο της ΕΡΤ κατάφερε να πετύχει μια άτυπη κεντρική διαχείριση, δίνοντας το «φιλί της ζωής» στους μικρομεσαίους (ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Βόλος, Λαμία Απόλλων Σμ.) που απειλούσαν να μην υπογράψουν την προκήρυξη αν δεν βρουν «στέγη».

Παράλληλα, το συνδρομητικό κανάλι κατάφερε να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον ΠΑΟΚ όσο και με τον Παναθηναϊκό που ούτως ή άλλως έχουν τις δικές τους τηλεοπτικές πλατφόρμες (ΠΑΟΚ TV και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ TV), με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να οριστικοποιεί την συμφωνία του, μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Νέος αρχιδιαιτητής, αντικαθιστώντας τον Πορτογάλο  Βίτορ Μέλο Περέιρα, είναι ο 45χρονος Αγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ που θα έχει υπό την εποπτεία του 28 διαιτητές, που απαρτίζουν τον πίνακα διαιτησίας, εκ των οποίων οι οκτώ νέοι. Το έργο τους αναμένεται να διευκολύνει και η γραμμή οφσάιντ που εντάσσεται πλέον στο σύστημα VAR.  

Τρεις ταχύτητες

Χωρίς να προχωρήσουν σε οικονομικές υπερβάσεις και διατηρώντας τους ίδιους προπονητές με πέρυσι (Μαρτίνς, Φερέιρα, Καρέρα), οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, είναι οι τρεις ομάδες που έχουν το προβάδισμα για τον τίτλο, με τον Παναθηναϊκό ενισχυμένο και με διαφορετική φιλοσοφία από πέρυσι, να αποτελεί το δυνατό αουτσάιντερ.  

Οι «Ευρωπαίοι» Αρης και ΟΦΗ αναμένεται να έχουν και φέτος ρυθμιστικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την πρώτη εξάδα, ενώ Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης επιδιώκουν ένα καλύτερο πλασάρισμα από το περυσινό, αφήνοντας υποσχέσεις στα φιλικά.

Οι υπόλοιποι έξι (ΑΕΛ, Παναιτωλικός, Βόλος, Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης), είναι φανερό πως θα παλέψουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στην κανονική διάρκεια των 26 αγωνιστικών, ώστε να πάνε με «αέρα» στους αγώνες κατάταξης.  

• Δύο αναμετρήσεις θα διεξαχθούν απόψε για την 1η αγωνιστική: Ατρόμητος – Βόλος (6.30 μ.μ.), Αστέρας Τρίπ. – ΠΑΟ (8.30 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή