Παγκόσμια κατακραυγή από την εκτέλεση Ιρανού αθλητή

Παγκόσμια κατακραυγή από την εκτέλεση Ιρανού αθλητή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα καταδίκασε την εκτέλεση ενός Ιρανού αντικαθεστωτικού αθλητή που βρέθηκε από την ιρανική Δικαιοσύνη ένοχος για τον φόνο ενός υπαλλήλου ασφαλείας. Ηδη υπάρχουν και φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό του Ιράν από κάθε αθλητική διοργάνωση.

Ο 27χρονος Ναβίντ Αφκάρι εκτελέστηκε στην πατρίδα του έχοντας διπλή καταδικαστική απόφαση εις θάνατον γιατί, όπως φέρεται να ομολόγησε, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου κάποιον υπάλληλο ασφαλείας και για τη συμμετοχή του σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2018.

Ο Αφκάρι ισχυριζόταν ότι οι Αρχές απέσπασαν ψευδή ομολογία του κατόπιν βασανιστηρίων, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι ο Αφκάρι αποτέλεσε στόχο των ιρανικών αρχών για παραδειγματισμό άλλων που θα είχαν πρόθεση να συμμετάσχουν σε παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Πολλοί ξένοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προσπάθησαν να μεταπείσουν τις ιρανικές αρχές από το να εκτελέσουν τον Ιρανό παλαιστή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το γεγονός της εκτέλεσής του το περασμένο Σάββατο προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων από συμπατριώτες του στο εξωτερικό αλλά και αντιδράσεων από διεθνείς οργανισμούς. Η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή χαρακτηρίζοντας την είδηση «πολύ θλιβερή» και πρόσθεσε ότι «είναι βαθιά λυπηρό το ότι όλες οι παρακλήσεις των αθλητών από όλο τον κόσμο και όλη η παρασκηνιακή προσπάθεια της ΔΟΕ μαζί με την εθνική ολυμπιακή επιτροπή του Ιράν, την παγκόσμια ομοσπονδία πάλης και την ιρανική ομοσπονδία δεν οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου μας». Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η παγκόσμια ομοσπονδία της πάλης.

Ωστόσο ο παγκόσμιος σύνδεσμος αθλητών Global Athlete προχώρησε περισσότερο καλώντας τη ΔΟΕ και τη World Wrestling να εκδιώξουν το Ιράν από τους κόλπους τους με άμεσες αποφάσεις, τονίζοντας ότι «για την εκτέλεση ενός αθλητή αυτή η κυβέρνηση δεν δικαιούται πια το προνόμιο να συμμετέχει στον διεθνή αθλητισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή