Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα θα ανοίξει για τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό ύστερα από τη χθεσινή ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις». Ο νέος αθλητικός νόμος αναβαθμίζει τον ρόλο του αθλητή καθώς του δίνει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του –και με ψήφο– στη διοίκηση μιας ομοσπονδίας. Στις προσεχείς αρχαιρεσίες των ελληνικών ομοσπονδιών, οι περισσότεροι από τους νυν προέδρους δεν θα μπορέσουν να είναι υποψήφιοι (έχουν τρεις ή περισσότερες θητείες), ενώ το ίδιο ισχύει και για μέλη του Δ.Σ. με δύο θητείες (αντιπρόεδρος, γραμματέας κ.λπ.). Επίσης, δεν θα είναι υποψήφιοι παράγοντες που έχουν υπερβεί το 70ό έτος. Ανάλογα θα ισχύσουν και για τον παραολυμπιακό αθλητισμό, κάτι που είχε ζητήσει η πλειονότητα του Παραολυμπιακού Κινήματος. Το νομοσχέδιο επί της αρχής, όπως το άρθρο περί ηλικιών και θητειών, ψηφίσθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.  

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διήρκεσε περισσότερες από 11 ώρες και τον λόγο πήραν 35 βουλευτές (τριάντα της Νέας Δημοκρατίας και πέντε από κόμματα της αντιπολίτευσης). Πολλές φορές οι τόνοι της συζήτησης ήταν υψηλοί και δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας σε ό,τι αφορούσε τις θητείες των παραγόντων. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου απάντησαν ότι η νομοθετική πρόβλεψη σχετικά με τον περιορισμό των θητειών ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και, παρόλο που έχουν περάσει δέκα μήνες μετά την ψήφιση, δεν υπήρξε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Για αντισυνταγματικότητα έκαναν λόγο και οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνικής Λύσης. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κανένα κόμμα δεν κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.       

Με τον νέο αθλητικό νόμο αναβαθμίζεται ο ρόλος του αθλητή του ολυμπιακού και του παραολυμπιακού αθλητισμού. Για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών, ενώ οι προπονητές θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε διοικητικό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τους παραολυμπιονίκες, τρεις εξ αυτών θα βρίσκονται στη σύνθεση της Παραολυμπιακής Επιτροπής ενώ επιβραβεύονται οι συνοδοί των αθλητών ΑμεΑ.  

Το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών μειώθηκε από τα 71 στα 70 έτη και εναρμονίστηκε με το αντίστοιχο ηλικιακό όριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις προσεχείς αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών (1η Νοεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου) δεν θα μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα πρόεδροι ομοσπονδιών που έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες όπως και όσοι έχουν συμπληρώσει τις δύο θητείες σε θέση αντιπροέδρου, γραμματέα, ταμία κ.λπ. Αντίστοιχα όρια υπάρχουν και στο Παραολυμπιακό Κίνημα, κάτι που είχε ζητήσει και η πλειονότητα των εκπροσώπων του. Δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες θα έχουν τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κάτι που βάζει τέλος στα σωματεία-σφραγίδες, ενώ θα ψηφίζουν μόνο μέλη της διοίκησης και όχι πληρεξούσιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή