Απειλούν ευθέως με «Grexit» οι FIFA και UEFA

Απειλούν ευθέως με «Grexit» οι FIFA και UEFA

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς για μία ακόμη φορά, η απειλή του «Grexit» εμφανίστηκε στον ορίζοντα και μάλιστα, πιο ορατή από ποτέ. Αιτίες o νέος αθλητικός νόμος και η ρύθμιση περί εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, μετά την 1η Νοεμβρίου 2020.

FIFA και UEFA, με επιστολή-τελεσίγραφο που απέστειλαν χθες στην ΕΠΟ, κάνουν λόγο για σαφή παραβίαση του καταστατικού της ομοσπονδίας και παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ζητώντας οι εκλογές για τη νέα εκτελεστική επιτροπή να γίνουν στις 9 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν περί αναστολής της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τις δύο συνομοσπονδίες.

«Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση που ο νέος αθλητικός νόμος περιέχει τυχόν διατάξεις οι οποίες αντιβαίνουν τις προαναφερθείσες καταστατικές υποχρεώσεις της ΕΠΟ και εφόσον οι διατάξεις αυτές τεθούν σε ισχύ, η FIFA και η UEFA θα αναγκαστούν να παραπέμψουν το ζήτημα στα αρμόδια δικαιοδοτικά τους όργανα προς εξέταση, τα οποία μπορεί να αποφασίσουν ακόμα και την αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA και την UEFA», αναφέρει το επίμαχο σημείο της επιστολής.
Για την απειλή των FIFA και UEFA ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε τον σαφή κίνδυνο της αναστολής ιδιότητος μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA και την UEFA, γεγονός που θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που του κοινοποίησε.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι δύο υπερεθνικές ομοσπονδίες, επικαλούνται και την προ ημερών σχετική παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Πάντως, ο υφυπουργός στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε πως οι εκλογές στις 49 ομοσπονδίες θα γίνουν από 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να μην υπάρξει συγχρωτισμός λόγω κορωνοϊού. Επίσης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεργασία με FIFA και UEFA, φέρνοντας ως παράδειγμα την από κοινού αναβολή της κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Οκτωβρίου.

Το θέμα του χρόνου της διενέργειας των εκλογών της ΕΠΟ πλέον, αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων τις επόμενες μέρες κι ενώ αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και η «ολιστική μελέτη» από την UEFA.

Οι προσφυγές στα δικαστήρια δεν θα πρέπει να αποκλειστούν είτε αυτά πρόκειται για αθλητικά είτε για τακτικά. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως στην ΕΠΟ προτίθενται να προχωρήσουν κανονικά στον προγραμματισμό τους για εκλογές στις 9 Οκτωβρίου, με βάση το σύστημα των 69 εκλεκτόρων.

Σήμερα, μάλιστα, στην εκτελεστική επιτροπή αναμένεται να ανοίξουν οι υποψηφιότητες, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή