«Μουδιασμένη» πρεμιέρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που εξήλθε από το «πάγωμα» του ποδοσφαίρου μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη την άνοιξη, όμως η Μπουντεσλίγκα είναι από χθες βράδυ ένα από τα τελευταία που μπαίνουν στη νέα σεζόν, κι ενώ μαίνεται το δεύτερο κύμα της COVID-19. Ερώτημα δεν αποτελεί τόσο το ποιος θα πάρει τον τίτλο, αλλά το κατά πόσον θα μπορέσουν τελικά να βρεθούν στις εξέδρες φίλαθλοι.

Η έναρξη του γερμανικού πρωταθλήματος με τον αγώνα της Μπάγερν με τη Σάλκε στο Μόναχο επρόκειτο να διεξαχθεί προ περιορισμένου αριθμού φιλάθλων. Ωστόσο, η επάνοδος της πανδημίας στη βαυαρική πρωτεύουσα υποχρέωσε τις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν την παρουσία φιλάθλων στην «Αλιάντς Αρίνα».

Η απογοήτευση των 7.500 οπαδών της Μπάγερν που επρόκειτο να παρακολουθήσουν τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης να δίνει τη γεύση της νέας σεζόν στη Γερμανία, όπου η αβεβαιότητα κλέβει την παράσταση από την αγωνιστική πλευρά ενός πρωταθλήματος που μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας είχε τον μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων στις εξέδρες ανά αγωνιστική στον κόσμο.

Ο γενικός κανόνας που αποφασίστηκε πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος είναι να εκδίδονται εισιτήρια που θα καλύπτουν έως το 20% των θέσεων κάθε γηπέδου, όπως κατέληξαν οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Οι τελικές αποφάσεις όμως ανήκουν στις τοπικές υγειονομικές αρχές, ενώ θα επηρεάζονται από την πολιτική προστασίας της υγείας που έχει κάθε σύλλογος, αλλά και το επιδημιολογικό προφίλ κάθε κρατιδίου και πόλης. Αυτά αφήνουν περιθώρια για μεγάλη ανομοιογένεια ή και ανισότητα μεταξύ των αντιπάλων, καθώς ενώ π.χ. στο Μπάγερν – Σάλκε δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις εξέδρες στο Σάλκε – Μπάγερν μπορεί να υπάρχουν. Ακόμη όμως και στα γήπεδα που θα καλύπτεται το ένα πέμπτο από φιλάθλους, είναι άγνωστο πώς θα εφορμοστούν οι κανόνες περί ασφαλούς απόστασης, κυρίως κατά την προσέλευση και την αποχώρηση στο γήπεδο.

Η Μπουντεσλίγκα φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία του Μαΐου και του Ιουνίου όταν άνοιξε πρώτη και ολοκλήρωσε επίσης πρώτη τον χορό των αγώνων μετά την καραντίνα της άνοιξης, και μάλιστα χωρίς προβλήματα. 

Τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας λειτούργησαν και αποτέλεσαν υπόδειγμα για τα άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, ωστόσο με τους φιλάθλους στις εξέδρες τα πράγματα περιπλέκονται. Αυτό οδήγησε στη Γερμανία σε επικρίσεις ότι η λίγκα ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη παρά για την ασφάλεια του κόσμου.

Οι φίλαθλοι που θα προσέλθουν καλούνται να χρησιμοποιήσουν ίδια μέσα και όχι μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα κάθονται σε απομακρυσμένες θέσεις ο ένας από τον άλλον και θα έχουν δώσει όλα τους τα στοιχεία ώστε να γίνει άμεση ιχνηλάτηση επαφών τυχόν κρουσμάτων. Καλούνται ακόμη να φορούν συνεχώς τις μάσκες τους, αλλά αυτό μοιάζει ανέφικτο να αστυνομευθεί.

Ανέφικτη μοιάζει και η αμφισβήτηση των πρωτείων της Μπάγερν από τις κύριες διεκδικήτριες, Ντόρτμουντ και Λειψία. Κάθε ήττα των Βαυαρών θα είναι φέτος τεράστια έκπληξη, είτε με είτε χωρίς κόσμο στις εξέδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή