Το μητρώο των… ανατροπών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του υφυπουργείου Αθλητισμού να συγκεκριμενοποιήσει την αθλητική περιουσία της χώρας, με πρώτο βήμα τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Από τις 19 Μαΐου έως και χθες, από 5.344 αθλητικά σωματεία που άνοιξαν καρτέλα στο μητρώο, μόνο 117 μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική» και τόνισε ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα μπορέσουν τα σωματεία να ολοκληρώσουν την εγγραφή. Οσα ενταχθούν στο μητρώο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις προσεχείς αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών και στην έκτακτη κρατική ενίσχυση. 

Από 5.344 σωματεία που άνοιξαν καρτέλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής, κατέθεσαν αίτηση 4.918 και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία 3.167. Εχουν ελεγχθεί 2.930 αιτήσεις. Τα κριτήρια είναι αγωνιστικά και οικονομικά. Από 2.161 σωματεία που ελέγχθηκαν και στα δύο πεδία, μόνο 117 δικαιούνται την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. «Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, προσκαλώντας τις ομοσπονδίες να βοηθήσουν τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο. Θέλουμε εκλογές με διαφάνεια και με όσο το δυνατόν περισσότερα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία. Θέλουμε νοικοκυροσύνη και τάξη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ανοργανωσιά και απειθαρχία, ενώ αναφέρθηκε και σε «πάρτι “μαύρης” εργασίας», καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 70%-80% των σωματείων δηλώνει προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να διεξαχθούν εκλογές στις ομοσπονδίες διότι, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα σωματεία που έχουν ενταχθεί στο μητρώο, τα οποία δικαιούνται και μέρος από τα 12.000.000 ευρώ που θα προσφέρει η πολιτεία ως έκτακτη ενίσχυση. Το υφυπουργείο θα δώσει παράταση για να ολοκληρωθούν οι εγγραφές μέχρι τις 30/11, ενώ καταληκτική ημερομηνία για πιθανές διορθώσεις θα είναι η 11η Δεκεμβρίου.  

Οσον αφορά τα σωματεία που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο μητρώο, εκτός των άλλων, οι νεαροί αθλητές τους θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη μοριοδότηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Οι σχεδόν ισόβιες διοικητικές διάνοιες ήξεραν την πραγματικότητα και την απέκρυπταν ή την αγνοούσαν; Τέτοια εικόνα δεν αρμόζει στην αθλητική οικογένεια, δεν αρμόζει στη χώρα μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της ολιστικής μελέτης των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ο κ. Αυγενάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για το χάος που δημιούργησε», δήλωσε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος στην ανακοίνωσή του δεν δίστασε να ψέξει την κυβέρνηση ότι «για μια ακόμη φορά εργαλειοποιεί τους αθλητές και τους ολυμπιονίκες», κάνοντας λόγο για «καθεστωτική αντιμετώπιση και στον αθλητισμό».

Το μητρώο των… ανατροπών-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή