Η φράση «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» και η σχέση της με τον αθλητισμό

Η φράση «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» και η σχέση της με τον αθλητισμό

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Μία φράση που πολλοί αποδίδουν στον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Και όμως αυτή η φράση λέγεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά όχι σε κάποια πολιτική συζήτηση αλλά σε ένα οικογενειακό τραπέζι του φιλέλληνα «ασημένιου» Ολυμπιονίκη και βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης (1959) Φιλίπ Νόελ Μπέικερ προς τον Βρετανό πολιτικό.

Η ιστορία του Φιλίπ Νόελ Μπέικερ, στον οποίο είχε κάνει αφιέρωμα η «Καθημερινή», μοιάζει με παραμύθι. Και ίσως ο χαρακτηρισμός «ζωή σαν παραμύθι» να είναι λίγος. Μια ιστορία που έχει ως κρίκους στην αλυσίδα της τον λόρδο Βύρωνα, ολυμπιακό μετάλλιο, Νόμπελ Ειρήνης, Παγκόσμιους Πολέμους και την αγάπη του Ολυμπιονίκη για την Ελλάδα.

Γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889, στο Χέντον της Μεγάλης Βρετανίας. Αριστούχος φοιτητής, φοίτησε στο Βασιλικό Κολέγιο του Κέιμπριτζ και υπήρξε πρόεδρος της λέσχης «Κοινότητας του Κέιμπριτζ» και του αθλητικού συλλόγου του πανεπιστημίου. Από παιδί ασχολήθηκε με τον στίβο και διακρίθηκε στις μεσαίες αποστάσεις. Το 1912 ήταν μέλος της αποστολής της Μ. Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης. Έτρεξε στα 800 και στα 1.500 μέτρα. Προκρίθηκε στον τελικό των 1.500, τον οποίο κέρδισε ο συμπατριώτης του Φίλιπ, Αρνολντ Τζάκσον.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φιλίπ Νόελ Μπέικερ οργάνωσε και ηγήθηκε της «Μονάδα Ασθενοφόρων των Φίλων», δράση για την οποία τιμήθηκε με στρατιωτικά μετάλλια από τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τη Μ. Βρετανία. Το 1915, ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ γνωρίζει τη νοσοκόμα σε νοσοκομείο εκστρατείας, Ιρένε (Ειρήνη) Νόελ, παντρεύονται, προσθέτει το επίθετό της στο δικό του, και από τότε αρχίζει η σχέση του Αγγλου ευγενή με την Ελλάδα. Η Ιρένε Νοέλ ήταν κόρη του Έντουαρντ Νόελ, συγγενή του λόρδου Βύρωνα. Ο Έντουαρντ Νόελ το 1832 αγόρασε το τσιφλίκι του Αχμέτ Αγά, στη Βόρειο Εύβοια. Η Ιρένα Νόελ έχει στενή σχέση με τους Έλληνες, και μεταλαμπάδευσε αυτή την αγάπη της και στον σύζυγό της.

Το ολυμπιακό μετάλλιο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ ήταν ο αρχηγός και σημαιοφόρος της βρετανικής ομάδας. Παρόλο που προκρίθηκε στον τελικό των 800μ., προτίμησε να επικεντρώσει την προσοχή του στα 1.500 μ. Σε αυτό το αγώνισμα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο συμπατριώτης του, Άλμπερτ Χιλ.

Στη συνέχεια αναμίχθηκε με την πολιτική, κάτι που του άφηνε ελάχιστο χρόνο για τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 (Παρίσι), συμμετείχε στη βρετανική αποστολή ως προπονητής και ως αθλητής αλλά δεν αγωνίστηκε. Οι προσπάθειες των αθλητών της Βρετανίας στη διοργάνωση του Παρισιού έγιναν το 1982 ταινία (Οι δρόμοι της φωτιάς, Chariots of Fire), η οποία ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ και κατέκτησε τέσσερα.

Από το 1924 έως το 1929 δίδαξε διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1924 προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να εκλεγεί με το Εργατικό Κόμμα. Εξελέγη ως αντιπρόσωπος του Κόβεντρι το 1929 για να χάσει τη θέση το 1931. Το 1936 εξελέγη ως αναπληρωματικός στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Ντέρμπι.

Η σχέση με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ

Η οικογένεια Νόελ – Μπέικερ είχε στενές σχέσεις με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φίλιπ, υπό τον Τσώρτσιλ, είχε ενεργό ρόλο ως κοινοβουλευτικός γραμματέας και ανέλαβε διαδοχικά αρκετά υπουργεία. Σε τραπέζι της οικογένειας Μπέικερ, η οποία μιλούσε συνεχώς για την Ελλάδα στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου, λέγεται, ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η φράση «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ και η Ιρένε απέκτησαν ένα γιο, τον Φράνσις, ο οποίος ακολούθησε τα ίχνη του πατέρα του στην πολιτική (γεννήθηκε στις 7/1/1920). Ο Φράνσις, όπως και οι γονείς του, αγαπούσε την Ελλάδα. Το 1942, όταν υπηρετούσε στο Κάιρο, ζητούσε με επιστολές από τον υφυπουργό, στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσώρτσιλ, πατέρα του, να μην ξεχάσουν οι Άγγλοι τη χώρα.

«Οι Έλληνες αισθάνονται -και μάλλον δικαίως- ότι η βρετανική κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει. Έτσι, τεράστια μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης εδώ, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα, εναποθέτει τις ελπίδες της για το μέλλον στον Πατέρα. Αυτό, σας παρακαλώ να με πιστέψετε, δεν αποτελεί υπερβολή, και συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για τον Πατέρα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μία από τις επιστολές του, που σήμερα βρίσκονται στο αρχείο της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα.

Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκει τον Ολυμπιονίκη του στίβου να κατέχει εξέχουσα θέση στο Εργατικό Κόμμα. Το 1946 έγινε πρόεδρος του. Το 1959, ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ πήρε το Νομπέλ Ειρήνης για τη δράση του υπέρ του διεθνούς αφοπλισμού. Το 1977, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ισόβιου λόρδου («Βαρόνος Νόελ – Μπέικερ», της πόλης του Ντέρμπι). Ο Ολυμπιονίκης έφυγε από τη ζωή στις 8/11/1982 και ετάφη δίπλα από την Ιρένε, στο Χέισοτ του δυτικού Σάσεξ. Ο γιος του Φιλίπ, Φράνσις, ήταν ο πρώτος που ζήτησε (1963) την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ενώ απόγονοι της οικογένειας διατηρούν σπίτι στο Προκόπι Ευβοίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή