«Επαναστάτες» με… αιτία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει κάτι για να σπάει η μονοτονία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διαχρονικά, είναι οι πρώτες αγωνιστικές. Εκεί, κάποιος που δεν είναι οπαδός των μεγάλων ομάδων, βλέποντας τη βαθμολογία, μπορεί να ονειρευτεί. Στη συνέχεια φυσικά, σχεδόν πάντα, η προσγείωση είναι ανώμαλη…

Ο Αρης κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του, φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας αήττητος μετά έξι παιχνίδια, με απολογισμό πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Και το ερώτημα που αβίαστα γεννιέται είναι ένα: «Μπορεί ο Αρης να πάρει το πρωτάθλημα;».
Η ρεαλιστική απάντηση είναι «όχι», παρά το γεγονός πως ως σύλλογος διαθέτει το ειδικό βάρος.

Με αφορμή την πορεία των «κίτρινων» στο φετινό –περίεργο από όλες τις απόψεις– πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, η «Κ» θυμάται ανάλογα ξεκινήματα ομάδων που δεν ανήκουν στο λεγόμενο «Big-4» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ).
Εκκινήσεις που άφηναν ελπίδες, οι οποίες όμως στην πορεία αποδεικνύονταν φρούδες.

Από την εποχή της ίδρυσης της Α΄ Εθνικής, το μακρινό 1959-60, γράφτηκαν ωραίες ιστορίες από τους «μικρούς» που τόλμησαν να σηκώσουν, έστω και για λίγο, «κεφάλι».

Μόνο η Λάρισα του Γιάτσεκ Γκμοχ, το 1987-88, κατάφερε να τελειώσει ιδανικά, αυτό που ξεκίνησε, με την κατάκτηση του τίτλου. Ενα ποδοσφαιρικό παραμύθι που δύσκολα θα ξαναγραφτεί. Οι υπόλοιποι στην καλύτερη περίπτωση διατήρησαν την επαφή με τις πρώτες θέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι δεν άντεξαν και κατρακύλησαν στη βαθμολογία. 

«Επαναστάτες» με… αιτία-1Καλές εκκινήσεις

Οι Θεσσαλονικείς –αν μη τι άλλο– αποδεικνύονται εξπέρ στο να κάνουν καλά ξεκινήματα.

Αλλες τρεις φορές στο παρελθόν έχουν βρεθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ συνολικά, 11 χρονιές μαζί με τη φετινή, διήνυσαν τις πρώτες έξι ή επτά αγωνιστικές αήττητοι! Στη συνέχεια, «λυγίζουν», πλην της περιόδου 1971-72 όπου παρέμειναν πρωτοπόροι μέχρι τη 10η αγωνιστική.

Ωστόσο, την καλύτερή τους σεζόν (1979-80), όπου έχασαν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ του Βόλου είχαν αρχίσει να παίρνουν μπρος μετά την 8η αγωνιστική.        

Ο Ιωνικός (1997-98) με τον Γκμοχ στον πάγκο του έκανε το «επτά στα επτά» έχοντας μηδέν παθητικό στην άμυνα και τερμάτισε στην 5η θέση!

Δύο φορές ο Εθνικός της δεκαετίας του ’70 και δύο συνεχόμενες ο Ατρόμητος (2017-18, 2018-19) κατάφεραν να αντέξουν και να πάνε όσο το δυνατόν πιο μακριά.

«Ομορφο συναίσθημα»

Οπως γίνεται αντιληπτό, στις επόμενες αγωνιστικές θα δείξει εν πολλοίς τι πραγματικά μπορεί να καταφέρει ο Αρης. Με βάση τα παραπάνω άλλωστε, οι έξι-επτά πρώτες στροφές είναι οι κομβικές.

«Πιστεύουμε σε αυτή την ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές του Αρη έχουν τεράστια ποιότητα και στα περισσότερα παιχνίδια που δώσαμε, αυτή ήταν που μας έδωσε τις νίκες», δηλώνει στην «Κ» ο Ακης Μάντζιος, που ως ποδοσφαιριστής φόρεσε το περιβραχιόνιο του συλλόγου και αποτελεί πλέον το μεγάλο του προπονητικό στοίχημα. 

«Δεν κρύβω πως ως προπονητής έχω αρκετές επιλογές στο ρόστερ αλλά το κυριότερο για μένα είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ηρθαν νέοι παίκτες, που ήταν χωρίς παιχνίδια και πίσω από φυσική κατάσταση. Μόλις πάρουν στα πόδια τους συνεχόμενα 90λεπτα, θεωρώ πως μπορούμε να δούμε περισσότερα πράγματα, αν και με τη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πανδημίας, τα πάντα είναι στον αέρα», τονίζει. 

«Δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις στους οπαδούς μας. Είναι όμορφο συναίσθημα να κοιτάς τους άλλους από ψηλά. Αρκεί όμως μια κακή στιγμή, ένα απρόοπτο που μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά σε μας, για να έρθουν τα πάνω-κάτω», καταλήγει ο 51χρονος τεχνικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή