Η Ευρώπη σε «παράλυση»

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το χρώμα της αλήθειας είναι γκρίζο» έχει γράψει ο Γάλλος συγγραφέας και κάτοχος Νομπέλ (1947) Αντρέ Ζιντ. Και η αλήθεια της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αποτυπώθηκε με γκρίζο χρώμα στον χάρτη της Ελλάδος, ένα χρώμα που μοιάζει να έχει εξαπλωθεί και στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο αθλητισμό, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο: τη διεξαγωγή ή την αναβολή των αγώνων. Η διεξαγωγή έχει ως αποτέλεσμα διοργανώσεις από τις οποίες απουσιάζουν κορυφαίοι αθλητές και η αναβολή ή ακύρωση μπορεί να φέρει μία οικονομική καταστροφή για τους διοργανωτές. 

Με την πίεση των χορηγών, πολλές οργανωτικές επιτροπές προσπαθούν να διεξαγάγουν αγώνες ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί με τις σημαίες θα έχουν σημαντικές απουσίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της ενόργανης γυμναστικής, μιας διοργάνωσης που, στην προ κορωνοϊού εποχή, αποτελούσε μία γιορτή για τη γυμναστική της Γηραιάς Ηπείρου. Η διοργάνωση ήταν να διεξαχθεί αρχικά την άνοιξη στο Παρίσι αλλά η γαλλική ομοσπονδία αποσύρθηκε και ανέλαβε το Μπακού, το οποίο, τελικά, παρέδωσε τη… σκυτάλη στη Μερσίνη της Τουρκίας. Το, κατά τα αρχαία ελληνικά, Ζεφύριον αναμένεται να φιλοξενήσει τους αγώνες των ανδρών (9-13/12) και των γυναικών (17-20/12) όμως αυτό το Ευρωπαϊκό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα… όπεν τουρκικό πρωτάθλημα.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, δεκαπέντε χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα στείλουν αποστολές. Η απόφαση των ανθρώπων της ευρωπαϊκής γυμναστικής να μη συμπεριλάβει το πρωτάθλημα στις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «απελευθέρωσε» τους προπονητές, οι οποίοι εισηγήθηκαν να μη ρισκάρουν οι αθλητές τους ένα ταξίδι εν μέσω πανδημίας. Ανάμεσα στις χώρες που δεν θα πάνε στη Μερσίνη ξεχωρίζουν και υπερδυνάμεις της ευρωπαϊκής ενόργανης, όπως η Ρωσία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Πολωνία κ.ά. 

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα παγκόσμια πρωταθλήματα πάλης, που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 12 έως τις 20 Δεκεμβρίου, στο Βελιγράδι. Κορυφαίες ομάδες της παγκόσμιας πάλης, ανάμεσά τους και η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, Ιαπωνία, επέλεξαν να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών τους στα ταπί της Σερβίας. Από το Βελιγράδι θα απουσιάσουν και οι Αμερικανοί παλαιστές, μία χώρα με παράδοση στο άθλημα καθώς, στη σύγχρονη ιστορία του, στον πίνακα των παγκόσμιων μεταλλίων «φιγουράρει» στην τέταρτη θέση. Στην ίδια πόλη θα διοργανωνόταν, τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, το Παγκόσμιο Νέων αλλά ακυρώθηκε διότι πολλές αποστολές ενημέρωσαν ότι δεν θα έπαιρναν μέρος. 

Από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Μόσχα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αναρρίχησης, ενός αθλήματος που θα κάνει το «ντεμπούτο» του στους Ολυμπιακούς του 2021. Η διοργάνωση αποτελεί ολυμπιακή πρόκριση αλλά, ήδη, η Γαλλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν αθλητές. 

Εκτός όμως από τα ατομικά αθλήματα υπάρχουν και τα ομαδικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού όπως πόλο, βόλεϊ, χάντμπολ κ.λπ. Κι εκεί ο νέος κορωνοϊός έχει απλώσει τα δίχτυα του με αποτέλεσμα κάποιοι αγώνες ευρωπαϊκών ομίλων να διεξάγονται και κάποιοι να αναβάλλονται. Σε πολλές χώρες το «κλείδωμα» έβαλε «λουκέτο» και στις αεροπορικές πτήσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε όσους συλλόγους επιθυμούσαν να πάρουν μέρος διότι τώρα ένα ταξίδι κινδυνεύει να μετατραπεί σε… οδύσσεια. Δύσκολες οι αποφάσεις για τους διοργανωτές, οι οποίοι ό,τι και να αποφασίσουν θα έχει το χρώμα της αλήθειας: το γκρι.

«Υπάρχει συμβόλαιο»

Η Ευρώπη σε «παράλυση»-1
Ο Λευτέρης Πετρούνιας αναμένεται να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό. (Φωτ. EPA)

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Τουρκίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να λάβει μέρος η χώρα μας και, μάλιστα, με τον «χρυσό» ολυμπιονίκη και «βασιλιά των κρίκων», Λευτέρη Πετρούνια. 

Ο τεχνικός υπεύθυνος των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, ο κορυφαίος διεθνής κριτής Νίκος Προβιάς, ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσω της «Κ», σχετικά με τη διοργάνωση. «Θα πάρουν μέρος 23 χώρες, ενώ συνήθως είχαμε συμμετοχή 37 με 38. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιθυμεί διακαώς τη διεξαγωγή διότι υπάρχει συμβόλαιο με την EBU. Ολοι όσοι βρεθούν στη διοργάνωση θα πρέπει να έχουν δύο αρνητικά τεστ, ενώ όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες θα μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο και όλα τα γεύματα θα διεξάγονται σε αυτό», δήλωσε ο Ελληνας κριτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή