Τομές από FIFA – UEFA για Ελλάδα και παραδοχή διαφθοράς

Τομές από FIFA – UEFA για Ελλάδα και παραδοχή διαφθοράς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις φράσεις «πλέον δεν υπάρχει το… δεν ξέρουμε», «δεν μας είπαν ή δεν βοήθησαν», «ο υπουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του», ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τον εκπρόσωπο της UEFA, Λούκα Νίκολα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των κυριότερων σημείων της «Ολιστικής Μελέτης» στους αρμόδιους φορείς (ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ 1, Σούπερ Λιγκ 2, ΠΣΑΠ), κατέστησε σαφές πως στην πρόταση που εκπόνησαν οι δύο υπερκείμενες αρχές για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα υπάρχει ξεκάθαρη οριοθέτηση ρόλων και ζήτησε δέσμευση για την εφαρμογή της από όλους.  

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το σχέδιο είναι δύο: Πρώτον, το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ δεν αλλάζει. Μειώνονται οι αρμοδιότητες  της Εκτελεστικής Επιτροπής και προβλέπεται η παρουσία διευθύνοντος συμβούλου (CEO) μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, που ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία.

Δεύτερον, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτονομείται και ενισχύεται μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που θα αποτελείται από τους Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) και δύο εκπροσώπους ποδοσφαιριστών. Θα είναι 13μελής και θα έχει κομβικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές διοργανώσεις, τα κύπελλα και τους κανονισμούς τους.

Εκτός της παρουσίας CEO, στη δομή της ΕΠΟ θα υπάρχει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και τεχνικός διευθυντής, που θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου αλλά και σύσταση Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, με τεχνοκράτες.

Η διαιτησία θα είναι ανεξάρτητη (με ξένο αρχιδιαιτητή για δύο ακόμη σεζόν) και με τη δική της Ενωση θα συμμετέχει στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, ενώ θα μπορεί να στέλνει δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον μελών της, απευθείας στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι ποινές για δυσφημιστικές δηλώσεις συστήνεται να αυστηροποιηθούν. Ο ρόλος της πολιτείας θα επικεντρωθεί σε θέματα βίας και διαφθοράς, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα έχει από τα χειρότερα ρεκόρ στημένων παιχνιδιών (200 ματς από το 2010) και είναι… πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την τελευταία τετρετία με 122, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες! Την τελευταία τριετία δε, έχει το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή