Εθνική πλατφόρμα εναντίον της χειραγώγησης αγώνων

Εθνική πλατφόρμα εναντίον της χειραγώγησης αγώνων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις, προστατεύουμε τον αθλητισμό», ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς παρουσίασαν την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία θα αποτελέσει το βασικό όπλο της χώρας μας στη μάχη απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Στην ΕΠΑΘΛΑ θα μετάσχουν, επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, ο αθλητικός εισαγγελέας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αθλητικοί φορείς.

Χειραγώγηση αθλητικών αγώνων δεν υπάρχει μόνο μέσα από το στοίχημα. Χειραγώγηση μπορεί να γίνει ακόμα και σε ένα σχολικό πρωτάθλημα προκειμένου να συγκεντρωθούν μόρια για τα πανεπιστήμια. Χειραγώγηση είναι και όταν μία ομάδα χάνει για να επιλέξει καλύτερο αντίπαλο, ενώ ακόμα και το ντόπινγκ θεωρείται χειραγώγηση. Το 80% των περιπτώσεων χειραγώγησης έχει οικονομικά-στοιχηματικά κίνητρα και το 20% άλλου είδους προνόμια (ευνοϊκή κλήρωση κ.λπ.).

«Είμαστε αποφασισμένοι και στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων είναι υπαρκτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει δραστικά και άμεσα. Αλλωστε, η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι μία από τις επτά στην Ευρώπη που κύρωσαν τη Σύμβαση Μακόλιν.

Στόχος του υφυπουργείου Αθλητισμού είναι η ΕΠΑΘΛΑ να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το τέλος το 2020. «Θα συντονίζει τους σχετικούς εθνικούς φορείς, θα παρακολουθεί και θα συλλέγει πληροφορίες, θα συνεργάζεται με άλλες εθνικές πλατφόρμες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ θα δημιουργήσει και εφαρμογή για ανώνυμες αναφορές με τίτλο «προστάτευσε το άθλημά σου από τη χειραγώγηση αγώνων», τόνισε ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος θα είναι πρόεδρος της πλατφόρμας.

Η ΕΠΑΘΛΑ θα έχει την έδρα της στη ΓΓΑ και θα συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η Ελληνική Αστυνομία και ο Αθλητικός Εισαγγελέας. Αυτός ο πυρήνας θα αναπτύξει συνεργασία και δημιουργήσει ομάδες εργασίας με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών, τις ομοσπονδίες, τα πανεπιστήμια, τις στοιχηματικές εταιρίες κλπ., ενώ θα συνεργάζεται και με αντίστοιχες εθνικές πλατφόρμες άλλων χωρών. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις ομοσπονδίες θα μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα το πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (κώδικας της ΔΟΕ ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων) για το πειθαρχικό κομμάτι της χειραγώγησης.

«Η χειραγώγηση αποτελεί μάστιγα για τον αθλητισμό. Επιτέλους τα πράγματα μπαίνουν σε ένα δρόμο. Η διαφθορά έχει μπει σε όλα τα αθλήματα. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Πολιτεία για αυτό το βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 1 Λεωνίδας Μπουτσικάρης: «Θα στηρίξουμε την Εθνική Πλατφόρμα και στην πράξη. Η Σούπερ Λίγκα θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Για έναν αθλητισμό, που εξαιτίας του στοιχήματος έχασε τον ρομαντισμό το, μίλησε ο Γιώργος Μπαντής, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών: «Για εμένα το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μην υπήρχε στοίχημα στον αθλητισμό. Από τότε που μπήκε το στοίχημα έχει χαθεί η υγεία του αθλητισμού».

Για αναγκαία κίνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλης Γαλατσόπουλος: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν κάτι που το θέλαμε και το ζητούσαμε για να καταφέρουμε ένα καίριο πλήγμα σε αυτή τη μάστιγα».

Με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία του υφυπουργείου μίλησαν και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 2 Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών Παντελής Ταρνατόρος και εκπρόσωποι των Συνδέσμων αθλητών του μπάσκετ, του βόλεϊ και του χάντμπολ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Παναγιώτης Πελεκούδας και Αθηνά Βασιλειάδου, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή