Ηταν και θα παραμείνει ντέρμπι

Ηταν και θα παραμείνει ντέρμπι

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει μονόπλευρο ενδιαφέρον στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, δεν παύει όμως να είναι η πιο «καυτή» μονομαχία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι. 

Ο,τι κι αν κρίνουν βαθμολογικά, τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό τραβούν σαν μαγνήτης το βλέμμα όλων των φίλων του ποδοσφαίρου, ακόμα κι αν δεν είναι οπαδοί κάποιας από τις δύο ομάδες. Ετσι συμβαίνει και απόψε. Με τον Παναθηναϊκό πολύ πίσω στη βαθμολογία (-7 β.  από την 1η θέση, με δύο αγώνες περισσότερους), ορίζοντα για την κορυφή έχει μόνο ο Ολυμπιακός, συγκάτοικος με τον Αρη στο ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα. 

Αυτό ουδόλως αφοπλίζει από ενδιαφέρον την αποψινή μονομαχία τους στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παραμένει το ελληνικό «classico» και η φήμη του ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας, ακόμα κι αν δεν έχει την κομβική σημασία που είχε άλλες εποχές στη μάχη για τον τίτλο. 

Η ιστορία έχει δείξει ότι σε αυτά τα ντέρμπι, όποια κι αν είναι η αγωνιστική και βαθμολογική διαφορά ή το κίνητρο των δύο ομάδων, φαβορί δεν υπάρχει. Τα πάντα μπορεί να συμβούν και έχουν συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, ακόμα κι όταν η μία από τις δύο ομάδες έφτανε στη σέντρα με την αύρα του ακλόνητου φαβορί. 

Ο Ολυμπιακός έχει απόψε δύο μεγάλα «αγκάθια» στα πλευρά του: τις σημαντικές απουσίες του (Ελ Αραμπί, Χασάν λόγω COVID-19, Βαλμπουενά λόγω θλάσης) και το πολύ κρίσιμο εντός έδρας παιχνίδι που ακολουθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τη Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η απουσία των οπαδών του θα ήταν κι αυτή ένα άλλο «αγκάθι», αλλά είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που θα παιχτεί το «el classico» χωρίς κόσμο στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε σημείο να παύει πλέον να προξενεί εντύπωση το φαινόμενο της άδειας εξέδρας.  

Μετά την προβληματική και με πολλές απώλειες εκκίνησή του στο πρωτάθλημα, από ένα τέτοιο παιχνίδι περιμένει ο Παναθηναϊκός την απαρχή μιας αντεπίθεσης. Αν και έχει πολύ μεγάλο διάστημα να μπει ανταγωνιστικά στο παιχνίδι του τίτλου, πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια για να γνωρίσει την ήττα από τον Ολυμπιακό εντός ή εκτός έδρας, με εξαίρεση εκείνο το παιχνίδι που έχασε στα χαρτιά λόγω της διακοπής του. Το σερί του έσπασε πέρυσι στο Φάληρο, όπου ηττήθηκε δύσκολα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και πολύ πιο εύκολα στη φάση των πλέι οφ. 

Οπως και να έχει, το ντέρμπι αυτό θα είναι σημαντικό για τους «πράσινους» κυρίως από ψυχολογικής πλευράς, με οξύμωρο ότι οι απουσίες του Ολυμπιακού θεωρητικά διευκολύνουν την αποστολή του, αλλά στην ουσία του προσθέτουν μεγαλύτερη πίεση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. 

Τα άλλα ματς

Οι άλλες ομάδες της κορυφής έχουν σε αυτή την αγωνιστική θεωρητικά χαμηλότερα εμπόδια: ο πρωτοπόρος Αρης φιλοξενείται στο Αγρίνιο από τον (χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα) Παναιτωλικό, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα τον ιδιαίτερα τολμηρό ΠΑΣ Γιάννινα και η ΑΕΚ φιλοξενεί στη Ριζούπολη (το ΟΑΚΑ είναι κλειστό λόγω των εργασιών ανακατασκευής του χλοοτάπητα) τη Λάρισα. 

Ο Ατρόμητος προβάλλει ως φαβορί απέναντι στον Απόλλωνα στο Περιστέρι, όπως και ο Αστέρας Τρίπολης στη Λαμία, κόντρα στην ουραγό της βαθμολογίας που ψάχνει την πρώτη νίκη για να ξεκολλήσει. Το μενού της αγωνιστικής κλείνει τη Δευτέρα στο Πανθεσσαλικό, όπου ο Βόλος υποδέχεται τον ΟΦΗ.  

Συνοπτικά το πρόγραμμα (9η αγωνιστική): ΣΑΒΒΑΤΟ: 15.00 Λαμία – Αστέρας Τρίπολης, 17.15 Ατρόμητος – Απόλλων, 19.30 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ΚΥΡΙΑΚΗ: 15.00 ΑΕΚ – ΑΕΛ (γήπεδο Ριζούπολης), 17.15 Παναιτωλικός – Αρης, 19.30 ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα, ΔΕΥΤΕΡΑ: 19.30 Βόλος – ΟΦΗ. 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8 αγώνες): Ολυμπιακός 16 (6 αγ.), Αρης 16 (6 αγ.), ΠΑΟΚ 15 (7 αγ.), ΑΕΚ 13 (6 αγ.), Βόλος 12 (7 αγ.), Ατρόμητος 11 (8 αγ.), Αστέρας Τρ. 10 (6 αγ.), ΠΑΣ Γιάννινα 9 (8 αγ.), Παναθηναϊκός 9 (8 αγ.), ΟΦΗ 6 (8 αγ.), Λάρισα 5 (6 αγ.), Παναιτωλικός 4 (8 αγ.), Απόλλων Σμύρνης 3 (6 αγ.), Λαμία 1 (6 αγ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή