Πολλές οι ανηφόρες για έναν ποδηλάτη στην Ελλάδα

Πολλές οι ανηφόρες για έναν ποδηλάτη στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από κάθε ελληνικό μετάλλιο κρύβεται μία ιστορία αθλητή-αθλήτριας που αφιέρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ώρες στην προπόνηση, και με ελάχιστη ή μηδενική βοήθεια από επίσημους φορείς, κατάφερε να ανεβεί στο διεθνές βάθρο. Πίσω από τα δύο χάλκινα μετάλλια (ομαδικό και κέιριν) του Σωτήρη Μπρέτα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας της Φιλιππούπολης κρύβονται αυτά, και πολλά άλλα ακόμη.  

Ο αθλητής του Π.Ο. Βόλου άρχισε ποδηλασία σε ηλικία δέκα ετών γιατί του άρεσε η ταχύτητα. Στην πορεία ανακάλυψε ότι του αρέσει και ο πρωταθλητισμός. Από το 2007 μέχρι και σήμερα κυριαρχεί στα πανελλήνια πρωταθλήματα. 

Το 2008 είχε αναδειχθεί δεύτερος στο παγκόσμιο εφήβων. Μαζί με την αγάπη του για την ποδηλασία  ανακάλυψε ότι ο πρωταθλητισμός κοστίζει, και στην Ελλάδα δύσκολα θα βρει υποστηρικτές. 

«Οι συνθήκες είναι περίεργες. Δεν υπάρχει βοήθεια από την Ομοσπονδία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί βοήθεια να σε μαζεύουν καμιά δεκαπενταριά ημέρες πριν από μία διοργάνωση για να κάνεις προετοιμασία. Εχω οικογένεια και παιδί. Δουλεύω στα γυμναστήρια για να τους ζήσω και να κάνω ποδήλατο. Εάν το μάθαιναν στο εξωτερικό θα γέλαγαν. Είναι αδιανόητο να κάνεις πρωταθλητισμό και να ζεις από το spinninig (σταθερό ποδήλατο)», δήλωσε στην «Κ» ο τριταθλητής Ευρώπης.  

Και κάπου εκεί μπήκε στη ζωή του το τάντεμ (διπλό ποδήλατο), και έγινε «πιλότος» σε τυφλό ποδηλάτη. Το «δίδυμο» πήρε και την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Αγωνιζόμαστε με τον Χρήστο Σανδαλάκη. Ξεκινήσαμε το 2019 και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς ήρθαμε 5οι. Το διπλό είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Δύο άτομα, μεγάλο βάρος και ταχύτητα που φτάνει τα 74 χιλιόμετρα. Στο τάντεμ, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι «πιλότοι» είναι ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Ο Χρήστος είναι πολύ καλός ποδηλάτης. Είχα στόχο να μπορέσει να κάνει ποδήλατο και μόνος του (σ.σ. ο τυφλός δεν έχει καλή αίσθηση ισορροπίας). Τα κατάφερε. Το ότι αναβλήθηκαν οι Αγώνες ήταν καλό για εμάς γιατί θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ενώ ο Χρήστος θα είναι πιο μεγάλος (20 ετών). Οι αντίπαλοί μας είναι 30 με 35», μας είπε ο 30χρονος. 

Πριν από λίγες ημέρες, από το τάντεμ βρέθηκε στο μονοθέσιο και με αυτό στην 3η θέση της Ευρώπης. «Οι αθλητές του τάντεμ απαγορεύεται μέσα στην ίδια χρονιά να αγωνιστούμε με τη χώρα μας σε αγώνες αρτιμελών. Αυτή τη χρονιά με ενημέρωσαν ότι υπήρχε εξαίρεση. Με τους Καλογερόπουλο και Λιβανό χαρίσαμε στη χώρα το πρώτο της μετάλλιο στο ομαδικό, ενώ πήρα και χάλκινο στο ατομικό. Λατρεύω το άθλημά μου. Εάν είχα οικονομική δυνατότητα θα έκανα ποδήλατο όλη μέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύλλογό μου, τον Π.Ο. Βόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή