Οι κορυφαίοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών στον κόσμο

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών στον κόσμο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εποχή κατά την οποία η COVID-19 έχει παίξει τον ρόλο της στον περιορισμό των μετακινήσεων ανά τον κόσμο, οι δίαυλοι εξαγωγής ποδοσφαιριστών παραμένουν ανοικτοί. Οι παραδοσιακές αγορές της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή) εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο έχουν αυξηθεί και οι ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες χώρες και εθνικότητες παικτών όπως η Γαλλία.

Σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES, που παρουσιάζει τις δέκα εθνικότητες που εκπροσωπούνται σε 126 επαγγελματικά πρωταθλήματα παγκοσμίως, οι Βραζιλιάνοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο σώμα, καθώς κατέχουν τα πρωτεία σε 23 εξ αυτών και ακολουθούν οι Αργεντινοί σε 15 και οι Γάλλοι σε 13.

Η πιο συχνή διαδρομή μετανάστευσης συνδέει τη Βραζιλία με την Πορτογαλία. 141 Βραζιλιάνοι παίζουν στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας και 106 στη δεύτερη, με την κοινή γλώσσα να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

Ανάλογα στοιχεία συνδέουν και τα άλλα γειτονικά πρωταθλήματα, με το μεγαλύτερο κράτος να παρέχει εργατικό δυναμικό στο μικρότερο. Η Αγγλία 100 παίκτες στην Ουαλλία, η Γαλλία 93 στο Λουξεμβούργο και επίσης η Αγγλία 90 στην Πρέμιερ Σιπ της Σκωτίας.

Η Γαλλία έχει εξελιχθεί στην πλέον εξαγώγιμη χώρα ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη. Οι ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν εκεί και πήραν την υπηκοότητα, τροφοδοτούν τα άλλα τέσσερα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου κι αυτό όχι τυχαία. Η κατάκτηση του Μουντιάλ 2018 σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ακαδημιών τους και την παρουσία εκεί νεαρών που διαθέτουν ευρωπαϊκή παιδεία και αφρικανικά φυσικά χαρακτηριστικά, είναι δεδομένα που δεν περνούν απαρατήρητα. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία τους στην Πρέμιερ Λιγκ με 47 ποδοσφαιριστές, ενώ στην Μπουντεσλίγκα υπάρχει παρουσία 36 Γάλλων. Κατά πόδας ακολουθεί το Καμπιονάτο (35) και η Πριμέρα Ντιβιζιόν (30). Οι Γάλλοι αντιπροσωπεύουν τo πλέον εξαγώγιμο προϊόν σε άλλα οκτώ πρωταθλήματα παγκοσμίως, όπως Βέλγιο (1η και 2η κατηγορία), Βουλγαρία, Τουρκία, Ελβετία κ.ά.

Στη χώρα μας, οι παίκτες με λάτιν καταβολές κατέχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα. Η Αργεντινή βρίσκεται στην κορυφή με 34 ποδοσφαιριστές και ακολουθούν Ισπανία (27), Πορτογαλία (20) και Βραζιλία (15). Η Γαλλία εκπροσωπείται με 12 ποδοσφαιριστές και είναι στην 5η θεση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Σερβία (11), Κροατία (9), Ολλανδία (6), Αυστρία (6), Βέλγιο (5).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή