Πέφτουν οι ποινές για ουσίες κατάχρησης

Πέφτουν οι ποινές για ουσίες κατάχρησης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποινή από έναν έως τρεις μήνες θα τιμωρούνται όσοι αθλητές βρεθούν θετικοί στις ουσίες κοκαΐνη, διαμορφίνη (ηρωίνη), μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη (έκσταση), τετραϋδροκανναβινόλη (χασίς) σύμφωνα με τον νέο Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ. Ο νέος Κώδικας θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021, και όποιος αθλητής, ύστερα από έλεγχο, προκύψει ότι χρησιμοποίησε κάποια από τις τέσσερις ουσίες δεν θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί με τις ποινές που ισχύουν μέχρι τώρα. Η ανώτατη ποινή, π.χ., για χρήση κοκαΐνης σήμερα είναι τα δύο χρόνια. 

Οι τέσσερις ουσίες αναγνωρίζονται ως ουσίες κατάχρησης στον κατάλογο των απαγορευμένων (Κώδικας 4.2.3). Εάν ένας αθλητής μπορέσει να αποδείξει ότι η χρήση ή η κατοχή τους πραγματοποιήθηκε εκτός αγώνα και δεν σχετίζεται με αθλητική απόδοση, τότε, σύμφωνα με το άρθρο 10.2.4, η περίοδος αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα θα είναι τρεις μήνες. Ομως, σε περίπτωση που ο αθλητής παρακολουθήσει κάποιο από τα αντίστοιχα προγράμματα αποκατάστασης για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, η ποινή θα μειωθεί σε έναν μήνα (10.2.4.1).      

«O νέος Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ, που τίθεται σε ισχύ από 01-01-2021, εισάγει μεταξύ άλλων την έννοια των ουσιών κατάχρησης (Substances of Abuse). Οι ουσίες που εντάσσονται στο καθεστώς αυτό, κοκαΐνη, ηρωίνη, μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη και τετραϋδροκανναβινόλη, δεν παύουν να είναι απαγορευμένες. Διαφοροποιείται η πειθαρχική αντιμετώπιση της χρήσης τους. Εάν ο αθλητής μπορέσει να αποδείξει χρήση εκτός αθλητικού πλαισίου, τιμωρείται πλέον με τρίμηνο αποκλεισμό, μειούμενο περαιτέρω στον ένα μήνα υπό τον όρο της επιτυχούς παρακολούθησης προγράμματος απεξάρτησης», δήλωσε στην «Κ» ο δρ Ευστάθιος Κουκέας, συντονιστής του επιστημονικού τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

Το σκεπτικό της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) είναι ότι η χρήση αυτών των ουσιών αποτελεί ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα ενώ τις περισσότερες από τις φορές που ανιχνεύθηκε χρήση, π.χ. κοκαΐνης εντός αγώνα, αυτή έγινε «σε κοινωνικό πλαίσιο». Οι άνθρωποι του WADA πιστεύουν ότι εάν ένας αθλητής έχει εθιστεί στα ναρκωτικά, οι ιθύνοντες πρέπει να ενδιαφερθούν για την υγεία του διότι αυτό είναι που προέχει. Μία άλλη παράμετρο αποτελούν οι οικονομικοί πόροι που δαπανούνται για ακροάσεις. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν σε έρευνες κατά του ντόπινγκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή