Τι λέει το MOU για Βοτανικό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα με πρωτοβουλία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού δόθηκε το MOU που υπεγράφη για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση περί διαφάνειας και σωστής ενημέρωσης των μελών του, που θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, πιθανώς τον Φεβρουάριο. 

Είναι το τρίτο MOU που υπογράφει η «μάνα του λόχου» (προηγήθηκαν αυτά του 2005 για τον Βοτανικό και του 2017 για το Γουδί) και έχει τον ρόλο «οδηγού» για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα. 

Εάν οι προβλεπόμενες διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις δεν υπογραφούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου 2021), τα συμβαλλόμενα μέρη δικαιούνται να υπαναχωρήσουν χωρίς οικονομικές συνέπειες. Δεσμευτικές ρήτρες για όλους τους εμπλεκομένους θα υπάρξουν μόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων.  

Το περίγραμμα του ΜΟU ήταν σε γενικές γραμμές γνωστό από τις πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν όταν υπογράφηκε, αλλά υπήρχαν κάποια σημεία που χρήζουν επεξηγήσεων και δημιούργησαν σύγχυση ακόμα και μεταξύ εκπροσώπων των εμπλεκόμενων μερών, όπως φάνηκε από ορισμένες αντιφατικές δηλώσεις που έγιναν. 

Στο μνημόνιο, για παράδειγμα, γίνεται λόγος για παραχώρηση του γηπέδου από τον Ερασιτέχνη στην ΠΑΕ χωρίς να υπάρχει περιγραφή της υποχρέωσης καταβολής ετήσιου ενοικίου, αλλά είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία, η οποία θα υποκαταστήσει την εκ του νόμου υποχρέωση όλων των ΠΑΕ να καταβάλλουν στον Ερασιτέχνη ποσοστό 15% επί των εισπράξεών τους. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να προκύψει σύντομα συμφωνία.   

Σύμφωνα με το ΜOU, οι εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου (ονοματοδοσία, καταστήματα, εστιατόρια, σουίτες) θα ανατεθούν με ετήσια εκμίσθωση στον ανάδοχο που θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό. Η αναφορά περί διαγωνισμού γίνεται για νομικούς λόγους, καθώς για να δεσμευθεί η ΠΑΕ να χρησιμοποιεί το γήπεδο, απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του, θα αναλάβει αυτή τον ρόλο του αναδόχου. 

Θα πληρώνει, δηλαδή, ένα ετήσιο μίσθωμα για τις εμπορικές χρήσεις που θα καθορισθεί στη σύμβασή της με τον δήμο, το οποίο θα είναι ορισμένο εξαρχής, χωρίς να εξαρτάται από τα κέρδη ή τις ζημίες από την εκμετάλλευσή τους. Το μίσθωμα θα το καρπώνονται σε ποσοστό 65%-35% ο Δήμος Αθηναίων και το Δημόσιο αντιστοίχως.  

Αλλα σημαντικά σημεία του MOU: 

• Ο Ερασιτέχνης θα έχει στον Βοτανικό τα ίδια δικαιώματα με τη Λεωφόρο. Οι εγκαταστάσεις των 7.500 τ.μ. θα κατασκευαστούν με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα (δηλαδή των δύο τραπεζών στις οποίες ανήκει το παρακείμενο εμπορικό κέντρο) και θα είναι για 99 χρόνια δωρεάν, με κάλυψη των εξόδων για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.  

• Για τον ίδιο χρόνο θα παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη η δωρεάν εκμετάλλευση του μουσείου και του εντευκτηρίου που θα κατασκευαστούν στη Λεωφόρο. 

• Το γήπεδο ποδοσφαίρου θα είναι χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, με διεθνείς προδιαγραφές FIFA/UEFA 4 αστέρων. 

• Προβλέπεται η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ σε κοντινή απόσταση από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις στον Βοτανικό, εάν η ΚΑΕ κρίνει το σχέδιο συμφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή