Θρήνος για τον χαμό του Πάολο Ρόσι

Θρήνος για τον χαμό του Πάολο Ρόσι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καλά καλά στεγνώσουν τα δάκρυα και το μελάνι από το «αντίο» του Ντιέγκο Μαραντόνα, οι φίλοι της «στρογγυλής θεάς» αποχαιρέτισαν μία άλλη θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 64 ετών. Ο Πάολο Ρόσι δεν ήταν τόσο λαμπερός όσο ο «Ντιεγκίτο» και οι νεότερες γενιές δεν έχουν έντονες εικόνες από τη δράση του στα γήπεδα, κυρίως τη δεκαετία του ’80 όταν μεσουρανούσε. Ηταν, όμως, μια εμβληματική μορφή, γιατί υπέγραψε με το δικό του ανεξίτηλο μελάνι μία από τις πιο έντονες διοργανώσεις που έζησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο: ήταν αυτός που πήρε από το χεράκι την Ιταλία και την οδήγησε με εκκωφαντικό τρόπο στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας το 1982, ένα Μουντιάλ που θα μείνει αξέχαστο σε όλους όσοι το έζησαν όχι μόνο γιατί παραμένει ένα από τα πιο θεαματικά της ιστορίας, αλλά επειδή ήταν ουσιαστικά το πρώτο που η δύναμη της τηλεόρασης το έβαλε στα σπίτια όλου του κόσμου.  

Η Ιταλία που κατέκτησε το τρόπαιο, η μαγική Βραζιλία που περιέργως το έχασε χωρίς καν να το αγγίξει, η μεγάλη Γερμανία του χαμένου τελικού, η αέρινη Γαλλία, η εντυπωσιακή Πολωνία και πολλές άλλες εξαιρετικές ομάδες που αλληλοεξουδετερώθηκαν, πρόσφεραν καταπληκτικά παιχνίδια τα οποία καθήλωσαν τους ποδοσφαιρόφιλους, αποτελώντας μέχρι τώρα σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Και ο ήρωας αυτού του σπουδαίου Μουντιάλ ήταν ο Πάολο Ρόσι, ο άνθρωπος που με τρία δικά του γκολ άφησε εκτός τη Βραζιλία, με άλλα δύο απέκλεισε στον ημιτελικό την Πολωνία και με αυτό που πέτυχε στον τελικό επί της Γερμανίας, χάρισε το Κύπελλο στην Ιταλία, μια ομάδα που ξεκίνησε αγκομαχώντας, χωρίς κανείς να ποντάρει πάνω της. Και τα πέτυχε όλα αυτά χωρίς προειδοποίηση, μπαίνοντας στην αποστολή από την… πίσω πόρτα, μετά δύο χρόνια τιμωρίας λόγω της εμπλοκής του στο στοιχηματικό σκάνδαλο Totonero. Ο Εντσο Μπεαρζότ ήταν ο μόνος που τον πίστεψε και τον στήριξε κόντρα στο ρεύμα, γνωρίζοντας μια πρωτοφανή δικαίωση στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. 

Ανάμεσα στα πολλά όμορφα λόγια που γράφτηκαν και ειπώθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι γνώρισαν και αγάπησαν τον Πάολο Ρόσι, ξεχωρίζουν αυτά του προπονητή του στη Γιουβέντους, Τζιοβάνι Τραπατόνι, που ευχήθηκε αυτό το οποίο εύχονται όλοι, να μη χαλάει η σειρά: «Αντίο Πάολο… Οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να φεύγουν πριν από τους προπονητές τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή