Η ισότητα στην πράξη

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2024 στο Παρίσι, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των ανδρών. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που θα ισχύσει το απόλυτο 50-50. Στη διοργάνωση του Τόκιο το 48% θα είναι γυναίκες, ενώ στο Ρίο ήταν το 45,6%. Η ηγεσία του Τόμας Μπαχ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχε θέσει ως στόχο την απόλυτη ισότητα, σε ό,τι αφορά το ποσοστό, κάτι που θα επιτευχθεί στην Πόλη του Φωτός. 

«Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες; Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία», έχει γράψει ο Επτανήσιος λυρικός ποιητής Λορέντζος Μαβίλης στο σονέτο του «Καλλιπάτειρα». Η πρωταγωνίστρια του ποιήματος –και κόρη του ολυμπιονίκη Διαγόρα– θέλησε να παρακολουθήσει κάποιους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, διότι αγωνίζονταν συγγενείς της, αλλά οι γυναίκες, με εξαίρεση την ιέρεια της Δήμητρας, δεν μπορούσαν να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία ούτε ως θεατές. Κι όμως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδος υπήρχαν γυναίκες ολυμπιονίκες. Πρόκειται για τις ιδιοκτήτριες των αλόγων που νικούσαν στις αρματοδρομίες. Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν οι Σπαρτιάτισσες Κυνίσκα και Ευρυλεωνίς.  

Από τότε κύλησε πολύ νερό στου χρόνου το αυλάκι και το 1896 διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί, αλλά ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ήταν αντίθετος ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στη διοργάνωση, διότι τη θεωρούσε «μη πρακτική, χωρίς ενδιαφέρον, αντιαισθητική και λανθασμένη». Η Σταμάτα Ρεβίθη έτρεξε στη διαδρομή του μαραθωνίου, την επόμενη ημέρα του ανδρικού αγωνίσματος, αλλά οι υπεύθυνοι, ως άλλοι ελλανοδίκες της αρχαιότητας, δεν της επέτρεψαν να εισέλθει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Το 1900 οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Παρίσι. Ηταν η πρώτη φορά που έλαβαν μέρος γυναίκες. Η πρώτη γυναικεία συμμετοχή ήταν της Μπρόχι Οντερ στο κροκέτ, ενώ το πρώτο μετάλλιο κατέκτησε η Σαρλότ Κούπερ στο γκολφ. Κάθε διοργάνωση που περνούσε αυξανόταν η συμμετοχή των αθλητριών, αλλά χρειάστηκε να περάσουν, από την αναβίωση, 124 χρόνια για εξισωθεί ο αριθμός.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα. Πριν από πολλά χρόνια φάνταζε…  εξωπραγματική η συμμετοχή μιας γυναίκας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, όμως, ακόμα και σε αθλήματα που κάποτε θεωρούνταν ανδροκρατούμενα, συμμετέχουν γυναίκες και οι αγώνες τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αντίστοιχους ανδρικούς. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με αυτή την απόφασή της, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στην «Κ» η «χρυσή» ολυμπιονίκης της σκοποβολής Αννα Κορακάκη. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε ο Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, σε αντίθεση με τον πρώτο πρόεδρό της Πιερ ντε Κουμπερτέν, από τους πρώτους μήνες που βρέθηκε στην ηγεσία του Ολυμπιακού Κινήματος έδειξε ότι θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της γυναίκας στον αθλητισμό. Σήμερα στα 104 μέλη της ΔΟΕ τα 39 είναι γυναίκες. Το 2017, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε επιτροπές της ΔΟΕ είχαν αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο Τόμας Μπαχ μέσα σε πέντε χρόνια από την ημέρα της εκλογής του αύξησε κατά 38% τις θέσεις των γυναικών σε επιτροπές. 

«Ο αθλητισμός είναι μία από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών» έχει, κατά το παρελθόν, τονίσει σε ομιλία του ο πρόεδρος των «Αθανάτων». Ο ολυμπιονίκης της ξιφασκίας, όμως, δεν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του για την ισότητα των δύο φύλων μόνο στην εξισορρόπηση του ποσοστού ανδρών-γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στη ΔΟΕ ή στις επιτροπές της, αλλά ενδιαφέρεται να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων γύρω από τον αθλητισμό. Τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή του προς όλες τις ολυμπιακές επιτροπές, υπενθύμισε απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ του 2016 σύμφωνα με την οποία θα πρέπει «τα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος να ορίσουν έναν ελάχιστο στόχο 30% για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά τους όργανα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή