Θεριεύει ξανά το ντόπινγκ

Κάθετη πτώση των ελέγχων παγκοσμίως λόγω πανδημίας και με τους Ολυμπιακούς προ των πυλών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Lockdown» και στους ελέγχους ντόπινγκ έχει επιβάλει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι κοινωνικές αποστάσεις, οι απαγορεύσεις μετακινήσεων, οι αναβολές και οι ακυρώσεις αθλητικών διοργανώσεων αλλά και των προπονήσεων-προετοιμασιών έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ελέγχων. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 είχαν διεξαχθεί παγκοσμίως 231.000 έλεγχοι και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 περίπου 11.000. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών Μάικλ Φελπς, όταν του ζήτησαν σε συνέντευξή του στο CNN, να βαθμολογήσει με άριστα το δέκα πόσο «καθαροί» πιστεύει ότι θα είναι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο απάντησε «τέσσερα ή πέντε». Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αθλητές που εκφράζουν τον φόβο τους για το εάν στη σύνθεση του εμβολίου υπάρχει κάποια ουσία που εντάσσεται στις απαγορευμένες, κάτι που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Pfizer.  

Ο Μάικλ Φελπς δεν είναι ο μόνος που έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τους Αγώνες του Τόκιο σε ό,τι αφορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεκάδες αθλητικοί φορείς από όλο τον κόσμο εκδήλωσαν τους προβληματισμούς τους ότι η μείωση των ελέγχων θα αποτελέσει «χρυσή» ευκαιρία για παραβάσεις. «Οταν ξέρεις ότι δεν θα περάσεις από έλεγχο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιήσεις κάποια απαγορευμένη ουσία που θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς καλύτερα ενόψει μιας μεγάλης διοργάνωσης», δήλωσε στην «Κ» παλαιός πρωταθλητής.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ παραδέχθηκε ότι η πανδημία «ενδέχεται να έχει δημιουργήσει κάποιες τρύπες στα προγράμματα καταπολέμησης του ντόπινγκ σε πολλές χώρες». Κατά το πρώτο «κύμα» της πανδημίας (Μάρτιο – Απρίλιο), οι έλεγχοι σε όλο τον κόσμο –και στην Ελλάδα– ελαχιστοποιήθηκαν. Μάλιστα, δεν πραγματοποιούνταν καθόλου έλεγχοι αίματος για λόγους αυξημένης μεταδοτικότητας (σ.σ. στην Ελλάδα οι έλεγχοι αίματος έχουν σταματήσει αρκετά χρόνια). Ο Διεθνής Οργανισμός Αντιντόπινγκ της Ποδηλασίας έχει παραδεχθεί ότι τους δύο μήνες μετά την αρχική εξάπλωση της ίωσης υπήρξε μείωση κατά 90% των ελέγχων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.  

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, πριν ακόμα ξεσπάσει το δεύτερο «κύμα» της COVID-19, οι έλεγχοι αυξήθηκαν. Βέβαια, και πάλι ήταν λιγότεροι από το 2019. Σύμφωνα με τον WADA, τον Σεπτέμβριο συλλέχθηκαν 20% λιγότερα δείγματα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Αύγουστο οι έλεγχοι ήταν 14.500 και τον Σεπτέμβριο έφτασαν τις 18.500. Στη Γερμανία, σύμφωνα με την Επιτροπή Αντιντόπινγκ της χώρας, οι έλεγχοι, το πρώτο χρονικό διάστημα της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 90-95%. Στη Λίγκα του αμερικανικού μπέιζμπολ διεξήχθησαν 3.733 έλεγχοι ούρων και 412 έλεγχοι αίματος, έναντι 9.332 και 2.287 που είχαν γίνει το 2019.        

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των θετικών δειγμάτων. Στον παγκόσμιο στίβο, παρά τους μειωμένους ελέγχους, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, βρέθηκαν 100 παραβάτες, ενώ το 2019 μόλις 81 αθλητές και αθλήτριες είχαν παραβεί τους κανονισμούς για χρήση ουσιών.       

Κι ενώ οι έλεγχοι έχουν μειωθεί, πολλοί αθλητές εκφράζουν τους φόβους τους για τα εμβόλια όχι γιατί είναι… αρνητές, αλλά γιατί φοβούνται ότι κάποια από τις ουσίες τους μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις απαγορευμένες. Οι επιστήμονες του WADA, ήδη, έχουν αρχίσει να μελετούν τις συνθέσεις των εμβολίων ώστε να πιστοποιήσουν ότι είναι «καθαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή