H πανδημία έσωσε την… τιμή των προπονητών στην Ευρώπη

H πανδημία έσωσε την… τιμή των προπονητών στην Ευρώπη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου οι απολύσεις προπονητών είναι πιο σπάνιες από ό,τι συνήθως. Παρότι έχει ήδη περάσει το ένα τρίτο της σεζόν, και έχουν ολοκληρωθεί και οι φάσεις των ομίλων στα ευρωπαϊκά κύπελλα, οι διοικήσεις τουλάχιστον στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης φαίνεται να κατακτούν κάτι που συνήθως τους έλειπε: την υπομονή.

Εως τα Χριστούγεννα, που θεωρούνται ορόσημο για κάθε σεζόν, μόνο δύο ομάδες της Σέριε Α στην Ιταλία είχαν απολύσει προπονητές, η Τζένοα και η Φιορεντίνα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για τη χώρα. Στην Ισπανία, μόνο μία, η Θέλτα. Στην Αγγλία, η συνήθης ρεζέρβα των ομάδων, ο πρώην εκλέκτορας Σαμ Αλαρνταϊς, χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να τον προσλάβει ομάδα, με τη Γουέστ Μπρομ να γίνεται ο όγδοος σύλλογος στην καριέρα του στους πάγκους της Πρέμιερ Λιγκ.

Ομοίως σε Γαλλία και Γερμανία: Μόνο τέσσερις απολύσεις στη Γαλλία, σε Μετς, Ντιζόν, Νις και Ναντ, και άλλες τόσες στη Γερμανία, με τις δύο όμως από τον ίδιο σύλλογο, τη Σάλκε. Ακόμη κι εκεί όμως οι διοικήσεις περίμεναν αρκετούς μήνες πριν τραβήξουν τη σκανδάλη της απόλυσης, με τις τέσσερις από τις οκτώ απολύσεις να λαμβάνουν χώρα αυτόν τον μήνα.

Σε κάποιο βαθμό αυτή η αυτοσυγκράτηση εξηγείται βεβαίως από την πανδημία. Οι σύλλογοι ανά την Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες εσόδων και αβέβαιες προοπτικές για τα προσεχή χρόνια. Ειδικά στη Γαλλία προστίθεται και η κατάρρευση της συμφωνίας των εγχώριων τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και φυσικά τόσο μια απόλυση όσο και μια νέα πρόσληψη κοστίζουν…

Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο: Η πανδημία μπορεί να έχει επιταχύνει μια εξέλιξη που είχε ήδη δρομολογηθεί: «Οι περισσότεροι σύλλογοι πλέον έχουν πολύ πιο επαγγελματικές διαδικασίες στην πρόσληψη προπονητή από ό,τι πριν από 10 έτη», λέει ο Ομάρ Τσαουντούρι, διευθυντής στη συμβουλευτική εταιρεία 21st Club.

Ετσι ενώ συνήθως οι ιδιοκτήτες κοίταζαν βιαστικά την αγορά για κανέναν φρέσκο τεχνικό ή χρησιμοποιούσαν μάνατζερ για να βρουν πρόθυμους και διαθέσιμους υποψηφίους, πλέον πολλοί σύλλογοι κάνουν πολύ πιο ενδελεχή έρευνα αγοράς, με έλεγχο στατιστικών, συστατικών επιστολών κ.λπ. Ολη αυτή η διαδικασία κάνει τους ιδιοκτήτες πιο συγκρατημένους στην απόλυση ενός προπονητή, καθώς κάθε σύλλογος πλέον επενδύει στην προπονητική του επιλογή πολύ περισσότερο από ό,τι παλαιότερα. Εν μέρει αυτό αποδίδεται και στην αγορά συλλόγων από Αμερικανούς, που φέρνουν και τεχνοκρατική κουλτούρα μαζί τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή