Το 81% των Ιαπώνων δεν θέλει Ολυμπιακούς εν μέσω πανδημίας

Το 81% των Ιαπώνων δεν θέλει Ολυμπιακούς εν μέσω πανδημίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντικ Πάουντ ότι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Αξιωματούχοι αλλά και πρωταθλητές θεωρούν ότι δεν είναι ηθικό. Σε νέα δημοσκόπηση το 81% των ερωτηθέντων Ιαπώνων επιθυμεί την αναβολή ή την ακύρωση της διοργάνωσης. Θέση για το θέμα πήρε και ο τετράκις «χρυσός» ολυμπιονίκης της Μ. Βρετανίας, Μάθιου Πίνσεντ, ο οποίος συμφωνεί με την πλειονότητα των κατοίκων της «Χώρας των Χρυσανθέμων». 

Οι πρώτοι που αντέδρασαν στη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ Ντικ Πάουντ ήταν αθλητές από τη χώρα του, τον Καναδά. Οι «χρυσοί» ολυμπιονίκες Ερικα Γουίμπ (πάλη) και Κάιλ Σόουφελτ (ασκήσεις εδάφους) δήλωσαν ότι προτεραιότητα στα εμβόλια πρέπει να έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και όχι οι αθλητές που είναι υγιείς. Στο ίδιο μήκος κύματος και παραολυμπιονίκες, όπως ο «χρυσός» Νιλ Φάσι (Βρετανία, ποδηλασία). Με τους αθλητές συμφωνεί και η ΔΟΕ. Σε γραπτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε αυτόν «τον αγώνα δρόμου προηγούνται οι ευπαθείς ομάδες».  

Στην Ιαπωνία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αναβολή ή την ακύρωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών. Το 81% των ανθρώπων που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων «Kyodo» απάντησε ότι το καλοκαίρι δεν μπορεί να διεξαχθεί διοργάνωση. Το 80,1% τόνισε ότι πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν και μόνο το 13% ήταν υπέρ. Οι αρνητικές απόψεις αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Κατά της διεξαγωγής είναι και ο Μάθιου Πίνσεντ. Ο Βρετανός ολυμπιονίκης πρότεινε να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή