«Μποφόρ» στην ιστιοπλοΐα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα μπουν τα «πόθεν έσχες» των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανέστειλε τη χρηματοδότηση της ΕΙΟ έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων πρωταθλητών μας για μορφές κάθε είδους βίας όπως και φαινομένων κατάχρησης εξουσίας. Σήμερα το πρωί, η «χρυσή» ολυμπιονίκης θα καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές για τις στιγμές που έζησε εκείνο το βράδυ του 1998, ύστερα από την επιτυχία της και της Αιμιλίας Τσουλφά, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.    

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να υπάρξει αναστολή της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας. Επίσης, ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να γίνει έλεγχος για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας. Από την ίδια Επιτροπή, ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχοι έλεγχοι στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών κ.α. 

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννα Ζαΐρη, ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου περί της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης – «πόθεν έσχες» των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΟ. Σύμφωνα με τον νόμο 2725/99, τα μέλη του Δ.Σ. μιας ομοσπονδίας είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». «Η πλήρης εμπέδωση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στον χώρο του αθλητισμού αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση. Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε όλο το τοπίο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε ότι στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν και οι μακροχρόνιες διοικήσεις σε ομοσπονδίες ή σωματεία που έχουν προσφέρει πολλά στον αθλητισμό.   

Η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας αναφερόμενη στην απόφαση, τόνισε: «Η ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού, αμέσως μετά τη χθεσινή προκήρυξη εκλογών, για αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΙΟ και διενέργεια ενός ακόμα οικονομικού ελέγχου, αποδεικνύει περίτρανα το σχέδιο άλωσής της με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος από την αρχή και σιγά σιγά η κοινή γνώμη καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι μάσκες έπεσαν». Στους ελέγχους συμπεριλαμβάνονται ιστορικοί όμιλοι όπως ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πειραιά κ.ά.  

Στο μεταξύ, δεκάδες όμιλοι ιστιοπλοΐας ζήτησαν με επιστολή τους από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ «να παραιτηθεί με την πεποίθηση ότι η εν λόγω ενέργεια θα προσφέρει υπηρεσία στο άθλημά μας».      

Από το υφυπουργείο Αθλητισμού εξαγγέλθηκε «πακέτο» τριών κοινωνικών δράσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό. Υστερα από πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού» υπό την εποπτεία των υφυπουργών Λευτέρη Αυγενάκη και Μαρίας Συρεγγέλα, θα υπάρξει προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», και θα εφαρμοστούν πιστά οι διεθνείς πρακτικές καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητικό οικοσύστημα. «Θέλουμε να πούμε σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ότι πρέπει να μιλάνε και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα, ώστε να καταφέρουμε έτσι να διαφυλάξουμε τις αρχές του αθλητισμού και να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που επιλέγουν τον χώρο αυτό ως τρόπο ζωής τους», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή