Στο κενό οι βλέψεις για κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα

Στο κενό οι βλέψεις για κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένη υπόθεση φαντάζει πλέον το σχέδιο κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων για τη δημιουργία κλειστής λίγκας, στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, αφού με μαστίγιο και καρότο οι ποδοσφαιρικές και πολιτικές αρχές της Ευρώπης σε συνεργασία με τη FIFA φαίνεται να εξουδετερώνουν το πλάνο ενός ανεξάρτητου πρωταθλήματος. Μετά το μαστίγιο των απειλών από τις ομοσπονδίες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται και το καρότο ενός ανανεωμένου Τσάμπιονς Λιγκ.

Το σχέδιο του περασμένου φθινοπώρου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας επανήλθε στη δημοσιότητα, καθώς κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις με την UEFA για την επόμενη τριετία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μετά το 2023-24. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα προέκυψε και η κοινή δήλωση FIFA και ηπειρωτικών συνομοσπονδιών με απειλές κατά των παικτών που θα συμμετάσχουν στην ΕΣΛ, αλλά και το ύποπτης συγκυρίας δημοσίευμα στους «Τάιμς» του Λονδίνου περί εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα αποκομίζει κάθε σύλλογος. Η απειλή των ομοσπονδιών και η ενόχληση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκφράστηκε από τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά στην επιθεώρηση Politico αλλά και στην ΕΡΤ για τη δημιουργία ολιγοπωλίου εις βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων, έκαναν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να απορρίψει την ΕΣΛ και έδωσαν απρόσμενη ώθηση στο σχέδιο της UEFA για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό προβλέπει διοργάνωση 36 ομάδων που θα δίνουν 10 αγώνες κατά το ελβετικό σύστημα στο σκάκι, αντιμετωπίζοντας πότε ισχυρούς και πότε λιγότερο ισχυρούς αντιπάλους βάσει της βαθμολογίας της UEFA και οι 16 πρώτοι θα μπαίνουν στα νοκ άουτ. Το σχέδιο αφορά την περίοδο 2025-2034 και θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή