Τη θέση της κυβέρνησης ζήτησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Τη θέση της κυβέρνησης ζήτησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

«Απαιτείται διορισμός προσωρινής διοίκησης», απάντησε ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ζήτησε να μάθει με επίσημο αίτημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (World Sailing) Ντέιβιντ Γκράχαμ. Ο εκπρόσωπος της ανώτερης αρχής του αθλήματος θέλησε να πληροφορηθεί για τις ενέργειές της Κυβέρνησης και τις εξελίξεις απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλου είδους βία, όπως και για την κατάχρηση εξουσίας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε ότι «απαιτείται διορισμός προσωρινής διοίκησης». Στο μεταξύ, από τους πρώτους ελέγχους στην ΕΙΟ διαπιστώθηκαν «σοβαρές παρατυπίες» σε προσλήψεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της World Sailing, πριν από λίγες ημέρες, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Η επικοινωνία αυτή είχε γίνει ύστερα από την επιστολή που έστειλαν Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία με την οποία ζητούσαν την παρέμβαση των διεθνών οργάνων του αθλήματος. Ο κ. Γκράχαμ είχε τότε εκφράσει την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και είχε ζητήσει στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας. 

Ύστερα από το επίσημο αίτημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ο Υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε άμεσα, και στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, τονίζει: «οι σοβαρότατες καταγγελίες αποτελούν ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τη δραστική αντιμετώπιση του οποίου έχουν επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας» και πως «η δυσφήμηση που υφίσταται το άθλημα καθημερινώς, λόγω των χειρισμών μεμονωμένων ατόμων που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του αθλήματος για σχεδόν 25 χρόνια, δεν συνάδει ούτε με την διαρκή κοινωνική του προσφορά, ούτε με τις αξίες που πρεσβεύει το σύνολο της αθλητικής κοινότητας της ιστιοπλοΐας». 

Στην επιστολή αναφέρονται και οι ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Πολιτείας, όπως η αναστολή οποιουδήποτε είδους χρηματοδότησης της ΕΙΟ από την Πολιτεία και ο ενδελεχής διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την εξακρίβωση τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης, το πόρισμα του οποίου αναμένεται. Επίσης γίνεται αναφορά και στον έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες», όλων των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράλειψη δήλωσης συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ για κάθε παραβάτη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε τον κ. Γκράχαμ ότι «υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες όσον αφορά την νομιμότητα των προσλήψεων συγκεκριμένων ατόμων του προσωπικού της Ομοσπονδίας για το έτος 2019, κατά παράβαση όσων ορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού για τους σχετικούς διαγωνισμούς πρόσληψης που έπρεπε να διενεργηθούν και δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου».

Στην επιστολή υπάρχει αναφορά στην επιθυμία δεκάδων σωματείων «για άμεση ανανέωση», γίνεται λόγος για ένα «ζήτημα ηθικής φύσης», ενώ ο κ. υφυπουργός αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από εξέχουσες προσωπικότητες που θα βοηθήσουν για να οδηγηθεί η ΕΙΟ σε εκλογές: «Το ζήτημα που έχει ανακύψει, πέραν των ευρημάτων των Αρχών και της Δικαιοσύνης, αναδεικνύει και ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα ηθικής φύσεως. Αυτό της ανεπηρέαστης διενέργειας των επικείμενων εκλογών της Ομοσπονδίας. Είναι αναγκαίο οι εκλογές να διεξαχθούν από προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και όχι από τους εναπομείναντες στο εν ενεργεία Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είχε συνολικά την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί. Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως το Κράτος μας και το σύνολο της αθλητικής οικογένειας επιθυμεί διαφάνεια, δημοκρατικότητα και ηρεμία στα πανιά των ιστιοπλόων μας. Και αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο εάν υπάρξει συντονισμένη δράση από πλευράς ελληνικής Πολιτείας και Δικαιοσύνης, Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αθλητικής κοινότητας για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε διαφανείς, δημοκρατικές και ηθικά ακέραιες εκλογές. Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια να γνωρίζετε πως η ελληνική Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σας στην εφαρμογή της», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή