Σχέδιο ολικής αναδιάρθρωσης στο ποδόσφαιρο

Σχέδιο ολικής αναδιάρθρωσης στο ποδόσφαιρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο νόμου, που φιλοδοξεί να λύσει μία σειρά χρόνιων προβλημάτων του ελληνικού αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA, η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, οι λέσχες φιλάθλων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, είναι από τις σημαντικότερες αλλαγές.

Η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου του έτους τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, είναι μία από τις διατάξεις εναρμόνισης με τις προτάσεις των δύο υπερκείμενων αρχών, που ωστόσο δεν αφορά τις εκλογές που έχουν ήδη προκηρυχθεί για τις 19/2. 

Η Φούτμπολ Λιγκ από τη σεζόν 2021-22 καταργείται και οι επαγγελματικές κατηγορίες θα είναι δύο (Σούπερ Λιγκ 1, Σούπερ Λιγκ 2). Το Μ.Κ. των ΠΑΕ της ΣΛ2 δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250.000 ευρώ, ενώ η εγγυητική επιστολή που θα κατατίθεται στην ΕΕΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100.000 ευρώ. Επίσης, δεν αφορά τη φετινή Φούτμπολ Λιγκ, που θα διεξαχθεί, εφόσον «ανάψουν» το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι.  

Τουλάχιστον οι μισοί ποδοσφαιριστές, που δηλώνονται στο φύλλο αγώνα, πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική Ελλάδας, ενώ προβλέπεται η απελευθέρωση των μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
Για την αντιμετώπιση της βίας, επικαιροποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις Λέσχες Φιλάθλων, καθώς και το ποινικό μητρώο των μελών τους. Επίσης, εισάγεται νέο σύστημα οργανωμένων μετακινήσεων και επανέρχεται το ιδιώνυμο.

Για την ΕΕΑ προβλέπονται η ανεξαρτησία της και η σύνθεσή της. Η απόρριψη χορήγησης πιστοποιητικού, εφόσον αφορά κωλύματα, θα οδηγεί σε αποβολή της ομάδας από τις διοργανώσεις και σε αφαίρεση βαθμών, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Επίσης, συμπληρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα χρηματοδότησης από ΠΑΕ, παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο.

Από χθες, πάντως, προέκυψε μετωπική κόντρα ΕΠΟ – υπουργείου Αθλητισμού, καθώς 40 από τις 54 ΕΠΣ, με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν και εστάλη και στην UEFA, κατηγορούν τον Λ. Αυγενάκη για μεθοδεύσεις άλωσης της ομοσπονδίας αλλά και παραπληροφόρησης ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης. Με αφορμή μάλιστα την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, κάνουν λόγο για παραβίαση κάθε έννοιας αυτοδιοίκητου, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ευπρόσδεκτος κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ και θα τύχει της εμπιστοσύνης των Ενώσεων, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να αποφασίσουν με την ψήφο τους αν είναι κοινής αποδοχής ή όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή