Πώς ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού

Πώς ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ντέρμπι της Παρασκευής μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, το οποίο έληξε με νίκη των «πράσινων» με 88-77, υπάρχει ένα στατιστικό που αξίζει προσοχής.

Οι 25/25 βολές της ομάδας του Κάτας, πέραν του ότι είναι… εξωπραγματικός αριθμός για τον φετινό Παναθηναϊκό, δείχνει πως οι παίκτες του Ισραηλινού τεχνικού μπήκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι, κάτι φυσικά που πιστώνεται ξεκάθαρα σε αυτόν και κατά δεύτερο λόγο στην ξαφνική απώλεια του Νεμάνια Νέντοβιτς, γεγονός που -όπως φάνηκε στην πράξη- συσπείρωσε τους συμπαίκτες του (κι ενώ είχε προηγηθεί η ηχηρή ήττα από τον προμηθέα στο ΟΑΚΑ).

Ο Παναθηναϊκός όπως αναμενόταν στηρίχθηκε στην άμυνα και από αυτή πήρε ενέργεια και διατήρησε ηρεμία σε ανάποδα σφυρίγματα των διαιτητών, κάθε φορά που ένιωθε την ανάσα του Ολυμπιακού να πλησιάζει.

Το «σκάκι» που παίχθηκε χθες στο παρκέ του ΣΕΦ, όμως ήταν εκπληκτικό. 

Ο Κάτας επέλεξε να αμυνθεί με δυναμικές αλλαγές σε κάθε σκριν, αποκόβοντας τον Σλούκα τόσο από τον… Σλούκα, όσο και από τους συμπαίκτες του.

Παράλληλα, η αυτοσυγκέντρωση των παικτών του Παναθηναϊκού (η αχίλλειος πτέρνα για φέτος), τους έδωσε ακόμη ένα σημαντικό όπλο: τη συνοχή στα ριμπάουντ, εκεί όπου έκαναν θραύση (39 έναντι 26 με 16 επιθετικά έναντι 9).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε με post game Πρίντζεζη και  fake screen που αποσυντόνισαν αρκετές φορές την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ομως ο Ολυμπιακός έκανε ένα πολύ σημαντικό λάθος… διαρκείας: κρατούσε πολύ τη μπάλα, εκτελώντας αργές επιθέσεις. Ο Παναθηναϊκός διάβασε αυτή τη δυσλειτουργία και με όπλο τα «σίγουρα» ριμπάουντ του χθες, επέβαλε το ρυθμό του (εδώ αξίζει να αναφερθεί η πολύτιμη συνεισφορά του Ουάιτ σε όλο το ματς, ο οποίος έκανε στο παρκέ πάρα πολλά πράγματα που δεν καταγράφονται στη στατιστική και μάλιστα με μηδέν λάθη).

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έβαλε στα γκαρντ τους ΜακΚίσικ και Σπανούλη, αλλά και τον δυνατό στα μαρκαρίσματα Μάρτιν, διαβλέποντας ότι ο Κάτας δε θα στηριχθεί σε πολλούς παίκτες (όντως, χθες έδωσε χρόνο από 19 έως 35 αγωνιστικά λεπτά μόλις επτά). Η μπάλα κινήθηκε πιο γρήγορα στην επίθεση ενώ η άμυνα έβγαλε περισσότερη πίεση. 

Αποτέλεσμα ήταν να έρθουν τέσσερα συνεχή λάθη για το «τριφύλλι» καθώς η περιφέρειά του στηρίχθηκε ουσιαστικά μόνο στους Σαντ Ρος και Μποχωρίδη (αρνητικοί οι Φόστερ και Μακ) και ο Ολυμπιακός να μειώσει στον πόντο στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οταν ο ρυθμός έπεσε, ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε σπαταλώντας τα επιθετικά ριμπάουντ που έπερνε, αφού το σκορ «τράβηξαν» ακόμη πιο λίγοι παίκτες (μέσα σε αυτούς δεν ήταν χθες ούτε ο Φόστερ, ούτε ο Μακ, ούτε ο Παπαπέτρου, παρότι αμυντικά ήταν εξαιρετικός).

Μοιραία, ο Κάτας, προσπάθησε να μη «δώσει» γήπεδο και να κρατήσει αρχικά, χαμηλά το σκορ του Ολυμπιακού, ο οποίος χθες ήταν απελπιστικά κακός δημιουργικά, με τις περισσότερες επιθέσεις του να βγαίνουν από ατομικές ενέργειες και μακρινά σουτ.

Ετσι ο Παναθηναϊκός και ο δαιμόνιος Κάτας, «τράφηκαν» από το σετ παιχνίδι και φυσικά από τις αδυναμίες του αντιπάλου τους, κάτι ουσιαστικά που έκανε κι ο Ολυμπιακός σε μεγάλο ποσοστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 35 π. του στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός πέτυχε τους μισούς από τα λάθη των «πράσινων», αλλά αυτό ήταν αδύνατο να συνεχιστεί.

Επιθετικά, ο Ισραηλινός προπονητής χτύπησε τον Σλούκα με τον Σαντ Ρος στο ένας εναντίον ενός, ενώ ήταν και… τυχερός που ο Κουβανός ήταν ιδιαίτερα εύστοχος χθες από μακρινή απόσταση (4/6 τρ.)

Ο Μπαρτζώκας προσπάθησε ξανά να «τρέξει» το ματς, βλέποντας ότι ο Παναθηναϊκός ήταν «ανίκητος» στο σετ παιχνίδι, κυρίως με τον ΜακΚίσικ, αλλά και τον Λαρεντζάκη, όμως οι «πράσινοι» είχαν ατσάλινη αυτοσυγκέντρωση και παρέμειναν… με στρατιωτική πειθαρχία πιστοί στο αμυντικό πλάνο τους.

Ο Παναθηναϊκός παρότι πιέστηκε αρκέτα, βρήκε πολύτιμα σουτ από Ρος και Μποχωρίδη (ακόμη κι από τον «κρύο» Κασελάκη), έβαλε όλες τις βολές του, ενώ τα επιπλέον επιθετικά ριμπάουντ των «πράσινων» έμελλε να γύρουν την πλάστιγγα οριστικά.

Ο Ολυμπιακός με απενεργοποιημένο τον Σλούκα και τον φιλότιμο Σπανούλη στα 38 του, έχασε κάθε δυνατότητα στο να έχει διάρκεια στη δημιουργία, ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά δεν απειλήθηκε μέσα από τη ρακέτα και η νίκη του ήρθε μάλλον φυσιολογικά για τα χθεσινά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή