Σπ. Καπράλος: «Εκανε λάθη και η ΕΟΕ»

Σπ. Καπράλος: «Εκανε λάθη και η ΕΟΕ»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένα απόστημα που ήταν έτοιμο να… σπάσει δείχνει η αθέατη πλευρά του αθλητισμού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταλάβει βασική θέση στα θέματα επικαιρότητας. Καταγγελίες για βιασμούς, παρενοχλήσεις, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και αρμόδιοι εισαγγελείς, ήδη, ασχολούνται με αυτά τα θέματα.  

Και όμως, οι λέξεις «διαφάνεια στον αθλητισμό» είχαν ακουστεί για πρώτη φορά το 2014 από τον Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλος της ΔΟΕ και ολυμπιονίκη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής της ΕΟΕ. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια για να αρχίσει να πέφτει φως στα κακώς κείμενα. «Πάντα πίστευα ότι το κράτος έχει υποχρέωση να ελέγχει πού πηγαίνει το κάθε ευρώ του φορολογουμένου. Οπου γίνονταν έλεγχοι, δεν υπήρχε τίποτα. Γίνονταν πλημμύρες, καταστροφές και χάνονταν τα στοιχεία. Ακούγαμε από τις πολιτικές ηγεσίες έχω φάκελο για το Χ άθλημα, αλλά ποτέ δεν είδαμε φάκελο. Μήπως από τα πολλά χρόνια στην εξουσία έχουν διαβρωθεί και άλλοι; Κι εμείς ως ΕΟΕ κάναμε λάθη. Δίναμε χρήματα στις ομοσπονδίες και δεν είχαμε ελεγκτικό μηχανισμό. Δεν ξέραμε εάν τα χρήματα πήγαιναν στους δικαιούχους. Ετσι ξεκίνησε το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, ώστε ο χορηγός να έρχεται απευθείας σε επαφή με τον αθλητή. Την τελευταία τετραετία δίνουμε τα χρήματα στις ομοσπονδίες, αλλά αφού υποβάλλουν τα προγράμματα των αθλητών, τα οποία ελέγχουμε. Οποιος δεν φέρει απολογισμό, δίνουμε τα χρήματα απευθείας στον αθλητή. Το 2020, π.χ., δώσαμε 50.000 ευρώ κατευθείαν σε αθλητές. Βέβαια, δεν είναι όλες οι ομοσπονδίες ασυνεπείς», λέει στην «Κ» ο Ελληνας «αθάνατος». 

Η κατάχρηση εξουσίας κάποιες φορές έχει άμεση σχέση με την… ισόβια παραμονή σε μία θέση. «Ψηφίζουν οι σύλλογοι και δημιουργούνται σχέσεις. Επρεπε να μπουν όρια. Και εμείς στην ΕΟΕ θα θέσουμε και όρια ηλικιών και όρια θητειών», μας αποκαλύπτει και αναφερόμενος στη διαφάνεια, προσθέτει: «Οταν υπάρχει διαφάνεια, οι χορηγοί, π.χ., σου εμπιστεύονται χρήματα γιατί ξέρουν πού πηγαίνουν. Στα οικονομικά της ΕΟΕ για τα έτη 2019-2020 βάλαμε να κάνει έλεγχο μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου». 

Ο παλαιός πολίστας έχει συμπληρώσει τρεις θητείες στο τιμόνι της ΕΟΕ. Ο ίδιος θέλει να αποχωρήσει, αλλά υπάρχουν ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από αθλητές, για να παραμείνει ακόμη μία θητεία. Ο απολογισμός όμως έχει γίνει. «Στα θετικά της θητείας μου είναι το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή” –τα αποτελέσματα του οποίου φάνηκαν με τις διακρίσεις στο Ρίο–, η μετατροπή της ΕΟΕ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το άνοιγμα και η εκμετάλλευση του Παναθηναϊκού Σταδίου και η οικονομική ανεξαρτησία της ΕΟΕ. Για την περίοδο 2017-2020 πήραμε από την πολιτεία 3.600.000 ευρώ και τα έσοδα από το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν πάνω από 5.000.000. Αυτό που με πονάει είναι το Κολυμβητήριο του Ζαππείου, όπου μεγάλωσα ως αθλητής, και είναι κλειστό. Παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το έργο από ιδιώτες, η ολομέλεια αποφάσισε να γίνει με το Δημόσιο. Κάναμε συμφωνία με τρεις διαφορετικούς περιφερειάρχες, και πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση με αρχιτεκτονικό γραφείο. Χρονοβόρα διαδικασία…». 

Ο κ. Καπράλος, με την ιδιότητα του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, βρίσκεται στο κέντρο αποφάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην… εποχή της COVID-19. «Εφόσον εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους αθλητές να διεξαχθούν. Με αυτό το όνειρο προπονούνται πέντε χρόνια. Δεν θέλουμε να τιμωρηθούν οι αθλητές. Θέλουμε να θριαμβεύσει ο αθλητισμός», υπογράμμισε. 

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες στην ΕΟΕ. Είτε εκλεγεί και πάλι ο κ. Καπράλος είτε υπάρξει διάδοχος, θα βρει στα ταμεία της ΕΟΕ καλή… προίκα. «Αυτή την τετραετία δώσαμε για την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών 4.600.000 ευρώ. Από το κράτος πήραμε 3.500.000. Από τη ΔΟΕ λάβαμε 3.510.000 ευρώ για το μάρκετινγκ και έχω συμφωνήσει να δοθούν την επόμενη τετραετία άλλα 4.430.000. Επίσης, πήραμε και 2.000.000 για υποτροφίες, σεμινάρια κ.λπ. Το ότι είμαι μέλος της ΔΟΕ παίζει βασικό ρόλο. Το ταμειακό μας υπόλοιπο, το 2017, ήταν 2.262.000 και στα τέλη του 2020 ήταν 4.700.000 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή