«Θέμα χρόνου ο πρώτος τίτλος»

«Θέμα χρόνου ο πρώτος τίτλος»

Λ. Δανιηλίδου και Γ. Καλοβελώνης μιλούν στην «Κ» για τον Στέφανο Τσιτσιπά μετά τον αποκλεισμό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος βιάζεται δείχνει ότι αυτό με το οποίο ασχολείται είναι πολύ μεγάλο για τα μέτρα του», είχε πει ο Αγγλος ευγενής και συγγραφέας, Φίλιπ Τσέστερφιλντ (1694-1773). 

Και οι Ελληνες βιαζόμαστε να δούμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να σηκώνει το τρόπαιο σε ένα γκραν σλαμ, ίσως επειδή αυτά που έχει πετύχει ο 22χρονος μοιάζουν πολύ μεγάλα για τους κατοίκους μιας χώρας που «παλεύει» να βγει από αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Και επειδή αυτά που έχει κατορθώσει ο πρωταθλητής μας είναι ασύλληπτα για την ηλικία, για αυτό πολλαπλασιάζονται και οι απαιτήσεις των οπαδών του. 

Οι ειδήμονες του αθλήματος όμως πιστεύουν ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται πολύ κοντά για να κάνει πραγματικότητα τις προσδοκίες του/μας.

Είναι μόλις 22 ετών και η συγκυρία τον έφερε να αγωνίζεται μαζί με τρεις σύγχρονους θρύλους του αθλήματος που διαθέτουν στις συλλογές τους 58 από τους 65 τίτλους των γκραν σλαμ των τελευταίων ετών. Τους έχει αντιμετωπίσει, έχει νικήσει, έχει ηττηθεί. Κάθε νίκη ή ήττα τον φέρνει πιο κοντά στα όνειρα και τις προσδοκίες. 

«Μέσα από τους αγώνες αυτού του επιπέδου μαθαίνεις και ωριμάζεις. Μαθαίνεις το τένις, μαθαίνεις και τον εαυτό σου. Ετσι και ο Στέφανος αυτά τα παιχνίδια χρειάζεται, και, σε αυτή τη φάση, δεν έχει σημασία εάν θα χάσει ή εάν θα κερδίσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μικρός ακόμη», λέει στην «Κ» η Λένα Δανιηλίδου, η οποία έχει φτάσει μέχρι τη 14η θέση του κόσμου (2003). 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει αγωνιστεί τρεις φορές σε ημιτελικούς γκραν σλαμ. Το 2019 κέρδισε περισσότερο από 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για την πρόκρισή του στους «τέσσερις» του Αυστραλιανού Οπεν θα εισπράξει 548.092 ευρώ. Τενίστες, όπως ο Τζον Μακ Ενρο, ο Μπόρις Μπέκερ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ρότζερ Φέντερερ κ.ά., έχουν αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια στον τρόπο που αγωνίζεται ο νεαρός με τα καστανόξανθα σγουρά μαλλιά και η παγκόσμια κοινότητα του τένις έχει πειστεί για την αξία του.  

«Εχει όλα τα σωματικά προσόντα για να γίνει τα επόμενα χρόνια ο Νο 1 στον κόσμο. Τα ελληνικά και ρωσικά γονίδια τού δίνουν πείσμα και τον κάνουν να μην μπορεί να ανεχθεί ήττες», μας λέει ο Γιώργος Καλοβελώνης, ο οποίος μεσουρανούσε στο ελληνικό τένις τη δεκαετία του ’80. Με τον παλαιό τενίστα συμφωνεί και η Λένα Δανιηλίδου: «Θα τον δούμε να σηκώνει κούπα από γκραν σλαμ. Το βασικό είναι να έχει υγεία, γιατί τώρα οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, αλλά και λίγο τύχη στις κληρώσεις».

Τι χρειάζεται

Τι πρέπει όμως να προσέξει ο Στέφανος Τσιτσιπάς τώρα που βρίσκεται μία… ανάσα από τις προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων θαυμαστών του;

«Θα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος και να βρει τρόπο να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Να βρει τρόπο να διαχειρίζεται μία σπουδαία νίκη», τονίζει η Λένα Δανιηλίδου, και ο Γιώργος Καλοβελώνης προσθέτει: «Πρέπει να δουλέψει το πρώτο σερβίς. Οταν σερβίρει μετακινεί πολύ το σώμα του δεξιά ή αριστερά αντί για ευθεία. Πρέπει να βελτιώσει και το σλάις (slice). Εχει βελτιώσει σημαντικά το ντράιβ (drive), πηγαίνει πολύ καλά».  

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μόλις 22 ετών και όπως λένε οι άνθρωποι του τένις το μέλλον του ανήκει. Αρκεί να μην υπάρχει βιασύνη. Εξάλλου, όπως έχει πει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε, «η φύση δεν βιάζεται ποτέ κι όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή