«Σιωπηλή» η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία εξαιτίας της πανδημίας

«Σιωπηλή» η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία εξαιτίας της πανδημίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σιωπηλή» θα είναι η εφετινή λαμπαδηδρομία της ολυμπιακής φλόγας στην Ιαπωνία. Η οργανωτική επιτροπή της Ολυμπιάδας του Τόκιο κάλεσε όσους παρακολουθήσουν τη διαδρομή να χειροκροτούν απλώς τους δρομείς, χωρίς να ζητωκραυγάζουν… λόγω σταγονιδίων. Επίσης, προειδοποίησε ότι εφόσον δεν τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας από το κοινό, η εκδήλωση θα ματαιωθεί. Η λαμπαδηδρομία αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου από τη Φουκουσίμα και θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση, ώστε ο κόσμος να την παρακολουθήσει από το σπίτι του.

Με δριμύτητα αντέδρασε η ηγεσία του βρετανικού ΕΣΥ στις παράδοξες θεραπείες που πρότεινε η διάσημη ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου για τη «μακρά COVID», από την οποία και η ίδια ταλαιπωρείται. Μεταξύ των προτεινόμενων θεραπειών είναι διάφορα βότανα και ματζούνια, «διαισθητική διατροφή» και «υπέρυθρη σάουνα». Ο επικεφαλής του βρετανικού ΕΣΥ, καθηγητής Στίβεν Πόις, αφού υπογράμμισε ότι οι μέθοδοι που προτείνει η ηθοποιός είναι επιστημονικώς ανυπόστατες, τόνισε ότι οι διασημότητες οφείλουν να φέρουν το βάρος της ευθύνης τους όταν αναφέρονται σε θεραπείες κατά του κορωνοϊού και να μη διασπείρουν παραπληροφόρηση. 

Την ανάγκη εκπόνησης εντατικότερων ερευνών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί της «μακράς COVID» υπογράμμισε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι ο ένας στους δέκα ασθενείς με COVID-19 εξακολουθεί να υποφέρει απο ευρύ φάσμα συμπτωμάτων επί 12 ή ακόμη περισσότερες εβδομάδες. 

Τέλος, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσταση δημοσιοποίησε η αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού. Οι ειδικοί συνιστούν η ετήσια μαστογραφία να γίνεται είτε πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου είτε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα εμβόλια προκαλούν πρόσκαιρα σε μερικές γυναίκες διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού, ενώ αυτός παράγει αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, σε μια μαστογραφία αυτή η διόγκωση θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένα ως ένδειξη καρκίνου. Στις δοκιμές του εμβολίου της Moderna, τέτοια διόγκωση εμφανίστηκε στο 11,6% όσων έλαβαν την πρώτη δόση και στο 16% μετά τη δεύτερη δόση. Στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για διόγκωση των λεμφαδένων, όμως κάποιοι ανέφεραν μια τέτοια παρενέργεια, που διήρκεσε κατά μέσον όρο δέκα ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή