Στη… Γ΄ Εθνική της Ευρώπης

Το ελληνικό ποδόσφαιρο της νέας εποχής και η... γνωριμία του με το Conference League από τη νέα σεζόν

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μακριά από τις «χρυσές» εποχές που απολάμβανε τα προνόμια της παρουσίας του στην πρώτη δεκάδα στο ranking της UEFA, το ελληνικό ποδόσφαιρο βλέπει να κλείνει ορμητικά η πόρτα για τα σαλόνια των κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ενώ υπήρξε περίοδος κατά την οποία δύο ελληνικές ομάδες έπαιζαν απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μία τρίτη χρειαζόταν μόνο έναν προκριματικό γύρο για να τις ακολουθήσει, οι ευκαιρίες περιορίστηκαν: μόνο ο πρωταθλητής θα διεκδικεί την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτός θα χρειαστεί να κάνει… τέσσερις προκρίσεις σε διπλές αναμετρήσεις ή έστω τρεις, εάν υπό μια (πιθανή) ευνοϊκή συγκυρία ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό. 

Ο καταποντισμός της Ελλάδας στη συλλογική κατάταξη της UEFA ήταν απόρροια των κακών εμφανίσεων των ομάδων μας. Ακόμα και ο Ολυμπιακός που παίζει ξανά άνοιξη στην Ευρώπη, σε 6 αγώνες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλους δύο στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, μέτρησε έξι ήττες και μόλις δύο νίκες, απολογισμός πολύ φτωχός για να μας κρατήσει ψηλά κι ας συνδυάστηκε με δύο προκρίσεις. Περίπου ίδια ήταν και η αντίστοιχη περυσινή του συγκομιδή με έξι ήττες, δύο νίκες και δύο ισοπαλίες, με ελάχιστη συνεισφορά από τις άλλες τέσσερις ομάδες μας που τον ακολούθησαν στα ευρωπαϊκά μονοπάτια.  

Η Ελλάδα κατρακύλησε 20ή και έχει ελάχιστες πιθανότητες να βελτιώσει τη θέση της, ακόμα κι αν οι «ερυθρόλευκοι» προχωρήσουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Μας χωρίζουν 2.250 β. από τη 15η θέση που δίνει τα ίδια προνόμια με εφέτος, με την κατάταξη να είναι: 15η Κύπρος 27.750 (0/4), 16η Σερβία 26.750 (0/4), 17η Ελβετία 26.225 (1/4), 18η Κροατία 25.675 (1/5), 19η Τσεχία 25.600 (1/5) και 20ή Ελλάς 25.600 (1/5). Από τη 16η θέση, ο πρωταθλητής παίζει προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και ο Κυπελλούχος (όχι ο φιναλίστ) με τον 2ο και τον 3ο του πρωταθλήματος στο νεοσύστατο Conference League. Αν ο Κυπελλούχος είναι σε μία από αυτές τις θέσεις, πριμοδοτείται ο 4ος του πρωταθλήματος. Η σειρά κατάταξης είναι αδιάφορη. Ολοι ξεκινούν από τον 2ο προκριματικό, τέλη Ιουλίου. 

Το Conference League ξεκινάει την ερχόμενη περίοδο και δημιουργήθηκε για να δώσει παραπάνω ευκαιρίες διάκρισης σε χώρες 2ης και 3ης ταχύτητας, λόγω περιορισμένου ανταγωνισμού από εκπροσώπους των μεγάλων πρωταθλημάτων. Η γενική εντύπωση ότι θα μετέχουν στη διοργάνωση μόνο χώρες χαμηλά στην κατάταξη της UEFA είναι λανθασμένη. Ολες θα έχουν εκπρόσωπο, με τη διαφορά ότι αυτές που είναι ψηλά θα έχουν μόνο έναν κι αυτόν μέτριας δυναμικότητας: από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία που είναι στις θέσεις 1-4 θα μετέχει η 6η ομάδα του πρωταθλήματός τους (ή η κάτοχος του Λιγκ Καπ στην Αγγλία) και από την 5η  Γαλλία, η 5η ομάδα του Σαμπιονά.

Οι χώρες στις θέσεις 6-15 της περυσινής κατάταξης (Πορτογαλία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία, Δανία, Σκωτία, Τσεχία) θα έχουν τις ομάδες που τερμάτισαν στην 3η και την 4η θέση στο πρωτάθλημά τους εκτός από τη χώρα στην 6η θέση, που θα έχει τον 4ο και τον 5ο. Θα υπάρχουν ισχυροί αντίπαλοι, δηλαδή, αλλά μικρότερης εμβέλειας αριθμητικά και ποιοτικά σε σχέση με τις ομάδες από τα ίδια πρωταθλήματα που αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ. Οι χώρες των θέσεων 16-50 θα έχουν τρεις ομάδες στο Conference League και από δύο ομάδες οι χώρες 51-55. 

Για να σχηματιστούν 8 όμιλοι των 4 ομάδων, θα διεξαχθούν τρεις προκριματικοί γύροι και ένας πλέι οφ, με τις ομάδες να μπαίνουν σταδιακά ανάλογα με την κατάταξη της χώρας τους. Εφτά ομάδες που θα αποκλειστούν στον 3ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ θα συνεχίσουν στα πλέι οφ του Conference League, ενώ οι 10 αποκλεισμένοι των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, πάνε στους ομίλους του Conference League. Επίσης, οι 3οι των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ συνεχίζουν με διπλά παιχνίδια στο Conference League από τον Φεβρουάριο. Η βαθμολογική πριμοδότηση θα είναι η ίδια, ενώ μικρότερα αλλά σημαντικά θα είναι και τα έσοδα των ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή