Έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και επέστρεψε στη θάλασσα

Έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και επέστρεψε στη θάλασσα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδότησε για την Αιμιλία Τσουλφά την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στην καριέρα της. 

Μητέρα τριών παιδιών, η «χρυσή» ολυμπιονίκης του 2004, λίγο πριν γίνει 48 ετών, φόρεσε πάλι νιτσεράδα και πήρε εκκίνηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 της Πορτογαλίας με στόχο, αρχικά, τη χαρά του αγώνα. Με παρτενέρ την 20χρονη Αριάδνη Σπανάκη χαράζουν ρότες στη θάλασσα της Βιλαμούρα, και, στην ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ενδέχεται η «πυξίδα» τους να δείξει «προορισμός Τόκιο».  

Το 2004, μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου, είχαν ανεβεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην τροπαιοθήκη της, η «Μίλι» κρέμασε τις νιτσεράδες, παντρεύτηκε και έγινε μητέρα τριών κοριτσιών. 

Οταν τα κορίτσια μεγάλωσαν, άρχισε να τα ξεναγεί στα δικά της θαλάσσια μονοπάτια. Παρακολουθούσε τις προπονήσεις τους στα νερά του Μικρολίμανου, στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιώς, και έπιανε… συζήτηση με τον φλοίσβο για ιστιοδρομίες και νίκες του παρελθόντος, και για αυτές των ονείρων της. 

Γυναίκα: Η Πρωταθλήτρια – Πέντε Ολυμπιονίκες μίλησαν στο kathimerini.gr για την «Ημέρα της Γυναίκας»

«Δεν φανταζόμουν ότι θα επανέλθω στην ενεργό δράση. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος μου είπε ότι η Αριάδνη ψάχνει παρτενέρ για το Γιουρολίμπ. Είπα να δοκιμάσω. Σιγά σιγά άρχισα να νιώθω τα ίδια συναισθήματα με παλιά. Είμαι άνθρωπος που θέλει να βελτιώνεται, και ήρθε από μόνο του. Η αρχή ύστερα από 16 χρόνια αποχής δεν είναι εύκολη. Υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης γιατί το σώμα δεν λειτουργούσε όπως παλιά, αλλά επικράτησαν το πείσμα και η προσπάθεια», δήλωσε η πρωταθλήτρια στην «Κ».  

Ο συνδυασμός πρωταθλητισμός και οικογένεια δεν είναι εύκολος. Η Αιμιλία όμως έχει συμπαραστάτες την οικογένειά της. «Τα κορίτσια είναι 11, 13 και 15 ετών. Λόγω COVID-19 δεν κάνουν προπονήσεις, και μου είπαν να μην προβληματίζομαι για τίποτα, και να αφιερωθώ σε αυτό που κάνω. Στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας είμαι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια. Παλιές μου συναθλήτριες είναι προπονήτριες. Μου είπαν ότι είμαι “γενναία” που το αποφάσισα. Είναι ο πρώτος μου μεγάλος διεθνής αγώνας ύστερα από τους Ολυμπιακούς του 2004», τονίζει με υπερηφάνεια.  

Το όνειρο αυτή τη φορά το μοιράζεται με ένα νέο κορίτσι, την Αριάδνη Σπανάκη. «Δεν είχαμε πολύ χρόνο για να “δέσουμε”, αλλά η Αριάδνη είναι ταλαντούχα και έχει όρεξη για δουλειά. Προσπαθεί για το καλύτερο. Μαζί με τον προπονητή μας έχουμε ωραία επικοινωνία και αρμονική συνεργασία» μας λέει, και όταν τη ρωτάμε μέχρι πού φτάνουν τα όνειρα της νέας ρότας απαντάει με χαμόγελο: «Θέλουμε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό και την πρόκριση για το Τόκιο ας την πάρει ο καλύτερος. Και με τη Σοφία έτσι λειτουργούσαμε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή