Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε χθες με την πρεμιέρα της προκριματικής φάσης στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ωστόσο, πίσω από τη «βιτρίνα» των εντυπωσιακών νεόκτιστων γηπέδων της αραβικής χώρας, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια φαίνεται πως εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Είκοσι μήνες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, η Διεθνής Αμνηστία με επιστολή της προς τη FIFA, της ζητεί να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσων εργάζονται για την αποπεράτωση των έργων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, δεν εφαρμόζονται σωστά και χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι συνεχίζουν να υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση.
«Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα ήταν δυνατό να διεξαχθεί χωρίς μετανάστες εργαζομένους, οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% του εργατικού δυναμικού του Κατάρ. Από τα στάδια έως τους δρόμους, τα έργα υποδοχής και την ασφάλεια», ανέφερε ο επικεφαλής της οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Στιβ Κόκμπερν, συμπληρώνοντας πως «η FIFA πρέπει να δράσει τώρα». Από το 2010, όταν και έγινε η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ, πάνω από 6.700 μετανάστες από Ινδία, Νεπάλ, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Σρι Λάνκα φέρεται να έχουν χάσει την ζωή τους, θάνατοι που δεν είναι συνέπεια μόνο εργατικών ατυχημάτων αλλά και άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι εργάτες στο Στάδιο «Al Bayt» δούλευαν απλήρωτοι για επτά μήνες, με τη FIFA να παραδέχεται ότι δεν το γνώριζε. Πάντως, από τις 20 Μαρτίου η κυβέρνηση του Κατάρ νομοθέτησε τον νέο κατώτατο μισθό (231,72 ευρώ), συν τα επιδόματα για διατροφή (69,43 ευρώ) και στέγαση (115,72 ευρώ), όπου συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως εθνικότητας.