Ενεργοποιήθηκε ξανά το ελληνικό αντιντόπινγκ

Ενεργοποιήθηκε ξανά το ελληνικό αντιντόπινγκ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι από 130 έλεγχοι που έχει πραγματοποιήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (πρώην ΕΣΚΑΝ) έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μέλος της εθνικής ομάδας άρσης βαρών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εντοπίστηκε απαγορευμένη ορμόνη (τροποποιητής), ενώ αθλητής της κολύμβησης διέφυγε τον έλεγχο, κάτι που θα οδηγήσει σε άμεση τιμωρία του. 

Στη Μόσχα διεξάγονται τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα άρσης βαρών, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι «λαβωμένο». Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, σήμερα αγωνίζεται η Μαρία Πιπιλιαρίδου (49 κ.) και μεθαύριο η Κωνσταντίνα Μπεντέλη (59 κ.). Οι δύο αθλήτριες και ο Θοδωρής Ιακωβίδης θεωρούνται οι μεγάλες ελπίδες της χώρας για κατάκτηση προκρίσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Το θετικό δείγμα όμως έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική άρση βαρών. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και «χρυσός» ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας έχει δηλώσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, και σίγουρα δεν θέλει να στιγματιστεί η Ελλάδα με κρούσματα ντόπινγκ. 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική άρση βαρών έχει ήδη δύο θετικά δείγματα και δύο υπό εξέταση. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, μία χώρα που έχει συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων σε, επίσης, συγκεκριμένη χρονική περίοδο κινδυνεύει με τιμωρία. Η τιμωρία μπορεί να αρχίζει με ένα χρόνο αποπομπής της εθνικής της ομάδας από διεθνείς αγώνες και να φτάσει τα τέσσερα. Το χρηματικό πρόστιμο αρχίζει από περίπου 43.000 ευρώ (50.000 δολάρια) και μπορεί να φτάσει τις 255.000 (300.000 δολάρια). Εάν τα χρήματα δεν καταβληθούν, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της χώρας από τις διοργανώσεις.  

Οι έλεγχοι του ΕΟΚΑΝ αναμένεται να αποκαλύψουν και άλλους παραβάτες. Εξαιτίας της πανδημίας, την περασμένη χρονιά σε διεθνές επίπεδο οι έλεγχοι μειώθηκαν. Για τον ελληνικό οργανισμό, η χρονιά ξεκίνησε με πολλούς ελέγχους, οι οποίοι φέρνουν αποτελέσματα. Εκτός από το μέλος της εθνικής άρσης βαρών, ένας κολυμβητής απέφυγε τον έλεγχο.  

Οπως κάθε εθνικός οργανισμός αντιντόπινγκ, έτσι και ο ΕΟΚΑΝ πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα ελέγχων. Ηδη έχει κάνει ελέγχους σε πολλούς από τους αθλητές της ολυμπιακής και προολυμπιακής ομάδας, αφού κάθε αθλητής από τον κατάλογο ελεγχόμενων αθλητών θα πρέπει να ελεγχθεί τρεις φορές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή